Jak zrobić roladę szpinakowo-łososiową?
Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda.
Opublikowano: czwartek, 31 grudnia 2015 12:27
Reklama
Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda.
Reklama
Przepis na roladę szpinakowo-łososiową
Składniki:
- porcja serka twarogowego z ziołami lub chrzanowego (150 g),
- mrożony szpinak (350 g),
- łosoś wędzony w plastrach (200 g),
- jajka (3 sztuki),
- czosnek (3 ząbki),
- sól (1/2 łyżeczki),
- gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki),
- pieprz i opcjonalnie koperek do smaku,
- tłuszcz do natłuszczenia papieru do pieczenia i masło do smażenia.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: trudny
Sposób przygotowania:
- Rozmrożony szpinak należy odcisnąć z nadmiaru wody.
- Na maśle podsmażyć drobno starty czosnek, po czym dodać szpinak i przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową) i dusić razem przez chwilę na wolnym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
- Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno.
- Do piany z białek dodawać szpinak, delikatnie mieszając.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie natłuszczonym) wylać masę szpinakową i uformować z niej płaski placek.
- Wstawić blachę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 180 stopni C) i zapiekać przez 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
- Serek twarogowy można wymieszać z koperkiem.
- Wyłożyć ostygnięty placek i posmarować go równomiernie serkiem twarogowym.
- Na końcu położyć plastry łososia.
- Tak przygotowane ciasto zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki (na min. 3 godziny przed podaniem, najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem roladę pokroić w plastry.
- Danie swoim wyglądem zachwyci domowników i gości, a smakiem wszystkich wielbicieli szpinaku i łososia.
Smacznego!
Reklama
- Lubisz dania z jajek? Polecamy przepis na zdrowy omlet wytrawny!
- Szukasz pomysłu na szybki obiad? Wypróbuj przepis na omlet z kurkami.
- W kuchni stawiasz na nowe smaki? Poznaj przepis na nadzienie do naleśników ze szpinaku i fety.
Reklama
Reklama
Reklama