Party Stories
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Magdalena Narożna w zielonej sukience
ser pleśniowy i figi
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Dwa pomysły na sylwestrowe przystawki

Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem.

Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem.

Ekspresowa przystawka słodko-słona

Składniki:

  • ser pleśniowy (np. gorgonzola),
  • świeże figi.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  • Figi umyć i osuszyć, nadkroić na ćwiartki od strony ogonka. Figę lekko ścisnąć na dole, aby się otworzyła.
  • Spiąć figi za pomocą wykałaczek, aby utrzymały formę.
  • Do środka włożyć kawałki sera.
  • Tak przygotowaną przekąskę włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 2-3 minuty (tak, aby ser się roztopił).
  • Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Rybne kulki na ananasie

Składniki:

  • tuńczyk w zalewie (jedna puszka),
  • ananas w plastrach (jedna puszka),
  • jajka (dwie sztuki),
  • ser feta (pół opakowania),
  • sok z cytryny,
  • koper,
  • jogurt naturalny (jedna łyżka),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
  • Pokruszyć fetę i posiekać koperek.
  • Tuńczyka odsączyć z zalewy i skropić sokiem z cytryny.
  • Ananasa odsączyć, zachować część zalewy.
  • W naczyniu wymieszać tuńczyka, jajko, fetę, koperek i nieco zalewy z ananasa oraz łyżkę jogurtu.
  • Z powstałej masy formować kulki.
  • Na ułożonych na talerzu plastrach ananasa układać tuńczykowe kulki.
  • Wstawić do lodówki i nieco schłodzić.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
ser pleśniowy i figi
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na sylwestrowe przystawki
Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem.

Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem. Ekspresowa przystawka słodko-słona Składniki: ser pleśniowy (np. gorgonzola), świeże figi . Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwy   Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Figi umyć i osuszyć, nadkroić na ćwiartki od strony ogonka. Figę lekko ścisnąć na dole, aby się otworzyła. Spiąć figi za pomocą wykałaczek, aby utrzymały formę. Do środka włożyć kawałki sera. Tak przygotowaną przekąskę włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 2-3 minuty (tak, aby ser się roztopił). Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! Rybne kulki na ananasie Składniki: tuńczyk w zalewie (jedna puszka), ananas w plastrach (jedna puszka), jajka (dwie sztuki), ser feta (pół opakowania), sok z cytryny, koper, jogurt naturalny (jedna łyżka), przyprawy do smaku: sól, pieprz. Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Pokruszyć fetę i posiekać koperek. Tuńczyka odsączyć z zalewy i skropić sokiem z cytryny. Ananasa odsączyć, zachować część zalewy. W naczyniu wymieszać tuńczyka, jajko, fetę, koperek i nieco zalewy z ananasa oraz łyżkę jogurtu. Z powstałej masy formować kulki. Na ułożonych na talerzu plastrach ananasa układać tuńczykowe kulki . Wstawić do lodówki i nieco schłodzić. Smacznego!   Finger food idealnie sprawdzają się na domowych przyjęciach. Sprawdź,  3 przepisy na szybkie przystawki . Masz ochotę na zdrową i szybką kolację?...

Kolorowa sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową.
©fotek/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z tuńczykiem i ryżem, sałatka warstwowa oraz tuńczyk z makaronem
Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.   Tuńczyk to doskonałe źródło białka . Zawiera też dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie należy jednak jeść tej ryby częściej niż 1-2 razy w tygodniu, ponieważ ma dosyć dużo rtęci.   Sałatka z tuńczykiem i ryżem   Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 200 g ryżu parboiled , 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 jaja, 1 średnia czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20-30 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odsącz z wody. Wsyp go do miski i pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź. Obierz jaja i pokrój je w drobną kosteczkę. Odsącz z zalewy tuńczyka i kukurydzę. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Dodaj wszystkie składniki do ryżu. Wymieszaj całość wraz z majonezem. Wstaw sałatkę do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła.   Sałatka z tuńczykiem warstwowa - przepis   Składniki: 3 puszki tuńczyka w sosie własnym, 6 jaj, 1 cebula, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 20 dag żółtego sera , 8 łyżek majonezu , szczypta soli.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, po czym pozostaw do ostygnięcia. Obierz jaja, oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Umieść je w dwóch miseczkach. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Zetrzyj żółty ser. Odsącz...

kukurydza i miska kremu z kukurydzy
©maya1313/Fotolia
Styl życia
Oryginalne przekąski na sylwestra: trzy pomysły
Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór.

Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór. Pasta z soczewicy z pomidorami Składniki: czerwona soczewica (200 gramów), suszone pomidory (5 sztuk), sok pomidorowy (2 łyżki), czosnek (1 ząbek), olej z pomidorów (2 łyżki), przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, sok z cytryny. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Soczewicę gotować ok. 20 minut. Sól dodać pod koniec gotowania. Odcedzić, pozostawiając część wody na później. Do soczewicy dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować. Czosnek przepuścić przez praskę, suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Wymieszać wszystkie składniki, jeśli pasta jest za gęsta, wykorzystać wodę z gotowania soczewicy . Doprawić do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano i sokiem z cytryny. Smacznego! Krem kukurydziany słodko-ostry Składniki: kukurydza konserwowa (jedna puszka), ziemniaki (dwie sztuki), papryczka chilli (pół sztuki), bulion warzywny, masło (jedna łyżka), czosnek (jeden ząbek), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir, chili. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kukurydzę odcedzić i podsmażyć na maśle, mieszając od czasu do czasu . Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do kukurydzy i zalać bulionem. Dodać przyprawy: posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę, imbir i chili. Gotować ok. 30 minut i gorącą zupę zblendować. Krem udekorować posiekaną papryczką chili. Smacznego! Placuszki brokułowe Składniki: brokuł (połowa), jajka (trzy sztuki), ser żółty starty (3 łyżki), bułka tarta (3...

Nasze akcje
witamina-c-neauvia
Newsy

Odkryj niezwykłą moc witaminy C w pielęgnacji skóry!

Partner
bmw-m-sport-seria2-gran-coupe
Newsy

Poczuj prawdziwą przyjemność z jazdy dzięki nowemu BMW serii 2 Gran Coupé!

Partner
Cashmere Make Up fluid rozświetlający
Newsy

Nowy fluid rozświetlający marki Cashmere to hit tej wiosny!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner