3 proste przepisy na przepyszne potrawy z prawdziwkami
Dania z prawdziwków są kopalnią witamin, pozytywnie wpływającą na kondycję naszego organizmu. Są łatwe do przygotowania, a zarazem niesamowicie aromatyczne i smaczne. Grzyby są jednak ciężkostrawne, dlatego powinny na nie uważać osoby z dolegliwościami układu pokarmowego i małe dzieci.
Dania z prawdziwków są kopalnią witamin, pozytywnie wpływającą na kondycję naszego organizmu. Są łatwe do przygotowania, a zarazem niesamowicie aromatyczne i smaczne. Grzyby są jednak ciężkostrawne, dlatego powinny na nie uważać osoby z dolegliwościami układu pokarmowego i małe dzieci.
Prawdziwki są bogatym źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C, niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego, w tym wzroku.
Tagliatelle z prawdziwkami
Włoski makaron, ser, portugalskie, białe wino i polskie, suszone grzyby, to składniki przepysznego tagliatelle z prawdziwkami.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 15 g suszonych prawdziwków,
- 250 g makaronu tagliatelle,
- 60 ml białego wina,
- 60 ml wody,
- 125 g sera mascarpone,
- 1 łyżka masła,
- czosnek (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- gałka muszkatołowa (do smaku),
- natka pietruszki (do smaku),
- 4 łyżki parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Suszone prawdziwki zalej winem i wodą.
- Zagotuj grzyby. Gdy woda zacznie wrzeć, odstaw je na 10 minut.
- Ser mascarpone przemieszaj ze startą gałką muszkatołową i pieprzem.
- Dolej wywar, który powstał w czasie gotowania prawdziwków i dokładnie wymieszaj.
- Grzyby posiekaj razem z natką pietruszki.
- W woku rozgrzej łyżkę masła i dodaj przeciśnięty czosnek.
- Smaż mieszając przez pół minuty.
- Dodaj grzyby z pietruszką i smaż przez 2 minuty.
- Wlej mascarpone i mieszaj, aż sos się zagotuje.
- Ugotuj makaron i wrzuć go do sosu.
- Dodaj parmezan i wszystko dokładnie zamieszaj.
Smacznego!
Sałatka z prawdziwkami
Jeśli potrzebujesz łatwej, szybkiej i pożywnej potrawy, sałatka z prawdziwkami będzie idealnym wyborem.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 duże liście sałaty lodowej,
- 1 czerwona cebula,
- 1 papryka marynowana,
- pół puszki kukurydzy,
- 100 g prawdziwków marynowanych,
- 2 łyżki zalewy z papryki,
- 3 łyżki oleju ryżowego,
- 1 łyżka pomidorów suszonych,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 1 łyżka musztardy.
Sposób przygotowania:
- Umyj sałatę, osuszą ją i porwij palcami na mniejsze kawałki.
- Pokrój w drobną kostkę cebulę, paprykę i dodaj razem z kukurydzą do sałaty.
- Pokrój prawdziwki na mniejsze kawałki i dodaj do sałaty.
- Dopraw pieprzem i solą.
- Olej ryżowy wymieszaj z zalewą z papryki, musztardą suszonymi pomidorami.
- Przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Smacznego!
Polędwiczki z prawdziwkami
Szykując potrawę z polędwiczek, dodaj do nich prawdziwki. Nadają one smak i głębię aromatu każdemu, a zwłaszcza mięsnemu daniu.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 450 g polędwiczek wieprzowych,
- 450 g prawdziwków,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 4 łyżki masła,
- natka pietruszki (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- zioła prowansalskie (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Grzyby i warzywa oczyść, umyj i wysusz.
- Warzywa pokrój w kostkę.
- Grzyby pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa i grzyby.
- Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem.
- Smaż na maśle przez 15 minut.
- Zdejmij z patelni, pokrój je w ukośne plastry i przełóż znów na patelnię.
- Mięso dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
- Przykryj pokrywką na 5 minut.
- Polędwiczki obłóż warzywami z grzybami.
Smacznego!
- Spróbuj tartę lub jajecznicę z grzybami. Zobacz, łatwe przepisy na pyszne potrawy z wiosennych grzybów.
- Czy wiesz, jak bezpiecznie kupować grzyby? Zobacz, czym się kierować kupując grzyby.
- Lubisz grzyby w occie? Zobacz, jak zrobić w domu marynowane grzyby. Sprawdź, przepis na grzyby w occie.