Przepis na kruche ciasteczka mandarynkowe z goździkami polane czekoladą lub kolorowym lukrem
Na kruche ciasto do świątecznych ciasteczek mandarynkowych z goździkami potrzeba mąki pszennej, ziemniaczanej, żółtek jajek, miękkiego masła, cukru pudru i szczypty soli. Ciasto wyrabia się z dodatkiem aromatycznej skórki świeżo startej z mandarynek oraz goździków ubitych wcześniej w moździerzu. Po rozwałkowaniu, z placka wycina się kształty gwiazdek, serc czy kółek. Mandarynkowe ciastka po około 15 minutach pieczenia są gotowe do jedzenia.
Na kruche ciasto do świątecznych ciasteczek mandarynkowych z goździkami potrzeba mąki pszennej, ziemniaczanej, żółtek jajek, miękkiego masła, cukru pudru i szczypty soli. Ciasto wyrabia się z dodatkiem aromatycznej skórki świeżo startej z mandarynek oraz goździków ubitych wcześniej w moździerzu. Po rozwałkowaniu, z placka wycina się kształty gwiazdek, serc czy kółek. Mandarynkowe ciastka po około 15 minutach pieczenia są gotowe do jedzenia.
Polewę do ciastek można zrobić, oprócz deserowej, także z białej czekolady. Wystarczy do niewielkiego rondla dodać 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru i pół tabliczki jasnej czekolady. Całość rozpuszcza się i jeszcze ciepłą polewą zalewa ciastka, po czym czeka, aż zastygnie.
Jak zrobić kruche ciasteczka mandarynkowe. Przepis
Potrzebujesz:
- stolnicy,
- wałka do ciasta,
- moździerza,
- miksera,
- tarki o małych oczkach,
- foremek o dowolnych kształtach,
- papieru do pieczenia,
- małego rondla,
- blachy do piekarnika standardowych rozmiarów (530 x 325 x 26mm).
Składniki (na całą blachę do piekarnika):
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (około 50 gramów),
- 150 gramów masła,
- 3 małe mandarynki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka goździków,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Poczekaj, aż masło zmięknie i zmiksuj je z cukrem pudrem.
- Żółtka oddziel od białek i dodaj do gładkiej masy maślanej.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
- Goździki rozbij w moździerzu.
- Do masła dodaj mąkę, skórkę z owoców, sól oraz rozbite goździki.
- Całość ugnieć na stolnicy na gładką masę i odstaw na 10 minut do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrowy placek.
- Za pomocą foremek wycinaj wzory i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz ciastka około 15 minut, aż się zarumienią na złoty kolor.
- W rondlu roztop czekoladę z mlekiem.
- Ostudzone ciastka polej czekoladą i poczekaj, aż ostygną.
Smacznego!
Jak zrobić kolorowy lukier do kruchych ciastek
Zamiast polewy czekoladowej możesz użyć białego lukru z cukru i wody. Możesz go też zabarwić stosując domowe barwniki w postaci soków z owoców lub warzyw oraz przypraw. Aby uzyskać kolorowy lukier, wykorzystaj:
- sok z wiśni, aronii, truskawek, malin – odcień czerwieni,
- sok z cytryny, odrobina kurkumy – odcień żółci,
- liście mięty, zielony groszek – odcień zieleni,
- sok z marchwi, pomarańczy – kolor pomarańczowy.
- Mięso na świątecznym stole może być drobiowe. Pieczone mięso na święta.
- Dodatkowe kilogramy po świętach można stracić uprawiając sport. Jak szybko schudnąć po świętach.
- Dekoracja drzewka świątecznego to wspaniała zabawa. Jak wybrać i ubrać choinkę?