Wytrawne babeczki – przepis na wegańskie muffinki z suszonymi pomidorami
Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.
Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.
Muffinki warzywne – z tofu i suszonymi pomidorami - przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 150 g tofu wędzonego,
- 200-350 ml mleka sojowego,
- słoik suszonych pomidorów np. z żurawiną,
- około 10 szt. oliwek zielonych bez pestki,
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od włączenia piekarnika, ustaw go na 200 stopni.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, zioła, pieprz, sól – wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Pokrój tofu, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, oliwki i pomidory w drobną kostkę i dodaj do suchych składników, zalej wszystko mlekiem i olejem i wyrób ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste – dodaj mleka lub wody, jeśli za rzadkie (co prawie zawsze daje zakalec) więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.
4. Wypełnij foremki lub papilotki ciastem – mniej więcej do ¾ ich wysokości. Możesz dodatkowo każdą warzywną muffinę udekorować całą oliwką lub listkiem świeżej bazylii. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, czyli do czasu aż ładnie się zarumienią. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
Tak przygotowane aromatyczne warzywne muffiny doskonale smakują z lekką sałatką np. z roszponki, kukurydzy, świeżych ogórków i sosu winegret.
- Lubisz desery? Sprawdź prosty przepis na Crème brûlée.
- Spróbuj czegoś niebanalnego. Zobacz przepis na ciasto daktylowe.
- Zaskoczyli cię niespodziewani goście? Sprawdź najprostszy przepis na muffinki – szybkie i łatwe ciastka.