Reklama

Na kruche ciasto do świątecznych ciasteczek mandarynkowych z goździkami potrzeba mąki pszennej, ziemniaczanej, żółtek jajek, miękkiego masła, cukru pudru i szczypty soli. Ciasto wyrabia się z dodatkiem aromatycznej skórki świeżo startej z mandarynek oraz goździków ubitych wcześniej w moździerzu. Po rozwałkowaniu, z placka wycina się kształty gwiazdek, serc czy kółek. Mandarynkowe ciastka po około 15 minutach pieczenia są gotowe do jedzenia.

Reklama

Polewę do ciastek można zrobić, oprócz deserowej, także z białej czekolady. Wystarczy do niewielkiego rondla dodać 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru i pół tabliczki jasnej czekolady. Całość rozpuszcza się i jeszcze ciepłą polewą zalewa ciastka, po czym czeka, aż zastygnie.

Jak zrobić kruche ciasteczka mandarynkowe. Przepis

Potrzebujesz:

  • stolnicy,
  • wałka do ciasta,
  • moździerza,
  • miksera,
  • tarki o małych oczkach,
  • foremek o dowolnych kształtach,
  • papieru do pieczenia,
  • małego rondla,
  • blachy do piekarnika standardowych rozmiarów (530 x 325 x 26mm).

Składniki (na całą blachę do piekarnika):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (około 50 gramów),
  • 150 gramów masła,
  • 3 małe mandarynki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Poczekaj, aż masło zmięknie i zmiksuj je z cukrem pudrem.
  • Żółtka oddziel od białek i dodaj do gładkiej masy maślanej.
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
  • Goździki rozbij w moździerzu.
  • Do masła dodaj mąkę, skórkę z owoców, sól oraz rozbite goździki.
  • Całość ugnieć na stolnicy na gładką masę i odstaw na 10 minut do lodówki.
  • Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrowy placek.
  • Za pomocą foremek wycinaj wzory i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz ciastka około 15 minut, aż się zarumienią na złoty kolor.
  • W rondlu roztop czekoladę z mlekiem.
  • Ostudzone ciastka polej czekoladą i poczekaj, aż ostygną.

Smacznego!

Jak zrobić kolorowy lukier do kruchych ciastek

Zamiast polewy czekoladowej możesz użyć białego lukru z cukru i wody. Możesz go też zabarwić stosując domowe barwniki w postaci soków z owoców lub warzyw oraz przypraw. Aby uzyskać kolorowy lukier, wykorzystaj:

  • sok z wiśni, aronii, truskawek, malin – odcień czerwieni,
  • sok z cytryny, odrobina kurkumy – odcień żółci,
  • liście mięty, zielony groszek – odcień zieleni,
  • sok z marchwi, pomarańczy – kolor pomarańczowy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama