Reklama

Potrawy z boczniaków są niezwykle smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Najpopularniejsze dania to pikantne flaki z boczniaków i kotlety w chrupiącej panierce. To świetny wybór dla wegetarian i wegan, którzy mogę przygotować na ich bazie bezmięsne wersje popularnych polskich dań.

Reklama

Boczniaki to grzyby, które rosną na pniach drzew liściastych. Składają się w ponad 70% z białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, między innymi: wapnia, żelaza czy fosforu. W dodatku grzyby te mają liczne właściwości zdrowotne, miedzy innymi obniżają cholesterol i niszczą komórki nowotworowe.

Przepis na flaki z boczniaków

  • 500 g boczniaków
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżka lubczyku, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżki ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pierz
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić flaki z boczniaków?

  1. Boczniaki oczyścić i pokroić w grube paseczki.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. W dużym garnku zeszklić cebulę na oleju, dodać warzywa i boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu przez 15 minut.
  5. Warzywa i grzyby zalać bulionem i doprawić przygotowaną mieszanką przypraw. Gotować jeszcze przez 15 minut.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem.

Przepis na kotlety z boczniaków

  • 500 g boczniaków
  • 2 jajka - w wersji wegańskiej ciasto z 4 łyżek mąki i 4 łyżek wody
  • szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • około 5 łyżek oleju roślinnego, np. rzepakowego

Jak zrobić kotlety z boczniaków?

  1. Boczniaki oczyścić i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Jajka roztrzepać na talerzyku z odrobiną soli.
  3. Bułkę tartą zmieszać z mąką pszenną.
  4. Boczniaki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce z obu stron.
  5. Grzyby kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.
  6. Kotlety smażyć na złoto z obu stron.
  7. Najlepiej podawać z ziemniaczkami/surówką/na świeżym pieczywie z masłem.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama