Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Obieranie granatu
©Sychugina Elena/Fotolia
Styl życia

Sposoby na obranie owocu granatu

Najłatwiejszym sposobem na obranie granatu jest przekrojenie go na pół i wytrzęsienie łyżką pełnych soku pestek. Resztę nasionek oraz miękki jadalny miąższ także wyłuskuje się do miseczki.

Najłatwiejszym sposobem na obranie granatu jest przekrojenie go na pół i wytrzęsienie łyżką pełnych soku pestek. Resztę nasionek oraz miękki jadalny miąższ także wyłuskuje się do miseczki.

Właściwości granatów

Granaty zawierają cenne polifenole, chroniące ludzkie ciało przed nowotworami, chorobami serca, łagodzące stany zapalne. Dodatkowo granaty maja działanie przeciwutleniające, antybakteryjne, antywirusowe, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają procesom starzenia i odmładzają skórę, łagodzą problemy z trawieniem, przebieg menopauzy, dolegliwości miesiączkowe, przeciwdziałają problemom z erekcją. Przy zakupie granatu warto kierować się jego wagą – pestki ciężkiego owocu bez odbarwień powinny być pełne soku. To, czy owoc granatu już dojrzał, można rozpoznać po charakterystycznym dźwięku przy nacisku na skórkę. Niedojrzały owoc nie wyda żadnego odgłosu, gdy będziemy go opukiwać lub uciskać.

Sposoby obierania granatu

Są różne metody szybkiego i łatwego obierania granatu. Chodzi o to, aby wykorzystać naturalną budowę tego owocu do swobodnego wydobycia nasion, nie rozerwać ich osnówek i nie poplamić niczego dość trudnym do usunięcia sokiem. Pestki mają się bezproblemowo oddzielić, nie zgnieść się ani nie popękać, żeby ocalić jak najwięcej cennego soku. Po umyciu granat suszymy papierowym ręcznikiem i umieszczamy na desce do krojenia. Chwytamy owoc mocno w poprzek, ściskamy i kroimy na pół. Trzymając przekrojoną połówkę granatu nad miską, uderzamy łyżką w łupinę, powodując wypadnięcie pestek granatu prosto do miski. Resztę pozostałych pestek delikatnie wyłuskujemy palcami bądź łyżką. Szklisty i miękki miąższ także nadaje się do jedzenia, on również powinien trafić do miski z pestkami.

 

Inna szkoła głosi, że najlepiej rozpocząć obieranie granatu od ścięcia na prosto góry owocu. Robimy to usuwając jak najwięcej zbędnej warstwy, ale bez naruszenia środka z pestkami. Dół z „koroną” również usuwamy, tym razem w postaci stożka, z lekkim zagłębieniem się w środek owocu, ponownie uważając na delikatne nasionka. Próbujemy znaleźć najbardziej wypukłe miejsca na powierzchni granatu, gdzie nasiona są pooddzielane białymi niejadalnymi błonkami. Ostrożnie nacinamy wzdłuż nich skórkę, a następnie zdecydowanie rozłupujemy owoc, który powinien pęknąć w naszych dłoniach wzdłuż nacięć. Możemy usunąć jasne błonki i powyjmować pestki z każdej z oddzielonych części owocu. Te oporne do wypadnięcia skłoni z pewnością wywinięcie skórki granatu na zewnątrz.

 

Są również fani odcinania korony owocu i moczenia go przez kwadrans w zimnej wodzie, aby skórki bezproblemowo odeszły od nasion. Jeżeli potrzebujemy pełnej szklanki nasion, najlepiej byłoby wybrać większy granat, gdyż w średnim może być za mało pestek.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
sałatka z kolendrą i awokado
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na sałatki z kolendrą: z awokado lub granatem
Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem.

Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem. Kolendra to zioło o silnym aromacie i charakterystycznym smaku. Jest często wykorzystywana w potrawach kuchni orientalnej. Dodaje się ją do potraw mięsnych, ryb oraz do sałatek. Sałatka z awokado, pomidorami i kolendrą - przepis Składniki: 2 awokado, 4 pomidory, 1 czerwona cebula, 1/2 czerwonej papryki , 1 limonka, 1 pęczek kolendry, 4 łyżki oliwy, sól, biały pieprz. Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj limonkę i zetrzyj z niej skórkę. Opłucz pomidory i pokrój je w cząstki. Umyj paprykę, wydrąż z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Umyj awokado, przetnij je na pół i usuń pestkę. Wyjmij miąższ, używając łyżeczki. Skrop go sokiem z 1/2 limonki. Umyj kolendrę, osusz ją, a następnie porwij na cząstki. Włóż awokado, pomidory, cebulę, paprykę oraz połowę kolendry do miski. Dopraw pieprzem i wymieszaj rękami, by nie rozgnieść awokado. Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki i dodaj do niej sól. Poczekaj, aż sól się rozpuści i włóż skórkę z limonki. Wlej olej i wymieszaj wszystkie składniki na sos. Polej nim sałatkę i posyp ją pozostałą częścią kolendry. Sałatka z granatem i kolendrą Składniki: 1/2 dużego granata, 1 awokado, 4 małe pomidory, 3 garści roszponki, 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, 1 kulka mozzarelli, 3-4 łyżki oliwy z oliwek , pieprz. Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz roszponkę oraz...

