Dwa proste przepisy na smacznego pstrąga w sezamie lub galarecie
Pstrąg jest rybą idealną na święta. Nie dość, że świetnie smakuje, to również jest niskokaloryczny oraz dostarcza ludzkiemu organizmowi pełnowartościowego białka (jest lepiej przyswajalne niż mięsne), wielu witamin (np. z grupy B) oraz minerałów (m.in. żelazo).
Pstrąg jest rybą idealną na święta. Nie dość, że świetnie smakuje, to również jest niskokaloryczny oraz dostarcza ludzkiemu organizmowi pełnowartościowego białka (jest lepiej przyswajalne niż mięsne), wielu witamin (np. z grupy B) oraz minerałów (m.in. żelazo)
Pstrąg żyje w czystych i słodkich wodach. Ma chude, delikatne mięso. Zawiera kwasy omega-3, które zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. Dodatkowo ryba bogata jest w fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy grupy B, A, D i E. W kuchni staropolskiej tradycyjnie podawano ją na wieczerzy wigilijnej.
Pstrąg w galarecie – idealny na przyjęcie lub wigilijną wieczerzę
Pstrąg w galarecie to świetna odmiana od karpia w wigilijną wieczerzę. Smakuje świetnie polany sokiem z cytryny.
Potrzebujesz:
- półmisków na galaretę,
- dużego garnka.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 płaty pstrąga,
- 150 obranej i pokrojonej włoszczyzny,
- 2 liście laurowe,
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu na talerz,
- sól (do smaku),
- saszetkę żelatyny na litr wody,
- 4 białka jajek,
- łyżka soku z cytryny,
- groszek konserwowy (według uznania do przybrania),
- jajka na twardo (według uznania do przybrania),
- cytryna (według uznania do przybrania).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pstrąga pokrój na plastry.
- Umytą włoszczyznę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i zalej litrem wody. Gotuj przez 30 minut (po 20 minutach posól).
- Plastry pstrąga dodaj do włoszczyzny i gotuj około 10 minut na małym ogniu.
- Wyciągnij rybę.
- Powstały wywar sklaruj, dodając pianę ubitą z białek i łyżkę soku z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Garnek odstaw na bok i poczekaj, aż wywar się sklaruje.
- Zbierz pianę (szumy) i przecedź przez gazę.
- Dodaj żelatynę i odstaw do ostudzenia.
- Półmiski opłucz zimną wodą, wlej po łyżce galarety i wsyp po trochu groszku, jajka oraz pstrąga.
- Zalej galaretą tak, by przykryła rybę i warzywa, i odstaw do stężenia. Gotowe.
Pstrąg w sezamie – idealna potrawa dla dzieci na święta
Chrupiące kęski pstrąga w sezamie można podawać z sosami chili, tajskim lub słodko-kwaśnym. Idealnie nadadzą się na świąteczny posiłek dla dzieci, które nie lubią tradycyjnych rybnych potraw.
Potrzebujesz:
- frytkownicy lub głębokiego garnka.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 filety z pstrąga,
- sok z cytryny (do smaku),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g sezamu,
- natka pietruszki,
- 50 g posiekanych migdałów,
- 100 ml oleju,
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku).
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Sposób przygotowania:
- Filety z pstrąga oczyść i usuń z nich ości.
- Pokrój je w paski, przypraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Mąkę wymieszaj z jajkiem i szczyptą wody, tak by powstało gęste ciasto.
- Pstrąga maczaj w cieście i obtaczaj w sezamie wymieszanym z migdałami.
- Olej rozgrzej w garnku lub we frytkownicy.
- Kawałki pstrąga smaż na złoty kolor.
- Usmażone kęski posyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe.
Smacznego!
- Finger food idealnie sprawdzają się na domowych przyjęciach. Sprawdź, 3 przepisy na szybkie przystawki.
- Nie masz pomysłu czym zaskoczyć gości w czasie Sylwestra? Zobacz, 2 przepisy na przystawki na Sylwestra.
- Masz ochotę na zdrową i szybką kolację? Sprawdź, nasz sprawdzone 3 proste przepisy.