Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Kaczka w marynacie z pszennymi plackami mandaryńskimi
Kaczka pekińska wymaga pieczenia przez ponad półtorej godziny w aromatycznej marynacie. Pyszna jest również chrupiąca skórka z kaczki. Należy pamiętać o skropieniu mięsa na talerzu sosem śliwkowym.
Kaczka pekińska wymaga pieczenia przez ponad półtorej godziny w aromatycznej marynacie. Pyszna jest również chrupiąca skórka z kaczki. Należy pamiętać o skropieniu mięsa na talerzu sosem śliwkowym.
Oryginalne chińskie przepisy na kaczkę po pekińsku zakładają podanie kawałków pieczonej kaczki z przypominającymi naleśniki plackami mandaryńskimi, warzywami pokrojonymi w słupki i sosem.
Oryginalny chiński przepis na kaczkę po pekińsku
Rada: naleśniki z kaczką i warzywami można zamykać z jednej strony, aby nadzienie nie wypadało i moczyć w sosach. Oprócz sosu śliwkowego z wykwintnym drobiem dobrze komponuje się również sos musztardowo-sojowy, słodki chili, chrzanowy lub czosnkowy.
Składniki (na 5 porcji):
- 1 średnia kaczka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego + kilka łyżek do smażenia placków,
- 3 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku,
- szczypta cynamonu,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- odrobina soli,
- pół słoiczka sosu śliwkowego,
- 2 ogórki obrane i pokrojone w słupki,
- kilkanaście cebul dymek – same zielone części pokrojone w słupki.
Czas przygotowania: do 2 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Sprawioną kaczkę bez szyi umyj dokładnie i osusz.
2. Do dużego garnka z wrzątkiem włóż po 1 łyżce miodu i octu ryżowego i umieść w nim kaczkę, aby była cała zanurzona w płynie.
3. Gotuj ją 3 minuty, odcedź, osusz i ponakłuwaj widelcem co kilka centymetrów.
4. Wymieszaj w miseczce 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę oleju, sos sojowy, czosnek, cynamon, pół łyżeczki pieprzu.
5. