Pomysły na tartę malinową
Dwa pomysły na francuską tartę z dodatkiem malin. Deser świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dostępne są świeże owoce.
Opublikowano: piątek, 15 kwietnia 2016 10:32
Reklama
Dwa pomysły na francuską tartę z dodatkiem malin. Deser świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dostępne są świeże owoce.
Reklama
Tarta malinowa z kruchym ciastem serowym
Ciasto - składniki:
- 750 gramów malin,
- 150 gramów mąki,
- 150 gramów ricotty,
- 150 gramów masła,
- 2–3 łyżki orzechów laskowych,
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- 250 mililitrów śmietany,
- 2 jajka,
- 30 gramów cukru,
- 30 gramów migdałów w płatkach,
- szczypta cynamonu w proszku.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 225o C.
- Mąkę, biały ser, masło i szczyptę soli wymieszaj. Wyrabiaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie gotowe, umieść je w lodówce na około 30 minut.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i uformuj z niego koło. Średnica koła powinna być o 4 centymetry większa niż średnica foremki, w której tarta będzie pieczona.
- Foremkę posmaruj masłem i umieść w niej ciasto, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz malinami.
- Przygotuj polewę. Jaja utrzyj z cukrem, migdałami, śmietaną oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowaną polewą polej ciasto.
- Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 15-20 minut.
- Zamiennie z malinami można zastosować na przykład jagody.
Tarta z malinami i sherry
Ciasto - składniki:
- 500 gramów mąki,
- 170 gramów masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko.
Składniki na nadzienie:
- 500 gramów malin,
- 100 gramów cukru,
- 1 jajko,
- łyżka Sherry.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier i masło zmiksuj.
- Dodaj całe jajko i łyżkę zimnej wody, ucieraj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek miksera.
- Ciasto uformuj w kulę i zostaw w lodówce na pół godziny.
- Do malin dodaj cukier i sherry, dokładnie wymieszaj.
- Foremkę natłuść masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej rozwałkowane ciasto.
- Na powierzchni ciasta dokładnie rozprowadź ubite na pianę białko, pokryj je malinami.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180o C przez pół godziny.
- Pozostaw do ostygnięcia.
- Zamiennie z malinami można wykorzystać na przykład czereśnie.
Smacznego!
Reklama
- Domowe jagodzianki są najlepszym deserem na świecie. Zobacz przepis na domowe jagodzianki.
- Ucierane ciasto ze śliwkami jest błyskawiczne w przygotowaniu. Sprawdź przepis na ciasto ze śliwkami.
- Racuchy z jabłkami są ulubioną przekąską niejednego łakomczucha. Dowiedz się, jak wykonać racuchy z jabłkami.
Reklama
Reklama
Reklama