Pasta z tuńczyka oraz zielonych i czarnych oliwek: 3 łatwe przepisy na pasty do kanapek
Przygotowując pastę z oliwek warto mieć w domu blender. Zmiksuje on składniki na gładką masę, którą będzie można łatwo rozsmarować na kanapkach. Pasta z tuńczyka najlepiej smakuje z dodatkiem jajka na twardo, cebuli pokrojonej w kostkę i jogurtu naturalnego.
Przygotowując pastę z oliwek warto mieć w domu blender. Zmiksuje on składniki na gładką masę, którą będzie można łatwo rozsmarować na kanapkach. Pasta z tuńczyka najlepiej smakuje z dodatkiem jajka na twardo, cebuli pokrojonej w kostkę i jogurtu naturalnego.
Pasty do kanapek można jeść od razu po przygotowaniu lub odstawić na 20 minut do lodówki. Najlepiej smakują z bagietką. Pieczywo można wcześniej wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza) na 10 minut. Bagietka będzie wtedy chrupiąca.
Pasta z tuńczyka i cebuli, krok po kroku
Składniki (na około 6 porcji):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 gramów),
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (można użyć majonezu),
- 1/4 cebuli,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odsącz wodę z puszki.
- Tuńczyka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Ugotuj jajko na twardo, obierz, pokrój na mniejsze części i włóż do miski.
- Dodaje cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Pastę możesz posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Pasta z zielonych oliwek, cytryny i pietruszki, krok po kroku
Składniki (na około 6 porcji):
- 100 gramów zielonych oliwek (1 szklanka),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wlej oliwę do miski.
- Dodaj oliwki, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i zmiksuj wszystko blenderem.
- Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Smacznego!
Pasta z czarnych oliwek i kaparów, krok po kroku
Składniki (na około 6 porcji):
- 100 gramów czarnych oliwek (1 szklanka),
- 3 łyżki kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy (np. stołowej lub sarepskiej),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wlej oliwę do miski.
- Dodaj oliwki, kapary, musztardę i czosnek.
- Zmiksuj całość blenderem.
- Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.
Smacznego!
- Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Zapiekane pomidory z mozzarellą i bazylią.
- Sos berneński do idealny dodatek do grillowanych mięs np. wołowiny. Jak zrobić sos berneński.
- Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Sos koperkowy na ciepło: jak go zrobić.