Reklama

Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.

Reklama

Awokado jest najsmaczniejsze, gdy jest dojrzałe. Jeżeli po naciśnięciu palcem skórki pozostaje w niej delikatne wgłębienie - to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.

Przepis na wegański czekoladowy krem z awokado

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe awokado, np. odmiany Hass,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki gęstej części mleka kokosowego z puszki (puszkę mleka kokosowego umieść wcześniej w lodówce - najlepiej na całą noc - dzięki temu zgęstnieje),
  • szczypta wanilii lub cukru waniliowego - opcjonalnie.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przekrój awokado na pół wzdłuż pestki, rozkręć połówki i oddziel od siebie, usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżką.
  • Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj na aksamitny krem.

Przygotowany w ten sposób deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Można do niego dodać ulubione orzechy, świeże owoce lub posmarować nim wafle.

Przepis na zielony koktajl z awokado, masła orzechowego, banana i wody kokosowej

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 listki świeżej mięty - opcjonalnie,
  • 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów,
  • 0,5 litra wody z zielonego kokosa,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • sok z połowy cytryny.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przekrój awokado na pół wzdłuż pestki, rozkręć połówki i oddziel od siebie, usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżką.
  • Obierz banana ze skórki.
  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj.

Taki koktajl jest bardzo pożywny i kaloryczny dlatego najlepiej sprawdzi się w roli śniadania lub przekąski.

Smacznego!

Warto pamiętać, że awokado jest owocem zawierającym mnóstwo cennych dla organizmu składników odżywczych, dlatego warto włączać je do jadłospisu jak najczęściej. Oprócz miąższu bardzo wartościową częścią smaczliwki jest także jej pestka. Można ja zetrzeć na tarce i używać jako posypki do rozmaitych dań, kanapek i sałatek.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama