Tradycyjne danie włoskiej kuchni – przepis na gnocchi ze szpinakiem i serem ricottą
Zielone kopytka ziemniaczane, czyli gnocchi, to pomysł na obiad dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Danie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, szpinaku, czosnku, mąki, jajek oraz białego sera ricotta.
Zielone kopytka ziemniaczane, czyli gnocchi, to pomysł na obiad dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Danie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, szpinaku, czosnku, mąki, jajek oraz białego sera ricotta.
Ricotta jest dopełnieniem smaku włoskiej gnocchi. Jest to miękki ser produkowany we Włoszech. Wytwarza się go z owczego, krowiego lub koziego mleka.
Co to jest gnocchi?
Gnocchi to małe kluski, przypominające kopytka, robione na bazie ziemniaków i mąki. To jedna z tradycyjnych włoskich potraw, która w zależności od regionu może być także przygotowywana z sera lub warzyw. Najpopularniejszą formą podawania gnocchi jest wymieszanie klusek ze szpinakiem i serem ricottą.
Przepis na gnocchi ze szpinakiem, krok po kroku
Włoskie kluski ze szpinakiem będą miały zielony kolor. Aby uniknąć ich rozklejenia, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.
Potrzebujesz:
- wyciskarki do czosnku,
- tarki o małych oczkach,
- garnka,
- patelni.
Składniki:
- 500 gramów ziemniaków,
- opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku (450 gramów),
- 2 łyżki ricotty,
- szczypta parmezanu,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 20 minut).
- Świeży szpinak opłucz wodą i odsącz.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż w niej szpinak razem z solą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
- Kiedy liście zmiękną i ostygną, pokrój je na drobne kawałki lub zmiksuj blenderem.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce i dodaj do nich posiekany szpinak, jajka i mąkę.
- Zagnieć ciasto, aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.
- Zwiń masę w rulony i pokrój w romby (takie same jak tradycyjne polskie kopytka).
- Osoloną wodę w czystym garnku doprowadź do wrzenia.
- Gotuj włoskie kluski, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Danie podawaj na gorąco ze startym parmezanem i ricottą.
Z czym podawać gnocchi?
Gnocchi stanowi oddzielne danie, podawane zazwyczaj z dressingiem. Do delikatnych włoskich kopytek można przygotować sos bolognese, zielone pesto, sos serowy lub fungi. Ostatni dodatek powstaje z borowików, pietruszki, parmezanu, masła oraz białego wina. Danie dobrze komponuje się z wytrawnym winem – białym lub czerwonym.