Reklama

Cukierki toffi można zrobić w prosty sposób w domu. Wystarczy mleko, masło, cukier i woda, a te przepyszne łakocie będą cieszyć nasze podniebienia.

Reklama

Pomysł na cukierki toffi

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • aromat waniliowy,
  • 1,5 szklanki wody.

Opcjonalnie:

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wrzuć cukier, masło oraz dodaj mleko i wodę.
  • Podgrzewaj masę na dużym ogniu. Pamiętaj, aby często ją mieszać ponieważ, może się przypalić.
  • Gdy masa się zagotuje, poczekaj, aż przybierze jasnobrązowy lub ciemnozłoty kolor. Trzeba ją ciągle mieszać. Gdy masa uzyska pożądany kolor, rondelek zdejmij z ognia. W tym momencie powinna mieć brązowe zabarwienie i gęstą konsystencję.
  • Gorące toffi przelej na przygotowaną wcześniej blachę. Forma powinna być posmarowana masłem.
  • Gdy masa nieco przestygnie, formę włóż do lodówki na około godzinę. Po zastygnięciu masę można pociąć w małe prostokąty, przypominające cukierki krówki.
  • Ewentualnie po 30 minutach do masy można dodać drobno pokrojone orzechy lub migdały albo pokruszone wafelki, dzięki czemu powstaną batoniki toffi.

Wskazówka: Cukierki toffi w pierwszej wersji (bez dodatków) mogą mieć mnóstwo zastosowań. Po ponownym podgrzaniu w garnku, świetnie nadają się jako dodatek do ciast, likierów, sosów i dekoracji.

Przepis na sos toffi

Składniki :

  • cukierki toffi,
  • 400 g śmietanki 18%,
  • owoce (maliny, jabłka, banany, brzoskwinie, wybór dowolny).

Sposób przygotowania :

  • Do rondelka wrzuć cukierki oraz wlej śmietankę.
  • Podgrzej na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  • Po zagotowaniu wyłącz i poczekaj, aż sos trochę ostygnie.
  • Umyte owoce (np. jabłka, maliny, brzoskwinie, banany) pokrój na plasterki, a następnie polej sosem toffi.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama