Dlaczego warto jeść rosół z królika? Potrawa dla diabetyków i osób odchudzających się
Rosół z królika wykonasz z jednej tuszki króliczej oraz włoszczyzny. Całość gotuj przez ok. 2 godziny w wodzie z dodatkiem przypraw. Podawaj z makaronem lub ziemniakami.
Rosół z królika wykonasz z jednej tuszki króliczej oraz włoszczyzny. Całość gotuj przez ok. 2 godziny w wodzie z dodatkiem przypraw. Podawaj z makaronem lub ziemniakami.
Mięso z królika nie jest często spożywane przez Polaków. A szkoda, gdyż jest niskokaloryczne, kruche, smaczne i zawiera cenne minerały. Zamiast tradycyjnego, tłustego rosołu z wołowiny, przygotuj na niedzielny obiad zupę króliczą.
Jakie właściwości ma mięso z królika?
Mięso z królika szczególnie polecane jest osobom przebywającym na dietach odchudzających, a także diabetykom.
Królicze mięso:
- zawiera dobrze przyswajalne białko,
- ma mniej cholesterolu, niż inne rodzaje mięs (np. kurczak, indyk lub wołowina),
- w 100 g ugotowanego królika (bez żadnych dodatków) znajduje się jedynie 114 kcal,
- w swoim składzie posiada kwas linolenowy, który hamuje rozwój chorób serca, miażdżycy czy nadciśnienia,
- dobrze wpływa na układ nerwowy,
- zwiększa odporność organizmu,
- jest bogate w witaminy, głównie z grupy B,
- zawiera minerały, np. wapń, żelazo i fosfor,
- jest soczyste i kruche,
- jest chude, lekkostrawne, ma biały kolor.
Jakie wartości odżywcze ma króliczy rosół?
Rosół z królika ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i bakteriobójcze. Dzięki niemu szybko pokonasz przeziębienie, obniżysz ciśnienie krwi i poprawisz humor. Ponadto królicza zupa jest sycąca, lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera witaminy i minerały pochodzące zarówno z mięsa, jak i warzyw. Rosół z królika jest szczególnie zalecany dla dzieci i niemowląt, kobiet karmiących piersią, osób starszych, alergików, a także osób chorych i podatnych na choroby. Tę zupę warto przygotowywać przynajmniej raz w tygodniu. Osoby, którym zależy na przyswojeniu dużej ilości białka (np. sportowcy) również powinny często sięgać po króliczy rosół, a także samo mięso królika.
Przepis na rosół z królika
Składniki:
- 1 tuszka królika,
- przefiltrowana woda,
- włoszczyzna: marchew (2 sztuki), korzeń pietruszki (1 sztuka), ¼ selera, ¼ kapusty włoskiej, cebula (1 sztuka), por (1 sztuka),
- kilka sztuk suszonych grzybów,
- 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu,
- szczypta soli morskiej,
- pęczek natki pietruszki,
- makaron jajeczny, lane kluski lub gotowane ziemniaki.
Najlepiej będzie, jeśli wybierzesz mięso i warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. W większości sklepów spożywczych dostaniesz produkty z konserwantami i innymi środkami chemicznymi.
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Poćwiartuj i umyj mięso, a następnie włóż je do garnka z zimną wodą.
- Dodaj obrane i umyte warzywa (w całości), a także przyprawy.
- Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 2 godziny (mięso musi być miękkie), w międzyczasie zdejmij szumowiny.
- Z ugotowanej zupy wyjmij warzywa i mięso, a ciecz przecedź.
- Pokrój mięso i warzywa na mniejsze kawałki i wrzuć do rosołu. Zupę podawaj z makaronem, kluskami lub gotowanymi ziemniakami oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
- Ugotuj aromatyczny rosół ze skrzydełek! Oto rosół według 5 przemian.
- Daj dzieciom pyszną zupę. Poznaj przepis na aromatyczny i łagodny rosół z całej kury dla dzieci.
- Lubisz smak gęsi? Mamy wspaniały przepis na rosół z gęsi.
- Masz kaca? Czy rosół rzeczywiście pomaga na zatrucie, kaca, przeziębienie?
- Znasz smak perliczki? Mamy przepis na rosół z perliczki.