Reklama

Domowy rosół z perliczki to kwintesencja babcinej, tradycyjnej, staropolskiej kuchni. Aby wydobyć pełnię smaku ze szlachetnego gatunku drobiu, należy gotować go przez kilka godzin i dodać opalaną nad palnikiem aromatyczną cebulę.

Reklama

Delikatne mięso perliczki o ciekawym smaku to świetna odmiana dla wszystkich znudzonych już nieco daniami z kurczaka.

Czym jest perliczka

Perliczka jest gatunkiem drobiu ozdobnego, który w warunkach naturalnych mieszka w Afryce. Te płochliwe i nieco krzykliwe ptaki hoduje się tak jak inne gatunki drobiu. Ich delikatne mięso, podobne do dziczyzny, uznawane jest za szlachetne, wykwintne i jest cenione za walory smakowe i odżywcze. Zawiera wysokogatunkowe białko, niedużo tłuszczu (około 9%) i kalorii (160 kcal na 100 g), mało cholesterolu, jest lekkostrawne w przeciwieństwie do czerwonego mięsa.

Przepis na rosół z perliczki

Składniki:

  • 1 perliczka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 nieduży kawałek selera,
  • 1 kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • suszony lubczyk lub gałązka świeżego,
  • sól,
  • natka pietruszki do dekoracji,

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Umyj tuszkę perliczki i podziel ją na mniejsze części.
  • Zalej zimną wodą (około 1,5 litra) całość, by nie wystawały szyja, udka, podudzia i skrzydełka, przykryj garnek pokrywką i zagotuj.
  • W czasie gotowania drobiu opal nad palnikiem cebulę, umyj i obierz pozostałe warzywa i pokrój jej na drobniejsze kawałki.
  • Po zagotowaniu wody, usuń powstałą na wierzchu pianę i zmniejsz płonień pod garnkiem.
  • Gotuj około pół godziny.
  • Do garnka dodaj kawałki pokrojonych warzyw, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gotuj do miękkości perliczki (około 2 godzin) na niezbyt dużym ogniu.
  • Przed końcem gotowania rosołu spróbuj zupę, dodaj lubczyku i dosól do smaku.
  • Rosół z perliczki smakuje najlepiej podany z makaronem domowym lub kupnym (nitki), posypany posiekaną natką pietruszki i grubo zmielonym, czarnym pieprzem.

Spróbuj prawdziwego, wiejskiego rosołu i zachwyć rodzinę smakiem zupy, dokładnie takim, jak u babci.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama