3 proste i ciekawe przepisy na desery z kiwi – lizaki, sorbet i ciasto
Desery z kiwi to nie tylko naleśniki, koktajle czy torciki. W łatwy sposób można z tego owocu przyrządzić pyszne sorbety czy też niecodzienne lizaki w czekoladzie z kokosem.
Desery z kiwi to nie tylko naleśniki, koktajle czy torciki. W łatwy sposób można z tego owocu przyrządzić pyszne sorbety czy też niecodzienne lizaki w czekoladzie z kokosem.
Kiwi jest bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy oraz miedź. Zawiera również luteinę i zeaksantynę, związki odpowiedzialne za prawidłowe działanie narządu wzroku. Chronią one także przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Lizaki z kiwi
Jeśli chcesz zaskoczyć dzieci apetyczną przekąską, przygotuj dla nich mrożone lizaki z kiwi, czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Potrzebujesz:
- garnka,
- miseczki metalowej.
- Składniki:
- 1 kiwi,
- 4 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- drewniane patyczki do lodów (tyle, ile chcesz zrobić lizaków),
- 500 ml wody.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kiwi umyj i obierz.
- Pokrój na półcentymetrowe plasterki.
- Plastry kiwi nabij na drewniane patyczki do lodów.
- Zagotuj wodę w garnku.
- Włóż do metalowej miseczki kostki gorzkiej czekolady.
- Umieść nad gotującą się wodą w garnku metalową miskę z czekoladą.
- Poczekaj, aż gorąca para rozpuści czekoladę.
- Patyczki kiwi maczaj w czekoladzie i obtaczaj w wiórkach kokosowych.
- Tak przygotowane owoce połóż na talerzyku i włóż do zamrażarki na pół godziny. Gotowe.
Sorbet z kiwi
Sorbet z kiwi z dodatkiem cukru pudru lub szczypty miodu idealnie nada się na chłodny deser w upalne dni.
Potrzebujesz:
- foremki na lody,
- miksera.
- Składniki:
- 2 kiwi,
- 1 łyżka cukru pudru lub 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny.
Czas przygotowania: 190 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kiwi umyj i obierz.
- Pokrój owoce na połówki.
- Wrzuć kiwi do miksera.
- Dodaj soku z cytryny i cukru pudru.
- Zmiksuj na jednolitą masę.
- Wlej ją do foremek.
- Włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Gotowe.
Ciasto z kiwi i budyniem
Ciasto z kiwi jest proste w przygotowaniu. Nie powinno sprawić trudności nawet początkującemu kucharzowi. Dodatkowo jest ono niesamowicie apetyczne i delikatne w smaku.
Potrzebujesz:
- formy na ciasto, 25 na 37 cm,
- stolnicy,
- tarki,
- garnuszka.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 kostka margaryny,
- pół szklanki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 kiwi,
- 1 łyżkę octu,
- 2 łyżki kaszy manny.
Budyń:
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ćwierć kostki masła,
- 3 łyżki cukru.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp na stolnicę.
- Dodaj margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i ocet.
- Zarabiaj ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części.
- Jedną rozwałkuj i wyłóż na blaszkę, drugą zostaw w lodówce.
- Ciasto znajdujące się w formie posyp kaszą manną.
- Obierz kiwi i podziel je na pół.
- Owoce poukładaj równo na cieście.
- Pół litra mleka zagotuj z cukrem.
- Drugie pół litra mleka wymieszaj z budyniami, żółtkami i mąką.
- Dodaj budyniowy płyn do gotującego się mleka z cukrem i wymieszaj.
- Dodaj masło.
- Gotowy budyń wylej na formę z kiwi.
- Wyciągnij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce.
- Całość piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Gotowe.
Smacznego!
- Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zobacz inne właściwości tego smacznego owocu!
- Domowe maseczki nawilżające nie uczulają, są tanie i łatwe do przyrządzenia. Skórę nawilżą: awokado, truskawki, kiwi, ogórek, miód czy ziemniaki. Sprawdź jak je zrobić!
- Koktajle z truskawek można przyrządzać na wiele sposobów, np. dodając liście zielonej sałaty. Jakich składników potrzeba?