Przepis na pysznego królika w sosie pieczarkowym
Królik w sosie pieczarkowym to pomysł na łatwe i smaczne danie. Do jego przygotowania wystarczy trochę pieczarek, cebuli, śmietany oraz mięsa.
Królik w sosie pieczarkowym to pomysł na łatwe i smaczne danie. Do jego przygotowania wystarczy trochę pieczarek, cebuli, śmietany oraz mięsa.
Mięso królika jest dietetyczne. Zawiera mało cholesterolu (ok. 35 mg w 100 g mięsa), w porównaniu z mięsem drobiowym (ok. 100 mg w 100 g mięsa). Jest bogate w kwas linolenowy, który pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Chroni również przed chorobami immunologicznymi. W mięsie z królika znajdują się aminokwasy i witaminy grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego.
Królik w sosie pieczarkowym
Mięso królika jest delikatne w smaku. Wzbogacone kremowym sosem pieczarkowym tworzy niesamowicie smaczne i aromatyczne danie.
Potrzebujesz:
- brytfanny,
- patelni.
Składniki:
- tuszka królika,
- 4 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 ml wody,
- 150 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- pietruszka (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Królika podziel na części.
- Obierz i posiekaj czosnek.
- Dopraw mięso solą, pieprzem i czosnkiem.
- Posyp mąką pszenną.
- Rozgrzej patelnię.
- Rozpuść łyżkę masła.
- Obsmaż lekko królika na patelni.
- Cebulę i pieczarki obierz.
- Pokrój na małe kawałki.
- Wrzuć na patelnię i smaż aż cebula się zeszkli.
- Wyłóż brytfannę przygotowaną cebulą, pieczarkami i czosnkiem.
- Na wierzch połóż królika.
- Nalej 150 ml wody
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Duś królika w piekarniku przez godzinę.
- Wyciągnij królika z brytfanny.
- Wlej do niej śmietany.
- Poczekaj aż powstały sos zgęstnieje.
- Ponownie włóż królika do brytfanny.
- Posyp pieprzem, solą i pietruszką. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz grzyby leśne? Polecamy przepis na gulasz z jelenia z podgrzybkami.
- Czy wiesz, że panierować możesz nie tylko mięso? Zobacz, jak przyrządzić kanię w panierce.
- W lesie możesz natknąć się na fioletowe grzyby. Sprawdź, które z nich są jadalne!