Reklama

Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.

Reklama

Muffinki warzywne – z tofu i suszonymi pomidorami - przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 150 g tofu wędzonego,
  • 200-350 ml mleka sojowego,
  • słoik suszonych pomidorów np. z żurawiną,
  • około 10 szt. oliwek zielonych bez pestki,
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od włączenia piekarnika, ustaw go na 200 stopni.

2. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, zioła, pieprz, sól – wymieszaj wszystko dokładnie.

3. Pokrój tofu, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, oliwki i pomidory w drobną kostkę i dodaj do suchych składników, zalej wszystko mlekiem i olejem i wyrób ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste – dodaj mleka lub wody, jeśli za rzadkie (co prawie zawsze daje zakalec) więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.

4. Wypełnij foremki lub papilotki ciastem – mniej więcej do ¾ ich wysokości. Możesz dodatkowo każdą warzywną muffinę udekorować całą oliwką lub listkiem świeżej bazylii. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, czyli do czasu aż ładnie się zarumienią. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

Tak przygotowane aromatyczne warzywne muffiny doskonale smakują z lekką sałatką np. z roszponki, kukurydzy, świeżych ogórków i sosu winegret.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama