Rosół z perliczki – jak u babci!
Domowy rosół z perliczki to kwintesencja babcinej, tradycyjnej, staropolskiej kuchni. Aby wydobyć pełnię smaku ze szlachetnego gatunku drobiu, należy gotować go przez kilka godzin i dodać opalaną nad palnikiem aromatyczną cebulę.
Domowy rosół z perliczki to kwintesencja babcinej, tradycyjnej, staropolskiej kuchni. Aby wydobyć pełnię smaku ze szlachetnego gatunku drobiu, należy gotować go przez kilka godzin i dodać opalaną nad palnikiem aromatyczną cebulę.
Delikatne mięso perliczki o ciekawym smaku to świetna odmiana dla wszystkich znudzonych już nieco daniami z kurczaka.
Czym jest perliczka
Perliczka jest gatunkiem drobiu ozdobnego, który w warunkach naturalnych mieszka w Afryce. Te płochliwe i nieco krzykliwe ptaki hoduje się tak jak inne gatunki drobiu. Ich delikatne mięso, podobne do dziczyzny, uznawane jest za szlachetne, wykwintne i jest cenione za walory smakowe i odżywcze. Zawiera wysokogatunkowe białko, niedużo tłuszczu (około 9%) i kalorii (160 kcal na 100 g), mało cholesterolu, jest lekkostrawne w przeciwieństwie do czerwonego mięsa.
Przepis na rosół z perliczki
Składniki:
- 1 perliczka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 nieduży kawałek selera,
- 1 kawałek pora,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- 2 ziarenka pieprzu,
- suszony lubczyk lub gałązka świeżego,
- sól,
- natka pietruszki do dekoracji,
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Umyj tuszkę perliczki i podziel ją na mniejsze części.
- Zalej zimną wodą (około 1,5 litra) całość, by nie wystawały szyja, udka, podudzia i skrzydełka, przykryj garnek pokrywką i zagotuj.
- W czasie gotowania drobiu opal nad palnikiem cebulę, umyj i obierz pozostałe warzywa i pokrój jej na drobniejsze kawałki.
- Po zagotowaniu wody, usuń powstałą na wierzchu pianę i zmniejsz płonień pod garnkiem.
- Gotuj około pół godziny.
- Do garnka dodaj kawałki pokrojonych warzyw, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gotuj do miękkości perliczki (około 2 godzin) na niezbyt dużym ogniu.
- Przed końcem gotowania rosołu spróbuj zupę, dodaj lubczyku i dosól do smaku.
- Rosół z perliczki smakuje najlepiej podany z makaronem domowym lub kupnym (nitki), posypany posiekaną natką pietruszki i grubo zmielonym, czarnym pieprzem.
Spróbuj prawdziwego, wiejskiego rosołu i zachwyć rodzinę smakiem zupy, dokładnie takim, jak u babci.
Smacznego!
- Ugotuj aromatyczny rosół ze skrzydełek! Oto rosół według 5 przemian.
- Daj dzieciom pyszną zupę. Poznaj przepis na aromatyczny i łagodny rosół z całej kury dla dzieci.
- Zupa z królika? Wypróbuj przepis na zupę z królika!
- Masz kaca? Czy rosół rzeczywiście pomaga na zatrucie, kaca, przeziębienie?
- Lubisz smak gęsi? Mamy wspaniały przepis na rosół z gęsi.