Przepisy na biszkoptowe ciasto toffi i wegański sernik słonecznikowy
Do ciast z ziarnami słonecznika najlepiej wcześniej uprażyć pestki na rozgrzanej i suchej patelni. Masę słonecznikową na bazie masła i cukru można również dopiec w piekarniku, aby nabrała pięknego koloru i chrupkości.
Do ciast z ziarnami słonecznika najlepiej wcześniej uprażyć pestki na rozgrzanej i suchej patelni. Masę słonecznikową na bazie masła i cukru można również dopiec w piekarniku, aby nabrała pięknego koloru i chrupkości.
Kupując słonecznik, warto wybrać ziarenka bez łupinek. Brak konieczności ich łuskania to duża oszczędność czasu.
Przepis na biszkoptowe ciasto toffi ze słonecznikiem
Rada: część ziaren słonecznika możesz zastąpić uprażonymi płatkami migdałów.
Składniki (na kilkanaście porcji – blacha do pieczenia 24x24 centymetry):
- 1 szklanka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika,
- 1 kostka masła,
- 4 jajka,
- 1 puszka mleka skondensowanego („Krówka”),
- ćwierć szklanki + 8 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 małe opakowania herbatników Petit Beurre,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- odrobina margaryny,
- kilka łyżek bułki tartej,
- pół kieliszka likieru wiśniowego.
Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez czasu stygnięcia biszkoptu i masy)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
- Przełóż do naczynia miksera białka jaj i 8 łyżek cukru.
- Zmiksuj na dość sztywną pianę.
- Miksując na wolnych obrotach, dodawaj po jednym żółtku.
- Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
- Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Blachę do pieczenia posmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
- Połącz masę jajeczną i suche składniki, i dokładnie wymieszaj.
- Piecz biszkopt kilkadziesiąt minut, dopóki nie będzie odstawał od blachy, a wyjęta z niego wykałaczka będzie czysta i sucha.
- Umieść na patelni na niewielkim ogniu pół kostki masła, ćwierć szklanki cukru i pestki uprażonego słonecznika.
- Mieszaj do rozpuszczenia masła.
- Włóż masę do piekarnika na 15 minut i mieszaj ją co kilka minut.
- Zmiksuj mleko skondensowane z puszki z połową kostki masła.
- Gdy biszkopt i masa ostygną, połącz mleczno-maślaną masę z masą słonecznikową (odłóż na bok kilka łyżek).
- Skrop biszkopt likierem wiśniowym.
- Wyłóż na niego połowę masy słonecznikowej.
- Przykryj połową herbatników i pozostałą połową masy.
- Rozłóż na wierzchu połowę herbatników i odłożoną masę słonecznikową.
- Ciasto możesz udekorować gotową masą, cząstkami owoców lub posypać płatkami migdałów.
Przepis na wegański sernik słonecznikowy
Rada: po ostudzeniu sernik możesz polać ulubioną polewą.
Składniki (na kilkanaście porcji – blacha do pieczenia 24x24 centymetry lub tortownica o średnicy 23 centymetrów):
- 400 gramów ziaren słonecznika bez łupinek,
- 350 mililitrów mleka roślinnego (np. sojowego czekoladowego lub ryżowego waniliowego),
- 1 budyń waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sok wyciśnięty z 2 sparzonych cytryn,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 100 gramów cukru,
- parę kropel aromatu migdałowego,
- 1 garść owoców sezonowych (maliny, kostki gruszek, borówki).
Czas przygotowania: około 80 minut (bez moczenia słonecznika przez noc)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej ziarna słonecznika zimną wodą i zostaw do moczenia na noc.
- Odlej wodę i wypłucz pestki na sitku.
- Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
- Przełóż do naczynia blendera pestki słonecznika, mleko, sok i skórkę z cytryny, cukier, aromat migdałowy.
- Zmiksuj, dodaj mąkę pszenną, opakowanie budyniu i zblenduj ponownie.
- Posmaruj tortownicę lub blaszkę odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto.
- Piecz maksymalnie godzinę, aż ciasto będzie zwarte i nabierze złocistej barwy.
Smacznego!
- Sorbet malinowy jest idealny na gorące dni. Sprawdź przepis na sorbet malinowy.
- Klasyczne brownie przyrządza się z dodatkiem gorzkiej czekolady. Dowiedz się jak przygotować amerykańskie brownie.
- Figa nie należy do tanich owoców. Dowiedz się, jak przygotować dżem figowy.