Przepisy na powidła śliwkowe: dietetyczne oraz z czekoladą, kakao i cukrem
Powidła śliwkowe w wersji dietetycznej możesz przygotować z pieczonych kilka godzin w piekarniku wydrylowanych owoców bez dodatku cukru, wody czy syropu. Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao smaż z cynamonem – zgęstnieją szybciej dzięki tartemu jabłku.
Powidła śliwkowe w wersji dietetycznej możesz przygotować z pieczonych kilka godzin w piekarniku wydrylowanych owoców bez dodatku cukru, wody czy syropu. Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao smaż z cynamonem – zgęstnieją szybciej dzięki tartemu jabłku.
Słodkie powidła śliwkowe z węgierek smakują najlepiej ze świeżym pieczywem, jako naleśnikowy farsz lub słodki dip do kawałków zimnego mięsa.
Przepis na dietetyczne powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru
Aromatyczne powidła śliwkowe rozprowadzone na gorącym omlecie usmażonym na maśle to istne niebo w gębie. Piecz z nimi ciasta drożdżowe, przyrządzaj owsianki, lodowe desery z bitą śmietaną czy mieszaj z podgrzaną gorzką czekoladą z odrobiną wanilii.
Rada: jeśli obawiasz się, że powidła śliwkowe bez cukru mogą smakować mało wyraziście, w momencie otwierania słoiczka miej w spiżarni cynamon, sproszkowane goździki bądź imbir. Dodasz szczyptę w razie potrzeby i wymieszasz ze śliwkami już w potrawie lub w całym słoiczku.
Składniki (na 5-6 średnich słoików):
- 3 kilogramy wydrylowanych i przepołowionych, dojrzałych, bardzo słodkich śliwek (np. węgierek).
Czas przygotowania: przygotowanie około 30 minut + około 3 godziny pieczenia (bez czasu stygnięcia)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
- Ułóż połówki śliwek dość ściśle w dużym garnku żeliwnym bez plastikowego uchwytu.
- Wstaw garnek do piekarnika i piecz owoce przy otwartych drzwiczkach około 30 minut dopóki nie puszczą soku.
- Obniż temperaturę do 160° Celsjusza i piecz śliwki kolejne półtorej godziny z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
- Wyłącz piekarnik i przemieszaj dokładnie śliwki.
- Przykryj garnek i zostaw śliwki w zamkniętym piekarniku na dobę.
- Zdejmij pokrywkę z garnka i nagrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
- Praż śliwki przy uchylonych drzwiczkach kilkadziesiąt minut, aż powidła zgęstnieją.
- Przelej je do wyparzonych słoików (nie zapomnij wyparzyć także pokrywek) i studź pod kocem.
Przepis na słodkie powidła śliwkowe z czekoladą
Nie ma potrzeby pasteryzowania domowych przetworów, gdy po ich przestudzeniu zaobserwujesz lekkie wklęśnięcie pokrywki na słoiku. Po otwarciu przechowuj powidła w lodówce do tygodnia.
Rada: śliwkowa Nutella znacznie szybciej zgęstnieje, jeśli dodasz do niej zawierające pektynę jabłka.
Składniki (na 4 średnie słoiki):
- 2 kilogramy wydrylowanych i przepołowionych, dojrzałych, bardzo słodkich śliwek (np. węgierek),
- 1 średnie obrane i starte jabłko,
- 250 gramów ciemnej czekolady z 70% zawartością kakao,
- 200 gramów drobnego białego cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Czas przygotowania: 2 godziny (bez czasu studzenia i ewentualnej pasteryzacji)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Kilka godzin przed przyrządzaniem powideł wypraż słoiki w nagrzanym do 220° Celsjusza piekarniku.
- Włóż śliwki do garnka o dużej średnicy i grubym dnie.
- Zasyp je cukrem i smaż na niewielkim ogniu około godzinę, często mieszając.
- Dodaj starte jabłko, cynamon i smaż pół godziny.
- Gdy powidła już wystarczająco zgęstnieją, dodaj do garnka pokuszoną czekoladę oraz kakao.
- Zagotuj słodką masę i gorącą przelewaj do słoiczków.
- Mocno zakręć, postaw do góry dnem i ostudź.
Smacznego!
- Potrzebujesz wyrazistej w smaku przekąski lub dodatku do dań obiadowych i deserów? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na gruszki w syropie.
- Szukasz pomysłu na wykwintne danie? Proponujemy doskonałe przepisy na dania z dynią.
- Dbasz o linię, ale nie chcesz rezygnować z pieczywa? Dowiedz się, który chleb ma najmniej kalorii.