Smaczne i efektowne desery z granatem
Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.
Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.
Nasionka z połówki granatu w zupełności wystarczą jako niezastąpiony dodatek do dwóch porcji pysznego deseru wyglądającego wykwintnie w szklanych pucharkach. Przygotujmy jeszcze kawałek ciasta, trochę jogurtu i bakalie i w kilka minut otrzymamy zwieńczenie rodzinnego obiadu.
Przepis na najprostszy deser z granatem
Składniki:
- pół owocu granatu,
- duży kawałek miękkiego ciasta lub kilka sztuk biszkoptów,
- kubeczek jogurtu greckiego,
- starta czekolada, garść drobno posiekanych orzechów, miód.
Czas wykonania: kilka minut
Stopień trudności: łatwe
Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje
Sposób przygotowania:
Pucharki do lodów wykładamy rozdrobnionym ciastem bądź pokruszonymi biszkoptami, polewamy jogurtem greckim, posypujemy pestkami granatu, doprawiamy do smaku orzechami, miodem, czekoladą. Powtarzamy układanie drugiej warstwy ciasta, jogurtu i owoców, doprawiamy i schładzamy przed podaniem.
Przepis na efektowny i wykwintny deser z białą czekoladą i granatem
Składniki:
- nieduży granat,
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g 36% śmietany,
- 50 g białej czekolady,
- 1 łyżka likieru amaretto (bądź bezalkoholowego syropu),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów (najlepiej przygotować je wcześniej, żeby zdążyły przestygnąć).
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Z podanych proporcji wychodzą 2 duże porcje
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (najlepiej w garnuszku z pokrywką umieszczonym w większym garnku) mieszając i studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone, po chwili czekoladę i cukier. Amaretto należy wmieszać na najniższych obrotach już na samym końcu procesu miksowania. Na dnie pucharków umieszczamy połowę pestek granatu, przykrywamy je połową przygotowanego kremu i czynność tę powtarzamy. Uzyskane dwie warstwy deseru dekorujemy uprażonymi płatkami migdałów i od razu podajemy.
- Granat zapobiega starzeniu skóry, działa antydepresyjnie i przeciwnowotworowo. Sprawdź inne właściwości i wartości odżywcze owocu granatu.
- Nie wiesz, jak zjeść granat? Poznaj sprawdzone sposoby, jak szybko obrać granat.