Mężczyzna gotuje w kuchni
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia

Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków

Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków

Potrawy z boczniaków są niezwykle smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Najpopularniejsze dania to pikantne flaki z boczniaków i kotlety w chrupiącej panierce. To świetny wybór dla wegetarian i wegan, którzy mogę przygotować na ich bazie bezmięsne wersje popularnych polskich dań.

Boczniaki to grzyby, które rosną na pniach drzew liściastych. Składają się w ponad 70% z białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, między innymi: wapnia, żelaza czy fosforu. W dodatku grzyby te mają liczne właściwości zdrowotne, miedzy innymi obniżają cholesterol i niszczą komórki nowotworowe.

Przepis na flaki z boczniaków

  • 500 g boczniaków
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżka lubczyku, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżki ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pierz
  • 2 łyżki oleju

 

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu

Jak zrobić flaki z boczniaków?

  1. Boczniaki oczyścić i pokroić w grube paseczki.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. W dużym garnku zeszklić cebulę na oleju, dodać warzywa i boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu przez 15 minut. 
  5. Warzywa i grzyby zalać bulionem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw. Gotować jeszcze przez 15 minut.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Przepis na kotlety z boczniaków

  • 500 g boczniaków
  • 2 jajka - w wersji wegańskiej ciasto z 4 łyżek mąki i 4 łyżek wody
  • szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • około 5 łyżek oleju roślinnego, np. rzepakowego

Jak zrobić kotlety z boczniaków? 

  1. Boczniaki oczyścić i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Jajka roztrzepać na talerzyku z odrobiną soli.
  3. Bułkę tartą zmieszać z mąką pszenną.
  4. Boczniaki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce z obu stron.
  5. Grzyby kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.
  6. Kotlety smażyć na złoto z obu stron.
  7. Najlepiej podawać z ziemniaczkami/surówką/na świeżym pieczywie z masłem.

 

 

Zobacz także
Gulasz z jelenia ugotowany z grzybami

Prosty przepis na zupę gulaszową z kiełbasą

Panierowane krokiety na talerzu.

Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Wegańska zupa pomidorowa - łatwy i szybki przepis

 

Kania na talerzu, smażona na patelni
©teressa/Fotolia
Styl życia
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią

Potrawy z kanią są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub takich, które chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Można z nich przygotować klasyczne polskie dania w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na kanię - flaczki z kani, kanie w cieśnie oraz jajecznicę z kanią. Pamiętajcie, że przy zbieraniu kani wskazana jest wzmożona ostrożność . Do czubajki kani niezwykle podobny jest inny grzyb - trujący muchomor sromotnikowy. Jeżeli nie jesteście pewni co do gatunku grzyba, lepiej go nie zbierać. Bardzo smacznym i bardziej bezpiecznym grzybem jest boczniak, z którego również można przyrządzić pyszne flaczki i kotlety . Przepis na flaczki z kani 1 l bulionu warzywnego z tego przepisu ok. 15 kani łyżka sosu sojowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, chili, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego Jak zrobić flaczki z kani? Kanie oczyszczamy i kroimy w paski. Grzyby podsmażamy na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż kanie będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie papryką chili. Przepis na kanię w cieście 5-6 kani 200 g mąki 200 ml mleka lub wody 1 jajko sól 3-4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić kanię w cieście? Kanie należy oczyścić. Nóżki odciąć od kapeluszy. Osolić. W misce przygotować ciasto. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na gładką, puszystą masę. Nóżki i kapelusze moczyć w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać na ciepło....

pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce
© volff/Adobe Stock
Styl życia
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii

Przetwory z cukinii mają wiele składników odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii : marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach. Cukinia coraz częściej wykorzystywana jest do zimowych przetworów. Jest doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych, patisonów marynowanych czy papryki w occie.    Promocje Leroy Merlin to gwarancja atrakcyjnych cen – już dziś kup duży regał na domowe przetwory! Przepis na cukinię marynowaną Składniki 2 kg cukinii 4 szklanki wody 2 szklanki octu 10% szklanka cukru 2 łyżki soli czosnek pieprz czarny w ziarnach gorczyca ziele angielskie   Jak zrobić cukinię w occie?   Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Do każdego słoika wrzucić: ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gotować przez 10 minut. W słoikach układamy dość ciasno cukinię. Do słoików z cukinią wlewamy zalewę. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do gotującej się wody na 15 minut, woda powinna sięgać do 3/4 słoika. Słoiki wyciągamy z wrzątku i stawiamy spodem do góry.   Przepis na sałatkę z cukinii i papryki Składniki 3 kg cukinii 3 czerwone papryki 4 cebule czosnek 5 łyżek soli 1/2 szklanki oleju 4 szklanki wody szklanka octu 10% szklanka cukru   Jak zrobić zimową sałatkę z cukinią i papryką?  ...

Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na klasyczną zupę grzybową
Przepis na klasyczną zupę grzybową

Klasyczna zupa grzybowa z dodatkiem świeżych grzybów leśnych i śmietanki jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Ta zupa świetnie się sprawdzi zarówno na jesienny obiad, jak i wykwintną kolację wigilijną. Zupę można również przygotować z mrożonych grzybów lub pieczarek, ale właśnie ta wersja z grzybami leśnymi smakuje najlepiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na klasyczną zupę grzybową .  Do tej zupy możesz użyć jednego lub różnych gatunków grzybów. Najlepiej będą pasować prawdziwki , borowiki, podgrzybki, maślaki lub kozaki, smak będzie ciekawszy jeśli będziesz mieć w zapasie kilka kurek. Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć śmietanę lub dodać jej roślinną wersję.  Przepis na zupę grzybową Składniki  2 litry bulionu warzywnego 1 kg grzybów leśnych łyżka masła łyżka oliwy cebula ząbek czosnku 100 ml śmietany 18% 100 ml śmietanki 30-36% przyprawy: sól, pieprz, tymianek Jak zrobić klasyczną zupę grzybową? W średnim garnku rozgrzać masło i oliwę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku. Przez ten czas grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę. Do garnka dodać grzyby i podsmażyć je z cebulką. Całość zalej bulionem, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Dokładnie zamieszaj śmietanę ze słodką śmietanką. Odlej kilka łyżek gorącego bulionu i zahartuj śmietany. Całość wlej do zupy i dokładni wymieszaj. Dopraw zupę i doprowadź ją jeszcze raz do wrzenia. Do zupki pasuje makaron, lane kluski, ziemniaki lub świeże pieczywo . Przepis na kluski lane 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik