Z dyni możesz przygotować pyszne zupy z dodatkiem warzyw lub owoców czy gęste sosy do makaronów. Smak dyni dobrze podkreśla cebula, czosnek, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa. Sezon na dynię trwa od sierpnia do grudnia.

Reklama

100 gramów dyni ma tylko 28 kalorii. Jest bogata w B-karoten, potas, wapń, fosfor, witaminę B, karoten.

Przepis na zupę dyniową

Późnym latem i jesienią warto spróbować domowego, rozgrzewającego dyniowego kremu. Kawałki dyni można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram dyni piżmowej lub hokkaido,
  • 1 gruszka,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • kilka łyżek oleju,
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki garam masali,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • ćwierć łyżeczki cynamonu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 4 kromki razowego chleba,
  • garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • ćwierć pęczka natki pietruszki.

Czas wykonania: 35 minut (bez pieczenia dyni i studzenia zupy)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój dynię na kilka mniejszych kawałków i piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220° Celsjusza.
  • Usmaż w garnku na oleju cebulę pokrojoną w piórka, a po kilku minutach dodaj kurkumę, garam masalę, wędzoną paprykę, kumin, cynamon i smaż 2 minuty.
  • Dorzuć do garnka obrane i pokrojone w kostki gruszkę i marchewkę i smaż 3 minuty, mieszając.
  • Zalej bulionem warzywnym, zagotuj i trzymaj na średnim ogniu około 15 minut.
  • Dodaj upieczony miąższ dyni bez skóry i pestek i wystudź zupę.
  • Zmiksuj ją na gęsty krem, dodaj odrobinę soli, pieprzu i cukru do smaku.
  • Na zwilżonej rozgrzanej patelni grillowej podgrzewaj kromki chleba po 2 minuty z każdej strony.

Podawaj gorącą zupę posypaną uprażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki oraz z ciepłymi grzankami.

Przepis na makaron z dynią i ziołami

Rada: jeśli nie odpowiada ci smak koziego sera, możesz go zastąpić fetą lub serem bałkańskim.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 gramów dyni,
  • 250 gramów makaronu rurki,
  • 100 gramów koziego sera,
  • 100 gramów pieczarek,
  • 100 gramów suszonych grzybów (namoczonych we wrzątku na 15 minut),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku,
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • garstka uprażonych pestek dyni,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • odrobina pieprzu,
  • sól.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Na oliwie z oliwek smaż przez 1 minutę pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  • Dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni i smaż 7 minut.
  • Dorzuć na patelnię rozdrobnione pieczarki i odsączone suszone grzyby i podsmażaj 3 minuty.
  • Zalej winem, dodaj rozmaryn i tymianek i redukuj płyn około 3-5 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodaj odcedzony makaron i kosteczki koziego sera, wymieszaj i podgrzewaj razem przez 2 minuty.

Podawaj posypane pestkami dyni.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama