Rosół z bażanta – dziczyzna nie tylko dla myśliwych!
Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.
Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.
Rosół z bażanta to smak staropolskiej kuchni – aromat i smak dziczyzny są wyjątkowe i o wiele szlachetniejsze niż karmione sztuczną paszą ptactwo ze sklepu. Bażant nie jest ogólnodostępnym mięsem. Można go kupić w sklepach z dziczyzną lub od myśliwych.
Przepis na rosół z bażanta
Jeśli gotujesz tak wspaniałą zupę, zadbaj o wyjątkowe dodatki. Najlepszym makaronem do rosołu są żółciutkie nitki. Danie ożywią mięsne pulpeciki oraz kieliszek dodanej podczas gotowania polskiej wódki.
Składniki:
Na zupę:
- 1 bażant,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 kawałek pora,
- 1 kawałek selera,
- 3 liście kapusty włoskiej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 suszonych grzybów,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- szczypta soli morskiej,
- natka pietruszki,
- 25 ml czystej wódki,
- makaron do podania.
Na mięsne pulpeciki:
- trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta,
- 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe,
- ½ namoczonej w mleku bułki,
- kilka obgotowanych suszonych grzybów,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
Rosół:
- Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyj bażanta.
- Włóż korpus do garnka, zalej kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotuj razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Obierz cebulę i opal ją nad palnikiem, obierz pozostałe warzywa i pokrój.
- Po zagotowaniu wody zbierz pianę z powierzchni cieczy.
- Dodaj warzywa, cebulę, grzyby, dopraw i gotuj wywar około 2 godzin na niewielkim ogniu.
- Pół godziny przed końcem gotowania rosołu dodaj kieliszek wódki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Pulpety:
- Zmiel drobno mięso, wątróbki i grzyby.
- Połącz z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Dopraw farsz i uformuj małe, okrągłe pulpeciki.
- Gotuj pulpety w garnku z osolonym wrzątkiem jeszcze minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię i odcedź.
Rosół podawaj z makaronem nitki, domowymi mięsnymi pulpetami i posyp obficie natką pietruszki.
Smacznego!
- Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jak zrobić rosół z szybkowaru?
- Kaloryczność rosołu zależy od mięsa, z którego jest przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Czy można jeść rosół na diecie odchudzające.
- Tradycyjny rosół rybny powinien być przygotowywany z resztek ryby. Przepis na rosół rybny.
- Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Przepis na rosół chiński.
- Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Jak przygotować rosół z kaczki krok po kroku?