Reklama

Do ciast z ziarnami słonecznika najlepiej wcześniej uprażyć pestki na rozgrzanej i suchej patelni. Masę słonecznikową na bazie masła i cukru można również dopiec w piekarniku, aby nabrała pięknego koloru i chrupkości.

Reklama

Kupując słonecznik, warto wybrać ziarenka bez łupinek. Brak konieczności ich łuskania to duża oszczędność czasu.

Przepis na biszkoptowe ciasto toffi ze słonecznikiem

Rada: część ziaren słonecznika możesz zastąpić uprażonymi płatkami migdałów.

Składniki (na kilkanaście porcji – blacha do pieczenia 24x24 centymetry):

  • 1 szklanka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika,
  • 1 kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka mleka skondensowanego („Krówka”),
  • ćwierć szklanki + 8 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 małe opakowania herbatników Petit Beurre,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • odrobina margaryny,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • pół kieliszka likieru wiśniowego.

Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez czasu stygnięcia biszkoptu i masy)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  • Przełóż do naczynia miksera białka jaj i 8 łyżek cukru.
  • Zmiksuj na dość sztywną pianę.
  • Miksując na wolnych obrotach, dodawaj po jednym żółtku.
  • Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
  • Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Blachę do pieczenia posmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
  • Połącz masę jajeczną i suche składniki, i dokładnie wymieszaj.
  • Piecz biszkopt kilkadziesiąt minut, dopóki nie będzie odstawał od blachy, a wyjęta z niego wykałaczka będzie czysta i sucha.
  • Umieść na patelni na niewielkim ogniu pół kostki masła, ćwierć szklanki cukru i pestki uprażonego słonecznika.
  • Mieszaj do rozpuszczenia masła.
  • Włóż masę do piekarnika na 15 minut i mieszaj ją co kilka minut.
  • Zmiksuj mleko skondensowane z puszki z połową kostki masła.
  • Gdy biszkopt i masa ostygną, połącz mleczno-maślaną masę z masą słonecznikową (odłóż na bok kilka łyżek).
  • Skrop biszkopt likierem wiśniowym.
  • Wyłóż na niego połowę masy słonecznikowej.
  • Przykryj połową herbatników i pozostałą połową masy.
  • Rozłóż na wierzchu połowę herbatników i odłożoną masę słonecznikową.
  • Ciasto możesz udekorować gotową masą, cząstkami owoców lub posypać płatkami migdałów.

Przepis na wegański sernik słonecznikowy

Rada: po ostudzeniu sernik możesz polać ulubioną polewą.

Składniki (na kilkanaście porcji – blacha do pieczenia 24x24 centymetry lub tortownica o średnicy 23 centymetrów):

  • 400 gramów ziaren słonecznika bez łupinek,
  • 350 mililitrów mleka roślinnego (np. sojowego czekoladowego lub ryżowego waniliowego),
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sok wyciśnięty z 2 sparzonych cytryn,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 100 gramów cukru,
  • parę kropel aromatu migdałowego,
  • 1 garść owoców sezonowych (maliny, kostki gruszek, borówki).

Czas przygotowania: około 80 minut (bez moczenia słonecznika przez noc)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej ziarna słonecznika zimną wodą i zostaw do moczenia na noc.
  • Odlej wodę i wypłucz pestki na sitku.
  • Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  • Przełóż do naczynia blendera pestki słonecznika, mleko, sok i skórkę z cytryny, cukier, aromat migdałowy.
  • Zmiksuj, dodaj mąkę pszenną, opakowanie budyniu i zblenduj ponownie.
  • Posmaruj tortownicę lub blaszkę odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto.
  • Piecz maksymalnie godzinę, aż ciasto będzie zwarte i nabierze złocistej barwy.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama