Rosół z ryby – różne odmiany zupy znanej na całym świecie
Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.
Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.
Przed gotowaniem rosołu rybnego należy odpowiednio przygotować rybę, czyli ją umyć, pozbawić skrzeli i odfiletować. Do zupy dodaje się także głowę ryby, ale wcześniej należy z niej usunąć oczy.
Przepis na rosół rybny
Składniki:
- 1 kg ryby lub jej resztek (głowa, skóra, okrawki mięsa, kręgosłup),
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- pół selera naciowego,
- natka pietruszki,
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Jarzyny pokrój na mniejsze kawałki.
- Rybę i warzywa włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
- Całość gotuj na dużym ogniu, zbierając co jakiś czas ciemną pianę (tzw. szumy lub szumowinę).
- Gdy szumowina przestanie się pojawiać, zmniejsz ogień, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 20 minut.
- Dopraw przyprawami.
- Po przestudzeniu zupy, przecedź ją i podawaj.
Smacznego!
Rosół rybny z pulpetami i innymi dodatkami
Ponieważ sam rosół jest klarowną zupą, często serwuje się ją z różnymi dodatkami, np. makaronem, pulpetami lub przypieczonymi kromkami chleba. Rosół rybny z makaronem jest z pewnością bardziej sycący i szybciej zaspokoi głód niż sama zupa.
Jaką rybę wybrać do zupy rybnej?
Choć istnieje wiele przepisów na konkretne zupy, np. rosół z karpia lub rosół z łososia, to nie ma potrzeby przywiązywać się do jednej ryby. Rosół rybny może być przygotowywany z różnych gatunków ryb morskich i śródlądowych. Co więcej, można je ze sobą mieszać, co tylko wzbogaci aromat. Niektórzy praktykują także dodawanie owoców morza, np. krewetek. Istnieją pewne tradycyjne zupy, które wymagają określonego gatunku ryby, ponieważ jest to związane z naturalną dostępnością tego mięsa w danym regionie, np.:
- Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna wykorzystuje przede wszystkim karpia,
- Ucha – rybna zupa kuchni rosyjskiej miesza gatunki ryb słodkowodnych – jazgacza, płoci i okonia,
- Bouillabaisse – śródziemnomorska zupa rybna wykorzystuje ryby morskie,
- Lohikeitto – popularna fińska zupa przyrządzana jest na filetach z łososia,
- Charczo – gruzińska zupa rybna przygotowywana jest z jesiotra.
Najważniejsze jest to, by ryba była świeża. Ponadto trzeba wcześniej usunąć z niej oczy oraz skrzela, które pozostawione w zupie nadadzą jej nieprzyjemny posmak goryczy. Znawcy uważają, że najsmaczniejsza jest zupa przygotowana nie z filetów, a z resztek, czyli płetw, kręgosłupów i głów.
- Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jak zrobić rosół z szybkowaru?
- Kaloryczność rosołu zależy od mięsa, z którego jest przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Czy można jeść rosół na diecie odchudzające.
- Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Przepis na rosół chiński.
- Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Jak przygotować rosół z kaczki krok po kroku?
- Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Przepis na rosół z bażanta.