Zielone gnocchi
© juliakirillova/Fotolia.com
Styl życia

Tradycyjne danie włoskiej kuchni – przepis na gnocchi ze szpinakiem i serem ricottą

Zielone kopytka ziemniaczane, czyli gnocchi, to pomysł na obiad dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Danie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, szpinaku, czosnku, mąki, jajek oraz białego sera ricotta.

Zielone kopytka ziemniaczane, czyli gnocchi, to pomysł na obiad dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Danie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, szpinaku, czosnku, mąki, jajek oraz białego sera ricotta. 

Ricotta jest dopełnieniem smaku włoskiej gnocchi. Jest to miękki ser produkowany we Włoszech. Wytwarza się go z owczego, krowiego lub koziego mleka. 

Co to jest gnocchi?

Gnocchi to małe kluski, przypominające kopytka, robione na bazie ziemniaków i mąki. To jedna z tradycyjnych włoskich potraw, która w zależności od regionu może być także przygotowywana z sera lub warzyw. Najpopularniejszą formą podawania gnocchi jest wymieszanie klusek ze szpinakiem i serem ricottą. 

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Przepis na gnocchi ze szpinakiem, krok po kroku 

Włoskie kluski ze szpinakiem będą miały zielony kolor. Aby uniknąć ich rozklejenia, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. 

 

Potrzebujesz:

  • wyciskarki do czosnku, 
  • tarki o małych oczkach, 
  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków,
  • opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • 2 łyżki ricotty,
  • szczypta parmezanu,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól do smaku. 

 

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 20 minut).
  • Świeży szpinak opłucz wodą i odsącz. 
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż w niej szpinak razem z solą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. 
  • Kiedy liście zmiękną i ostygną, pokrój je na drobne kawałki lub zmiksuj blenderem
  • Ziemniaki zetrzyj na tarce i dodaj do nich posiekany szpinak, jajka i mąkę. 
  • Zagnieć ciasto, aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. 
  • Zwiń masę w rulony i pokrój w romby (takie same jak tradycyjne polskie kopytka).
  • Osoloną wodę w czystym garnku doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj włoskie kluski, aż wypłyną na powierzchnię wody. 
  • Danie podawaj na gorąco ze startym parmezanem i ricottą. 

Z czym podawać gnocchi?

Gnocchi stanowi oddzielne danie, podawane zazwyczaj z dressingiem. Do delikatnych włoskich kopytek można przygotować sos bolognese, zielone pesto, sos serowy lub fungi. Ostatni dodatek powstaje z borowików, pietruszki, parmezanu, masła oraz białego wina. Danie dobrze komponuje się z wytrawnym winem – białym lub czerwonym.

Kopytka ze szpinakiem na talerzu
© Profotokris/Adobe Stock
Styl życia
Jak zrobić smaczny obiad? Przepis na kopytka ze szpinakiem podawane z sosem śmietanowym lub serowym.
Kopytka ze szpinakiem to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne. W poniższym przepisie wykorzystana została soja, która wzbogaca smak kopytek i stanowi bogate źródło białka. Dzięki temu jest to danie, które z chęcią zjedzą także wegetarianie.

Kopytka ze szpinakiem to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne. W poniższym przepisie wykorzystana została soja, która wzbogaca smak kopytek i stanowi bogate źródło białka. Dzięki temu jest to danie, które z chęcią zjedzą także wegetarianie.   Szpinak zawarty w kopytkach zawiera antyoksydanty i ma właściwości antynowotworowe. Jest cennym źródłem magnezu, potasu i żelaza. Jest niskokaloryczny i pomaga w budowaniu masy mięśniowej. Warto włączyć go do diety i spożywać przynajmniej raz w tygodniu.   Składniki: 500 g ziemniaków, 250 g soi, 50 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól, 250 g świeżego szpinaku .   Czas przygotowania: 1,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Opłukaną soję wsyp do garnka z wodą. Zostaw ją na kilka godzin. Po upływie tego czasu wymień wodę na świeżą i gotuj soję na małym ogniu aż do miękkości. Następnie odcedź ją i przepłucz zimną wodą. Szpinak podziel na mniejsze kawałki i podsmaż go na patelni, aby zrobił się miękki. Później zblenduj go na gładką masę. Ziemniaki obierz i ugotuj. Soję i ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do ziemniaków z soją i wbij jajko. Lekko posól. Dodaj zblendowany szpinak i zagnieć ciasto. Z przygotowanego ciasta uformuj wałeczki. Następnie pokrój je na małe kawałki. Kopytka wrzuć do wrzącej wody i gotuj je, aż będą miękkie, około 10 minut.   Kopytka przygotowane według wcześniejszego przepisu możesz podawać z różnymi sosami, np. śmietanowym i serowym. Poniżej przedstawiamy przepis na obydwa sosy.   Sos śmietanowy   Składniki: 2 małe...

Jajecznica ze szpinakiem
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Proste i zdrowe sałatki ze szpinakiem
Sałatka ze szpinaku jest doskonałą propozycją na błyskawiczne i zdrowe drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy. Nie spędzisz w kuchni dłużej niż 5 minut!

Sałatka ze szpinaku jest doskonałą propozycją na błyskawiczne i zdrowe drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy. Nie spędzisz w kuchni dłużej niż 5 minut! Dlaczego warto jeść sałatkę ze szpinakiem? Szpinak jest cennym źródłem błonnika, składników mineralnych, antyoksydantów i istną bombą witaminową. Poza tym w połączeniu z truskawkami, jest świetną jako przekąska dla osób, które dbają o linię, ponieważ oba składniki zawierają bardzo mało kalorii. Sałatka ze szpinakiem i truskawkami Składniki: pęczek młodego szpinaku, 25 dag truskawek, kostka sera twarogowego, płynny miód, garść płatków migdałowych, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia: 1. Szpinak opłucz i wysusz. 2. Umyte truskawki pokrój w ćwiartki, a ser twarogowy w drobną kostkę. 3. Wyłóż na talerz szpinak i truskawki, na środku ułóż pokrojony ser. 4. Całość polej oliwą z oliwek, miodem i posyp płatkami migdałów. Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i ricottą Składniki: pęczek młodego szpinaku, 15 dag truskawek, 1 łyżeczka pestek słonecznika i dyni, orzechy nerkowca, 1 czubata łyżka sera ricotta, suszona figa, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki octu jabłkowego, 0,5 łyżeczki miodu płynnego, szczypta kolorowego pieprzu. Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia: 1. Umyty i osuszony szpinak wyłóż na talerz. 2. Ułóż na nim pokrojone w plasterki truskawki i serek ricotta. 3. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni do momentu zarumienienia. 4. Orzechy i figę drobno...

Roladki szpinakowe na talerzu.
©Jacek Chabraszewski/fotolia
Styl życia
Przepisy na łatwe i smaczne potrawy ze szpinakiem
Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.

Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.   Szpinak jest bogatym źródłem antyoksydantów , potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy K, C oraz B. Działa przeciwstresowo i obniża ciśnienie krwi . Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem Polędwiczki idealnie smakują podane ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest dość szybkie (trwa 45 minut) i łatwe.   Potrzebujesz: patelni grillowej.   Składniki: 2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do miski wsyp tymianek, pieprz, sól i wymieszaj. Polędwiczki wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w przyprawach. Odstaw na 30 minut. Smaż polędwiczki na patelni grillowej, aż się zarumienią. Wstaw polędwiczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Czosnek wrzuć na patelnię i lekko podsmaż. Dodaj liście szpinaku i smaż przez minutę. Szpinak z czosnkiem wyłóż na talerz i połóż na niego polędwiczki. Gotowe. Roladka drobiowe ze szpinakiem i serem feta Kurczak z nadzieniem szpinakowo-serowym smakuje wyśmienicie na ciepło oraz podawany jako przekąska na zimno.   Potrzebujesz: patelni.   Składniki: 1 filet z kurczaka, 50 gramów sera typu feta, pół garści świeżego szpinaku, zioła prowansalskie (do smaku), pieprz (do smaku) 1 jajko, 10 gramów bułki tartej, olej.   Czas przygotowania:...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik