Zielone szparagi z patelni – szybki i prosty obiad
Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.
Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.
Sezon na szparagi zaczyna się w kwietniu i trwa do czerwca – to najlepszy moment na to, by kupić świeże warzywo.
Przygotowanie zielonych szparagów do smażenia
Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie mają skórki, którą trzeba obrać. Wystarczy więc je umyć i oderwać lub odkroić zdrewniałe końcówki. Przed smażeniem lepiej też je osuszyć, ponieważ woda skapująca z łodyg prosto na gorący tłuszcz może zacząć pryskać i boleśnie poparzyć. Szparagi można połamać lub pokroić na mniejsze kawałki, zwłaszcza gdy patelnia jest niewielka.
Jakie dodatki pasują do smażonych zielonych szparagów?
Smażone szparagi mogą być posypane serem – najlepiej startym parmezanem, ale wielbiciele ciągnących się przysmaków mogą go śmiało zastąpić np. goudą lub serem edamskim, które także dobrze się topią pod wpływem temperatury. Szparagi z patelni można również polać sosem, tak jak robi się to z gotowanymi szparagami. Najpopularniejsze są sosy beszamelowy, serowy, holenderski i maślany.
Masz ochotę na przepyszne zielone szparagi z patelni? Wejdź na tę stronię i koniecznie wykorzystaj PizzaPortal kod rabatowy.
3 szybkie przepisy na szparagi z patelni
Proste zielone szparagi z patelni z dodatkiem masła
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła śmietankowego,
- przyprawy: czarny pieprz, biały pieprz, sól
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
1. Po umyciu i oczyszczeniu szparagów i przełóż do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Jeśli się nie mieszczą, możesz je przełamać na pół.
2. Smaż około 8-10 minut, po czym dodaj dwie łyżki masła.
3. Dodaj świeżo zmielony biały i czarny pieprz, posól.
4. Smaż jeszcze 3 minuty.
Szybkie zielone szparagi na patelnię z parmezanem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- przyprawy: czarny pieprz, sól.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
1. Nalej oliwę z oliwek na patelnię. Na rozgrzaną połóż delikatnie oczyszczone i osuszone zielone szparagi.
2. Smaż 3-4 minuty, aż szparagi odparują i odrobinę zwiędną, ale nie dopuść do tego, by straciły kolor. Cały czas je mieszaj.
3. Usmażone szparagi przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny i posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz startym parmezanem.
Szparagi z patelni grillowej
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- przyprawy: sól, czarny pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię grillową.
2. Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą.
3. Grilluj szparagi około 10 minut – powinny mieć charakterystyczne ślady po patelni, ale jednocześnie zachować jędrność i zielony kolor.
4. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
5. Dopraw przyprawami i posyp startym serem.
Smacznego!
- Masz ochotę na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu? Koniecznie sprawdź nasz przepis na sałatkę ze szparagami.
- Cenisz sobie wyrazisty charakter potraw i niecodzienne połączenia smakowe? Z pewnością przypadną ci do gustu nasze przepisy na szparagi z mięsem, kurczakiem, szynką i boczkiem.
- Szukasz pomysłu na lekkostrawną kolację lub delikatny lunch? Proponujemy przepis na szparagi gotowane z masłem.