Reklama

Zielone kopytka ziemniaczane, czyli gnocchi, to pomysł na obiad dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Danie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, szpinaku, czosnku, mąki, jajek oraz białego sera ricotta.

Reklama

Ricotta jest dopełnieniem smaku włoskiej gnocchi. Jest to miękki ser produkowany we Włoszech. Wytwarza się go z owczego, krowiego lub koziego mleka.

Co to jest gnocchi?

Gnocchi to małe kluski, przypominające kopytka, robione na bazie ziemniaków i mąki. To jedna z tradycyjnych włoskich potraw, która w zależności od regionu może być także przygotowywana z sera lub warzyw. Najpopularniejszą formą podawania gnocchi jest wymieszanie klusek ze szpinakiem i serem ricottą.

Przepis na gnocchi ze szpinakiem, krok po kroku

Włoskie kluski ze szpinakiem będą miały zielony kolor. Aby uniknąć ich rozklejenia, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.

Potrzebujesz:

  • wyciskarki do czosnku,
  • tarki o małych oczkach,
  • garnka,
  • patelni.

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków,
  • opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • 2 łyżki ricotty,
  • szczypta parmezanu,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 20 minut).
  • Świeży szpinak opłucz wodą i odsącz.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż w niej szpinak razem z solą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
  • Kiedy liście zmiękną i ostygną, pokrój je na drobne kawałki lub zmiksuj blenderem.
  • Ziemniaki zetrzyj na tarce i dodaj do nich posiekany szpinak, jajka i mąkę.
  • Zagnieć ciasto, aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.
  • Zwiń masę w rulony i pokrój w romby (takie same jak tradycyjne polskie kopytka).
  • Osoloną wodę w czystym garnku doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj włoskie kluski, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  • Danie podawaj na gorąco ze startym parmezanem i ricottą.
Reklama

Z czym podawać gnocchi?

Gnocchi stanowi oddzielne danie, podawane zazwyczaj z dressingiem. Do delikatnych włoskich kopytek można przygotować sos bolognese, zielone pesto, sos serowy lub fungi. Ostatni dodatek powstaje z borowików, pietruszki, parmezanu, masła oraz białego wina. Danie dobrze komponuje się z wytrawnym winem – białym lub czerwonym.

Reklama
Reklama
Reklama