Mężczyzna gotuje w kuchni
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia

Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków

Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków

Potrawy z boczniaków są niezwykle smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Najpopularniejsze dania to pikantne flaki z boczniaków i kotlety w chrupiącej panierce. To świetny wybór dla wegetarian i wegan, którzy mogę przygotować na ich bazie bezmięsne wersje popularnych polskich dań.

Boczniaki to grzyby, które rosną na pniach drzew liściastych. Składają się w ponad 70% z białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, między innymi: wapnia, żelaza czy fosforu. W dodatku grzyby te mają liczne właściwości zdrowotne, miedzy innymi obniżają cholesterol i niszczą komórki nowotworowe.

Przepis na flaki z boczniaków

  • 500 g boczniaków
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżka lubczyku, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżki ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pierz
  • 2 łyżki oleju

 

Jak zrobić flaki z boczniaków?

  1. Boczniaki oczyścić i pokroić w grube paseczki.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. W dużym garnku zeszklić cebulę na oleju, dodać warzywa i boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu przez 15 minut. 
  5. Warzywa i grzyby zalać bulionem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw. Gotować jeszcze przez 15 minut.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Przepis na kotlety z boczniaków

  • 500 g boczniaków
  • 2 jajka - w wersji wegańskiej ciasto z 4 łyżek mąki i 4 łyżek wody
  • szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • około 5 łyżek oleju roślinnego, np. rzepakowego

Jak zrobić kotlety z boczniaków? 

  1. Boczniaki oczyścić i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Jajka roztrzepać na talerzyku z odrobiną soli.
  3. Bułkę tartą zmieszać z mąką pszenną.
  4. Boczniaki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce z obu stron.
  5. Grzyby kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.
  6. Kotlety smażyć na złoto z obu stron.
  7. Najlepiej podawać z ziemniaczkami/surówką/na świeżym pieczywie z masłem.

 

Nieprzywierające patelnie teflonowe do smażenie kotletów, placków i naleśników

 

Zobacz także
Gulasz z jelenia ugotowany z grzybami

Prosty przepis na zupę gulaszową z kiełbasą

Panierowane krokiety na talerzu.

Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Wegańska zupa pomidorowa - łatwy i szybki przepis

 

Kania na talerzu, smażona na patelni
©teressa/Fotolia
Styl życia
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią

Potrawy z kanią są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub takich, które chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Można z nich przygotować klasyczne polskie dania w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na kanię - flaczki z kani, kanie w cieśnie oraz jajecznicę z kanią. Pamiętajcie, że przy zbieraniu kani wskazana jest wzmożona ostrożność . Do czubajki kani niezwykle podobny jest inny grzyb - trujący muchomor sromotnikowy. Jeżeli nie jesteście pewni co do gatunku grzyba, lepiej go nie zbierać. Bardzo smacznym i bardziej bezpiecznym grzybem jest boczniak, z którego również można przyrządzić pyszne flaczki i kotlety . Przepis na flaczki z kani 1 l bulionu warzywnego z tego przepisu ok. 15 kani łyżka sosu sojowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, chili, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego Jak zrobić flaczki z kani? Kanie oczyszczamy i kroimy w paski. Grzyby podsmażamy na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż kanie będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie papryką chili. Przepis na kanię w cieście 5-6 kani 200 g mąki 200 ml mleka lub wody 1 jajko sól 3-4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić kanię w cieście? Kanie należy oczyścić. Nóżki odciąć od kapeluszy. Osolić. W misce przygotować ciasto. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na gładką, puszystą masę. Nóżki i kapelusze moczyć w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać na ciepło....

Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na klasyczną zupę grzybową
Przepis na klasyczną zupę grzybową

Klasyczna zupa grzybowa z dodatkiem świeżych grzybów leśnych i śmietanki jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Ta zupa świetnie się sprawdzi zarówno na jesienny obiad, jak i wykwintną kolację wigilijną. Zupę można również przygotować z mrożonych grzybów lub pieczarek, ale właśnie ta wersja z grzybami leśnymi smakuje najlepiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na klasyczną zupę grzybową .  Do tej zupy możesz użyć jednego lub różnych gatunków grzybów. Najlepiej będą pasować prawdziwki , borowiki, podgrzybki, maślaki lub kozaki, smak będzie ciekawszy jeśli będziesz mieć w zapasie kilka kurek. Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć śmietanę lub dodać jej roślinną wersję.  Przepis na zupę grzybową Składniki  2 litry bulionu warzywnego 1 kg grzybów leśnych łyżka masła łyżka oliwy cebula ząbek czosnku 100 ml śmietany 18% 100 ml śmietanki 30-36% przyprawy: sól, pieprz, tymianek Jak zrobić klasyczną zupę grzybową? W średnim garnku rozgrzać masło i oliwę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku. Przez ten czas grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę. Do garnka dodać grzyby i podsmażyć je z cebulką. Całość zalej bulionem, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Dokładnie zamieszaj śmietanę ze słodką śmietanką. Odlej kilka łyżek gorącego bulionu i zahartuj śmietany. Całość wlej do zupy i dokładni wymieszaj. Dopraw zupę i doprowadź ją jeszcze raz do wrzenia. Do zupki pasuje makaron, lane kluski, ziemniaki lub świeże pieczywo . Przepis na kluski lane 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta...

Kotlety mielone
Pixabay/PDImage/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepisy na kotlety mielone na ostro i z papryką, szpinakiem i otrębami
Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”.

Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”. Przepis na dietetyczne kotlety mielone: z papryką, szpinakiem i otrębami Składniki: 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka), 3 jajka, 3 łyżki gęstego serka wiejskiego, 3 łyżki mielonych otrębów, 1 mała cebula, pół czerwonej papryki, kilka listków świeżego szpinaku , szczypta: soli, pieprzy, ostrej i słodkiej papryki.   Sposób przygotowania: 1. Szpinak, paprykę i cebulę dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki. 2. Warzywa i pozostałe składniki wymieszaj w misce, aż stworzą spójną masę. 3. Uformuj kotleciki przy pomocy dłoni lub łyżką. Wielkość i kształt są dowolne. 4. Gotowe kotlety poukładaj na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie, aby się nie posklejały) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min. Przepis na kotlety mielone na ostro: z chilli i papryczką jalapeno Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego mięsa mielonego, 10 dag zielonych oliwek ze słoika, 10 dag suszonych pomidorów, 2 papryczki chilli w zalewie, 5 krążków jalapeno, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek mąki, kilka łyżek oleju, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania: 1. Oliwki, pomidory suszone, chilli, jalapeno i czosnek pokrój w bardzo drobne...

Nasze akcje
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner