Reklama

Rosół z gęsi jest tłusty, ale smaczny i zdrowy. Na początku ugotuj mięso i warzywa, a następnie wszystko przecedź.

Reklama

Gęsina kojarzona jest z dużą ilością tłuszczu. To prawda, jednak mięso z gęsi zawiera głównie zdrowe tłuszcze. Warto sięgnąć po gęś, by przygotować wyjątkowo smaczny i zdrowy rosół.

Składniki odżywcze gęsiny

Gęsina jest tłustym, lecz zdrowym rodzajem mięsa. Jest najbardziej kalorycznym drobiem z dostępnych na rynku. Gęsina ponadto zawiera:

  • dużą ilość kwasów jedno i wielonasyconych (głównie omega-3 i omega-6), które obniżają poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu i wspomagają pracę mózgu,
  • pełnowartościowe białko,
  • łatwo przyswajalne witaminy z grup A, E i B oraz niacynę,
  • składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, dzięki którym wzrasta poziom wydolności organizmu.

Mięso z gęsi powinno się jeść co najmniej raz w miesiącu. Nie można przesadzać z jego ilością, gdyż jest wysokokaloryczne. Gęsina korzystnie wpływa na układ nerwowy (poprawia samopoczucie) i wzmacnia organizm. Rosół z tego rodzaju mięsa ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i kojące różnego rodzaju bóle.

Przepis na rosół z gęsi

Składniki:

  • 2 gęsie szyjki;
  • 3 skrzydełka z gęsi;
  • Włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, kapusta włoska (ilość według uznania);
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie;
  • Pęczek natki pietruszki;
  • Makaron jajeczny, kluski lane lub gotowane ziemniaki.

Wskazówka: Żeby rosół miał naturalny smak, był zdrowy i zawierał jedynie minimalną ilość konserwantów, kup wszystkie składniki u lokalnych producentów, w warzywniakach lub dobrych jakościowo sklepach mięsnych. Możesz również skorzystać z oferty sklepów ekologicznych bądź zielarskich. Mięso i warzywa z supermarketu są produkowane masowo, przez co bywają genetycznie modyfikowane. W tego typu produktach znajduje się mnóstwo substancji chemicznych, które niekorzystnie wpływają na zdrowie.

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Na początku umyj dokładnie mięso pod zimną wodą i włóż je do garnka. Włącz palnik na niski poziom i gotuj ok. 20 minut. Zdejmij szumowiny.
  • Obierz warzywa i opłucz je. Dodaj włoszczyznę (w całości) do garnka z mięsem i gotuj po przykryciem, na wolnym ogniu, przez ok. 2-3 godziny.
  • Dodaj przyprawy: sól, pieprz (najlepiej w ziarenkach), liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Gdy zupa się ugotuje, wyłącz grzanie, wyjmij warzywa oraz mięso i przecedź ciecz przez sitko o drobnych oczkach. Dzięki temu pozbędziesz się szumowin, rozgotowanych warzyw i przypraw.
  • Do oczyszczonego rosołu włóż z powrotem mięso (możesz je rozdrobnić) oraz pokrojoną marchew i pietruszkę, a także kawałki ugotowanej kapusty, cebuli oraz pora.
  • Rosół podawaj na ciepło, z makaronem jajecznym, kluskami lanymi lub ugotowanymi ziemniakami (według preferencji). Do każdej porcji włóż odrobinę włoszczyzny i gęsiny. Wierzch zupy posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama