Reklama

Na domową lemoniadę potrzeba: jabłek, agrestu, świeżych listków mięty, laski wanilii, cytryny i cukru. Wszystkie składniki gotuje się z wodą w garnku, a następnie przecedza przez sitko. Lemoniadę po schłodzeniu najlepiej rozcieńczyć z wodą gazowaną, dodać plastry limonki i dużo kruszonego lodu.

Reklama

Do gotowej lemoniady zamiast limonki można dodać starty imbir lub plasterki zielonego ogórka. Świeżą miętę można zastąpić syropem miętowym, a cukier – miodem. Napój można podawać w wysokich szklankach z kruszonym lodem i kolorową słomką.

Jak zrobić lemoniadę z jabłek i agrestu, krok po kroku

Przed przygotowaniem lemoniady przygotuj wcześniej dużo lodu kruszonego lub w kostkach.

Składniki:

  • 250 gramów zielonego agrestu,
  • 250 gramów jabłek,
  • 5 listków świeżej mięty,
  • pół szklanki cukru (około 120 gramów),
  • 1 cytryna,
  • 6 plasterków limonki,
  • 2 szklanki wody (około 500 mililitrów),
  • 1 laska wanilii.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Agrest i jabłka umyj w zimnej wodzie.
  • Jabłka przekrój na pół i wykrój środki.
  • Owoce włóż do wysokiego garnka.
  • Cytrynę obierz cienko ze skórki i wyciśnij z niej sok.
  • Skórkę, sok z cytryny, cukier, miętę i przekrojoną na pół laskę wanilii włóż do garnka.
  • Zalej całość wodą i gotuj około 10-15 min, aż jabłka będą miękkie.
  • Przecedź wszystko przez sitko.
  • Owoce zetrzyj na tarce a miąższ wrzuć do soku.
  • Całość trzymaj w lodówce przez około 2 godziny.
  • Przed podaniem rozcieńcz lemoniadę 2 szklankami wody gazowanej (około 500 mililitrów).
  • Do dzbanka włóż plasterki limonki i kruszony lód.
  • Gotowe!

Jak urozmaicić przepis na lemoniadę?

Przepis na lemoniadę z agrestem można dowolnie zmieniać w zależności od tego, jakie owoce lubimy. Lemoniada truskawkowa z dodatkiem jabłek lub agrestu również orzeźwia i dobrze smakuje.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama