Do czego użyć jadalnych kasztanów? Przepis na puree kasztanowe z sera mascarpone, wanilii, mleka i masła
Puree kasztanowe to dobry dodatek do ciast, naleśników i słodkich placów. Potrawę używa się też do faszerowania indyka lub kurczaka. Jadalne kasztany po upieczeniu w piekarniku, obiera się ze skórek i gotuje w mleku. Do garnka dodaje się syrop z cukru i roztopione masło. Całość miksuje się na gładki krem.
Puree kasztanowe to dobry dodatek do ciast, naleśników i słodkich placów. Potrawę używa się też do faszerowania indyka lub kurczaka. Jadalne kasztany po upieczeniu w piekarniku, obiera się ze skórek i gotuje w mleku. Do garnka dodaje się syrop z cukru i roztopione masło. Całość miksuje się na gładki krem.
Jadalne kasztany można kupić w sklepach spożywczych przez cały rok. Sprzedawane są w słoikach lub opakowaniach próżniowych. W sklepach można dostać najczęściej kasztany polskie, włoskie i chińskie.
Przepis na puree z kasztanów jadalnych
Potrzebujesz:
- noża,
- naczynia żaroodpornego,
- dużego i małego garnka,
- rondla,
- blendera.
Składniki:
- opakowanie nieobranych kasztanów jadalnych (400 gramów),
- 1,5 szklanki mleka,
- 2,5 szklanki wody,
- 3 łyżki sera mascarpone,
- 1/4 kostki masła (około 60 gramów),
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zrób nożem nacięcia na kasztanach w kształcie litery x.
- Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej szklanką wody.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza, nie włączając termoobiegu.
- Piecz kasztany 45 minut.
- Odcedź wodę z naczynia żaroodpornego.
- Jeszcze gorące kasztany obierz ze skórek i przełóż je do dużego garnka.
- Dodaj szklankę wody, mleko i laskę wanilii.
- Gotuj całość około 20 minut, aż kasztany zmiękną.
- W małym garnku rozgrzej 0,5 szklanki wody, cukier i sól.
- W rondlu rozpuść masło.
- Do kasztanów dodaj syrop z cukru, masło i ser mascarpone.
- Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.
Smacznego!
Puree z kasztanów – do czego używać i z czym jeść?
Puree z kasztanów przypomina smakiem migdały. Przyrządzane z wanilią i syropem cukrowym jest dobrym dodatkiem do ciast, naleśników, placków lub pampuchów, czyli parowańców. Zmiksowane kasztany w połączeniu z mlekiem kokosowym i czekoladą to pomysł na deser o konsystencji budyniu. Potrawą można także faszerować mięso, np. indyka. Puree kasztanowe podaje się też jako dodatek do pieczeni wołowej.
Gdzie kupić puree kasztanowe
Puree kasztanowe można kupić gotowe w sklepie spożywczym na stoiskach ze zdrową żywnością. Potrawa sprzedawana jest w puszkach w cenie od około 20 do 40 złotych. Gotowy produkt po wyjęciu z opakowania można doprawić mlekiem, wodą, śmietaną, bulionem, masłem oraz solą. Puree z kasztanów podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Pesto z rzeżuchy przygotowuje się 5 minut. Jak zrobić pesto z rzeżuchy?
- Ciabattę przygotowuje się z drożdży, oliwy, mleka, wody i mąki. Przepis na ciabattę.
- Podstawą japońskiej zupy miso jest rybny bulion. Przepis na zupę z pastą miso.