Reklama

Królik w sosie pieczarkowym to pomysł na łatwe i smaczne danie. Do jego przygotowania wystarczy trochę pieczarek, cebuli, śmietany oraz mięsa.

Reklama

Mięso królika jest dietetyczne. Zawiera mało cholesterolu (ok. 35 mg w 100 g mięsa), w porównaniu z mięsem drobiowym (ok. 100 mg w 100 g mięsa). Jest bogate w kwas linolenowy, który pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Chroni również przed chorobami immunologicznymi. W mięsie z królika znajdują się aminokwasy i witaminy grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego.

Królik w sosie pieczarkowym

Mięso królika jest delikatne w smaku. Wzbogacone kremowym sosem pieczarkowym tworzy niesamowicie smaczne i aromatyczne danie.

Potrzebujesz:

  • brytfanny,
  • patelni.

Składniki:

  • tuszka królika,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 ml wody,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pietruszka (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Królika podziel na części.
  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Dopraw mięso solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Posyp mąką pszenną.
  • Rozgrzej patelnię.
  • Rozpuść łyżkę masła.
  • Obsmaż lekko królika na patelni.
  • Cebulę i pieczarki obierz.
  • Pokrój na małe kawałki.
  • Wrzuć na patelnię i smaż aż cebula się zeszkli.
  • Wyłóż brytfannę przygotowaną cebulą, pieczarkami i czosnkiem.
  • Na wierzch połóż królika.
  • Nalej 150 ml wody
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Duś królika w piekarniku przez godzinę.
  • Wyciągnij królika z brytfanny.
  • Wlej do niej śmietany.
  • Poczekaj aż powstały sos zgęstnieje.
  • Ponownie włóż królika do brytfanny.
  • Posyp pieprzem, solą i pietruszką. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama