Reklama

Dwa pomysły na francuską tartę z dodatkiem malin. Deser świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dostępne są świeże owoce.

Reklama

Tarta malinowa z kruchym ciastem serowym

Ciasto - składniki:

  • 750 gramów malin,
  • 150 gramów mąki,
  • 150 gramów ricotty,
  • 150 gramów masła,
  • 2–3 łyżki orzechów laskowych,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 250 mililitrów śmietany,
  • 2 jajka,
  • 30 gramów cukru,
  • 30 gramów migdałów w płatkach,
  • szczypta cynamonu w proszku.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 225o C.
  • Mąkę, biały ser, masło i szczyptę soli wymieszaj. Wyrabiaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie gotowe, umieść je w lodówce na około 30 minut.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i uformuj z niego koło. Średnica koła powinna być o 4 centymetry większa niż średnica foremki, w której tarta będzie pieczona.
  • Foremkę posmaruj masłem i umieść w niej ciasto, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz malinami.
  • Przygotuj polewę. Jaja utrzyj z cukrem, migdałami, śmietaną oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowaną polewą polej ciasto.
  • Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 15-20 minut.
  • Zamiennie z malinami można zastosować na przykład jagody.

Tarta z malinami i sherry

Ciasto - składniki:

  • 500 gramów mąki,
  • 170 gramów masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko.

Składniki na nadzienie:

  • 500 gramów malin,
  • 100 gramów cukru,
  • 1 jajko,
  • łyżka Sherry.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, cukier i masło zmiksuj.
  • Dodaj całe jajko i łyżkę zimnej wody, ucieraj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek miksera.
  • Ciasto uformuj w kulę i zostaw w lodówce na pół godziny.
  • Do malin dodaj cukier i sherry, dokładnie wymieszaj.
  • Foremkę natłuść masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej rozwałkowane ciasto.
  • Na powierzchni ciasta dokładnie rozprowadź ubite na pianę białko, pokryj je malinami.
  • Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180o C przez pół godziny.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
  • Zamiennie z malinami można wykorzystać na przykład czereśnie.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama