Reklama

Kaszotto to smaczna i pożywna potrawa, idealna na obiad bądź kolację. Najbardziej istotnym składnikiem potrawy jest kasza. W przepisie zostanie użyta gruba odmiana kaszy jęczmiennej, czyli pęczak, z kolei do dodatkowych składników należy: swojska kiełbasa.

Reklama

Klasyczne kaszotto to danie stworzone na wzór włoskiego risotto. Najważniejszym składnikiem potrawy jest kasza, najczęściej: gryczana lub jęczmienna, zarówno drobna, jak i gruba, czyli pęczak. Kaszotto rewelacyjnie wydobywa smak kaszy, ponieważ jest ona gotowana razem ze składnikami dania (np.: kurczakiem, wołowiną, grzybami, warzywami). Smaczna i pożywna potrawa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników kaszy pod różnymi postaciami.

Przepis na swojskie kaszotto, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • tarki o dużych oczkach,
  • sita,
  • praski do czosnku,
  • niedużego garnka,
  • ręcznika papierowego,
  • rondla.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak,
  • 10 pieczarek,
  • 150 g swojskiej kiełbasy (najlepiej tłustej, mocno przyprawionej i podwędzanej),
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki jasnego piwa (opcjonalnie),
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kaszę dokładnie opłucz na sicie chłodną wodą.
  • Kiełbasę pokrój na bardzo drobne plasterki lub w kostkę.
  • Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki.
  • Umyte pieczarki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę (z trzonkami włącznie).
  • Bulion warzywny podgrzej w garnku (ale nie gotuj!).
  • Do rondla wlej 2 łyżki oleju rzepakowego, a gdy się podgrzeje dodaj kiełbasę, którą następnie smaż, aż stanie się chrupiąca.
  • Odcedź kiełbasę z tłuszczu i odstaw do małej miseczki.
  • Do rondla dodaj pieczarki i smaż, aż woda z nich wyparuje.
  • Dodaj kaszę, kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz piwo i gotuj na większym ogniu, aż alkohol odparuje.
  • Do rondla wlej podgrzany wcześniej bulionu warzywnego i wsyp szczyptę tymianku.
  • Gotuj całość na małym ogniu (często mieszając), aż kasza wchłonie bulion i stanie się miękka (ok. 20 minut).
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj na gorąco ze startym żółtym serem, posypanym posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama