Syrop z buraka pomaga na przeziębienia
Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.
Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.
Jak zrobić syrop z gotowanego buraka?
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki,
- 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu.
Jak zrobić syrop z surowego buraka?
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki,
- 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia.
Jak stosować syrop z buraka?
W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.
- Lubisz jeść buraki? Poznaj właściwości buraka czerwonego!
- Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz, dlaczego warto jeść kiszone buraki.
- Burak doskonale nadaje się do sałatek. Wypróbuj 2 smaczne przepisy na sałatkę z burakami na ciepło i zimno.