Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków
Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków
Opublikowano: czwartek, 29 sierpnia 2019 20:30
Reklama
Potrawy z boczniaków są niezwykle smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Najpopularniejsze dania to pikantne flaki z boczniaków i kotlety w chrupiącej panierce. To świetny wybór dla wegetarian i wegan, którzy mogę przygotować na ich bazie bezmięsne wersje popularnych polskich dań.
Reklama
Boczniaki to grzyby, które rosną na pniach drzew liściastych. Składają się w ponad 70% z białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, między innymi: wapnia, żelaza czy fosforu. W dodatku grzyby te mają liczne właściwości zdrowotne, miedzy innymi obniżają cholesterol i niszczą komórki nowotworowe.
Przepis na flaki z boczniaków
- 500 g boczniaków
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 cebule
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1 łyżka lubczyku, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżki ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pierz
- 2 łyżki oleju
Jak zrobić flaki z boczniaków?
- Boczniaki oczyścić i pokroić w grube paseczki.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- W dużym garnku zeszklić cebulę na oleju, dodać warzywa i boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu przez 15 minut.
- Warzywa i grzyby zalać bulionem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw. Gotować jeszcze przez 15 minut.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Przepis na kotlety z boczniaków
- 500 g boczniaków
- 2 jajka - w wersji wegańskiej ciasto z 4 łyżek mąki i 4 łyżek wody
- szklanka bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- około 5 łyżek oleju roślinnego, np. rzepakowego
Jak zrobić kotlety z boczniaków?
- Boczniaki oczyścić i doprawić solą oraz pieprzem.
- Jajka roztrzepać na talerzyku z odrobiną soli.
- Bułkę tartą zmieszać z mąką pszenną.
- Boczniaki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce z obu stron.
- Grzyby kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.
- Kotlety smażyć na złoto z obu stron.
- Najlepiej podawać z ziemniaczkami/surówką/na świeżym pieczywie z masłem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama