Jak zrobić kaszotto pod swojsku - z pęczakiem, kiełbasą, pieczarkami i cebulą
Kaszotto to smaczna i pożywna potrawa, idealna na obiad bądź kolację. Najbardziej istotnym składnikiem potrawy jest kasza. W przepisie zostanie użyta gruba odmiana kaszy jęczmiennej, czyli pęczak, z kolei do dodatkowych składników należy: swojska kiełbasa.
Kaszotto to smaczna i pożywna potrawa, idealna na obiad bądź kolację. Najbardziej istotnym składnikiem potrawy jest kasza. W przepisie zostanie użyta gruba odmiana kaszy jęczmiennej, czyli pęczak, z kolei do dodatkowych składników należy: swojska kiełbasa.
Klasyczne kaszotto to danie stworzone na wzór włoskiego risotto. Najważniejszym składnikiem potrawy jest kasza, najczęściej: gryczana lub jęczmienna, zarówno drobna, jak i gruba, czyli pęczak. Kaszotto rewelacyjnie wydobywa smak kaszy, ponieważ jest ona gotowana razem ze składnikami dania (np.: kurczakiem, wołowiną, grzybami, warzywami). Smaczna i pożywna potrawa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników kaszy pod różnymi postaciami.
Przepis na swojskie kaszotto, krok po kroku
Potrzebujesz:
- tarki o dużych oczkach,
- sita,
- praski do czosnku,
- niedużego garnka,
- ręcznika papierowego,
- rondla.
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g kaszy pęczak,
- 10 pieczarek,
- 150 g swojskiej kiełbasy (najlepiej tłustej, mocno przyprawionej i podwędzanej),
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- ½ szklanki jasnego piwa (opcjonalnie),
- 2 nieduże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- sól, pieprz, tymianek do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie opłucz na sicie chłodną wodą.
- Kiełbasę pokrój na bardzo drobne plasterki lub w kostkę.
- Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki.
- Umyte pieczarki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę (z trzonkami włącznie).
- Bulion warzywny podgrzej w garnku (ale nie gotuj!).
- Do rondla wlej 2 łyżki oleju rzepakowego, a gdy się podgrzeje dodaj kiełbasę, którą następnie smaż, aż stanie się chrupiąca.
- Odcedź kiełbasę z tłuszczu i odstaw do małej miseczki.
- Do rondla dodaj pieczarki i smaż, aż woda z nich wyparuje.
- Dodaj kaszę, kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz piwo i gotuj na większym ogniu, aż alkohol odparuje.
- Do rondla wlej podgrzany wcześniej bulionu warzywnego i wsyp szczyptę tymianku.
- Gotuj całość na małym ogniu (często mieszając), aż kasza wchłonie bulion i stanie się miękka (ok. 20 minut).
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj na gorąco ze startym żółtym serem, posypanym posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!