Piersi kurczaka z pieczarkami: przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką
Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.
Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.
Piersi kurczaka można podawać także z sosem czosnkowym. Do wykonania domowego dressingu potrzeba: jogurtu naturalnego, czosnku, majonezu oraz soli i pieprzu.
Kurczak z pieczarkami i wędzonym serem, krok po kroku
Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża patelnia oraz naczynie żaroodporne (takiej wielkości, by 4 piersi kurczaka zmieściły się obok siebie).
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (około 100-120 gramów każda),
- 200 gramów pieczarek,
- 100 gramów żółtego wędzonego sera,
- 10 sztuk marynowanych patisonów,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki musztardy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek cebuli dymki (mała biała cebula z wyrastającym szczypiorkiem),
- 1 łyżeczka soli ziołowej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka tymianku.
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Piersi podawaj z pokrojonymi w plastry patisonami, a całość posyp świeżym szczypiorkiem. Kurczak dobrze smakuje z kaszami: jęczmienną, jaglaną lub gryczaną. Pieczarki można podawać także z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Sposób przygotowania:
- Piersi obtocz w mące i przyprawie do kurczaka.
- Smaż mięso na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (około 3-4 minuty na każdą stronę).
- Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj na wierzchu musztardą.
- Pieczarki pokrój w grube plastry.
- Na czystej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju.
- Smaż pieczarki przez około 5 minut.
- Cebulę posiekaj drobno, a czosnek pokrój w cieniutkie paski.
- Do pieczarek dodaj tymianek, słodką paprykę, cebulę oraz czosnek i smaż całość około 3 minuty.
- Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
- Całość posyp startym na tarce serem wędzonym.
- Mięso w naczyniu wstaw do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 150 stopni Celsjusza) i piecz około 10-15 minut.
Smacznego!
- Planujesz randkę? Zobacz 3 smaczne dania na romantyczną kolację.
- Mięso cielęce jest smaczne i zdrowe. Cielęcina duszona, pieczona i w sosie - przepisy.
- Czarny ryż ma coraz więcej zwolenników. Czarny ryż - właściwości i przepisy.