Syrop z pigwy do herbaty: przepis
Syrop z pigwy do herbaty wykonuje się późną jesienią. Chroni przed przeziębieniem i grypą. Jest źródłem witaminy C – posiada jej aż 7 razy więcej niż cytryna. Przygotowanie syropu z pigwy jest proste i nie zabiera wiele czasu.
Syrop z pigwy do herbaty wykonuje się późną jesienią. Chroni przed przeziębieniem i grypą. Jest źródłem witaminy C – posiada jej aż 7 razy więcej niż cytryna. Przygotowanie syropu z pigwy jest proste i nie zabiera wiele czasu.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowane wcześniej owoce pigwy (umyte, obrane i wydrążone) koimy w małą kostkę.
2. Wkładamy je do słoika, zasypując cukrem.
3. Odkładamy tak przygotowane owoce na co najmniej 2 dni.
4. Po upływie dwóch dni syrop jest gotowy do spożycia. Można go również zapasteryzować, aby miał dłuższy termin spożycia.
Dodawany do herbaty syrop z pigwy słodzi ją i dostarcza właściwości leczniczych. Można go dodać do deseru jako polewę lub zrobić z niego później nalewkę. Warto zapamiętać, że nie powinno się wyrzucać pokrojonych kawałków pigwy z syropu, ponieważ to w nich jest najwięcej składników odżywczych i witaminy C.
- Owoce nie tylko smakują, ale też leczą. Oto kiwi i aronia - owoce, które obniżają ciśnienie.
- Lubisz eksperymentować w kuchni? Przygotuj domowe przetwory z owoców kiwi: nalewka, konfitura i dżem.
- Chętnie sięgasz po owoce? Zobacz, czy cukry w owocach są szkodliwe.