Racuchy z jabłkami to pyszne danie, przekąska, deser, kolacja, śniadanie do pracy lub szkoły. Możemy posypać je cukrem pudrem, oprószyć cynamonem lub polać czekoladą. Świetnie smakują z owocowym dżemem lub powidłami. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych racuchy są bardzo łatwe w wykonaniu, tanie i co najważniejsze – błyskawiczne.

Reklama

Puszyste, słodkie i pulchne racuchy są przysmakiem niejednego łasucha. Mogą być z kefirem lub bez, z dodatkiem jajka i masła lub w wersji wegańskiej. Możliwości jest mnóstwo, warto wypróbować kilka opcji, by wypracować własny przepis.

Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jabłka,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kefir, jajko, proszek i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.

2. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w dużą kostkę.

3. Wymieszaj jabłka z ciastem.

4. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.

5. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

6. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wegańskie racuchy z jabłkami, bananem i dynią – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka startej na wiórki dyni,
  • 4 średnie jabłka,
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,

2. Do miski wsyp mąkę, proszek, cynamon, dodaj jabłka, dynię, miód i rozgniecionego widelcem w 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego banana. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.

4. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

5. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jak wystygną posyp cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami, orzechami i czekoladą – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
  • olej kokosowy do smażenia.

Racuchy usmażone na oleju kokosowym nierafinowanym będą miały bardzo wyrazisty smak z lekko kokosową nutą.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

1. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę talarki lub zetrzyj na tarce.

2. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki.

4. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.

5. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

6. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a gdy wystygną posyp cukrem pudrem.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posmarowane masłem orzechowym.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama