Rosół wegetariański rozgrzewa i regeneruje organizm - przepis na rosół bez mięsa
Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.
Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.
Rosół to najbardziej tradycyjna zupa w naszym kraju. Od lat króluje na polskich stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Przypisuje mu się także znaczenie lecznicze i regeneracyjne. Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie tej zupy bez kury czy kaczki, rosół w wersji wegetariańskiej jest równie smaczny i ma podobne właściwości, jak ten gotowany na mięsie.
Rosół jarski to nie to samo, co bulion warzywny. Rosół jest od bulionu dużo bardziej aromatyczny, dłużej się go gotuje, ma głębszy kolor i smak.
Przepis na aromatyczny rosół wegetariański
Składniki na około 10 porcji:
- 2,5 litra wody,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 pietruszki,
- 1 korzeń selera,
- liście pora,
- natka i łodyżki pietruszki,
- łodyżka lubczyku (można zastąpić zmielonym lubczykiem),
- 1 łyżka oleju roślinnego (na przykład słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron),
- 10 ziaren pieprzu,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 goździki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka soli,
- opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru, suszone grzyby (na przykład borowiki), żurawina, suszone śliwki, jagody goji.
Czas przygotowania: 1,5 - 3 godziny
Stopień trudności: Łatwy
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, łupiny włóż do garnka, a wnętrze przekrój na pół i opal na kuchence lub w piekarniku.
- Resztę warzyw dokładnie umyj, nie obieraj i nie krój. Wszystko włóż go garnka, dodaj pietruszkę, lubczyk i pora oraz ewentualnie dodatkowe składniki według uznania (na przykład grzyby lub śliwki). Dodaj przyprawy i sól.
- Całość zalej wodą i gotuj na średnim ogniu do momentu zagotowania.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz na minimalny i gotuj dalej pod przykryciem. Idealny czas gotowania to 3 godziny. Rosół nabierze wtedy pełnego smaku i aromatu. Jeśli nie możesz tyle czekać, wystarczy gotować go przez 60-70 minut.
- Ugotowany rosół przecedź przez sito. Na koniec dociśnij warzywa, by wypuściły soki do garnka.
- Rosół wegetariański podawaj z makaronem, liśćmi pietruszki i ugotowaną marchewką.
Najważniejsze zasady przygotowaniu rosołu wegetariańskiego
Jednym z sekretów smacznego rosołu jest długi czas gotowania, czyli nawet 3 godziny. Składniki gotujące się na wolnym ogniu dochodzą powoli i nadają zupie bogaty smak, którego nie da się osiągnąć w przyspieszonym tempie. Równie ważne są warzywa dobrej jakości, ponieważ są one podstawą tego typu rosołu.
Najlepiej kupować warzywa sezonowe, świeże i nie pochodzące z importu. Najwięcej smaku znajduje się w skórce warzyw, dlatego nie należy ich obierać przed gotowaniem. Wystarczy je dokładnie wyszorować. Aby zupa przypominała w smaku tradycyjny mięsny rosół, a nie bulion warzywny, koniecznie należy do niego dodać sos sojowy i odrobinę oleju roślinnego. Te składniki z powodzeniem zastąpią tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i nadadzą rosołowi smak umami, potocznie nazywany piątym smakiem. W tradycyjnym rosole smak umami nadają mięsne, wysokobiałkowe produkty. Żeby rosół nabrał pięknego, złocistego koloru, dodaje się do niego odrobinę kurkumy.
- Masz ochotę na kolorowy i przepyszny posiłek bez mięsa? Proponujemy sprawdzone wegańskie przepisy na kolację.
- Czy wiesz, co to jest pescowegetarianizm lub witarianizm? Dowiedz się, jakie są rodzaje diet wegetariańskich i pseudowegetariańskich.
- Zastanawiasz się nad eliminacją mięsa z jadłospisu? Poznaj wady i zalety wegetarianizmu.