Deser z granatem
©topotishika/Fotolia
Styl życia
Smaczne i efektowne desery z granatem
Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.

Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.   Nasionka z połówki granatu w zupełności wystarczą jako niezastąpiony dodatek do dwóch porcji pysznego deseru wyglądającego wykwintnie w szklanych pucharkach. Przygotujmy jeszcze kawałek ciasta, trochę jogurtu i bakalie i w kilka minut otrzymamy zwieńczenie rodzinnego obiadu . Przepis na najprostszy deser z granatem Składniki: pół owocu granatu, duży kawałek miękkiego ciasta lub kilka sztuk biszkoptów, kubeczek jogurtu greckiego, starta czekolada, garść drobno posiekanych orzechów, miód.   Czas wykonania: kilka minut Stopień trudności: łatwe Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje   Sposób przygotowania: Pucharki do lodów wykładamy rozdrobnionym ciastem bądź pokruszonymi biszkoptami , polewamy jogurtem greckim, posypujemy pestkami granatu, doprawiamy do smaku orzechami, miodem, czekoladą. Powtarzamy układanie drugiej warstwy ciasta, jogurtu i owoców, doprawiamy i schładzamy przed podaniem. Przepis na efektowny i wykwintny deser z białą czekoladą i granatem Składniki: nieduży granat, 100 g serka mascarpone , 100 g 36% śmietany, 50 g białej czekolady, 1 łyżka likieru amaretto (bądź bezalkoholowego syropu), 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki prażonych płatków migdałów (najlepiej przygotować je wcześniej, żeby zdążyły przestygnąć).   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Z podanych proporcji wychodzą 2 duże porcje   Sposób przygotowania: Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (najlepiej w garnuszku z pokrywką umieszczonym w większym garnku) mieszając i studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone,...

Grejpfrut
©milanmarkovic78/Fotolia
Styl życia
Orzeźwiający i niskokaloryczny grejpfrut, jak i po co go jeść
Zazwyczaj jemy jedynie miąższ z grejpfruta. Biała skórka między cząstkami owocu ma działanie lekko przeczyszczające i jest bogata we wspierający odchudzanie błonnik. Można przekroić grejpfrut w poprzek na pół i wydłubywać miąższ łyżeczką, jednak w ten sposób łatwo ubrudzić się sokiem. Najlepiej obrać grejpfrut podobnie jak pomarańczę.

Zazwyczaj jemy jedynie miąższ z grejpfruta. Biała skórka między cząstkami owocu ma działanie lekko przeczyszczające i jest bogata we wspierający odchudzanie błonnik. Można przekroić grejpfrut w poprzek na pół i wydłubywać miąższ łyżeczką, jednak w ten sposób łatwo ubrudzić się sokiem. Najlepiej obrać grejpfrut podobnie jak pomarańczę.   Grejpfrut ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, takich jak: wspomaganie walki z miażdżycą czy wzmacnianie ścian tętnic.  Przy jedzeniu grejpfrutów i piciu soków grejpfrutowych należy zachować ostrożność. Owoc ten zawiera liczne związki, które mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami. Właściwości grejpfruta – witaminy i przeciwutleniacze Grejpfruty są źródłem beta-karotenu, potasu oraz witamin A, B i C . Dzięki temu podnoszą odporność organizmu. Biała skórka wewnątrz grejpfruta ma łagodne działanie przeczyszczające i obfituje w błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu. Grejpfruty obniżają ciśnienie tętnicze . Normalizują poziom lipidów i pomagają w walce z miażdżycą. Likopen i karotenoidy (przeciwutleniacze) zawarte w owocach zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i spowalniają proces starzenia komórek. Owoc ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Wzmacnia kości, stawy i ściany tętnic. Grejpfrut jest owocem niskokalorycznym: w 100 gramach znajduje się 50 kcal, a jego indeks glikemiczny wynosi 20. Oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii. Olejek grejpfrutowy działa uspokajająco i antydepresyjnie, a wyciąg z pestek pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Żółty, zielony, różowy, czyli jak wybrać grejpfruta? Najpopularniejsze odmiany grejpfruta dzieli się na żółte, zielone i różowe. Żółte owoce mają kwaśny i soczysty smak. Zielone są słodkie, ale średnio soczyste, a różowe owoce mają charakterystyczny gorzko-winny smak i są bardzo soczyste....

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner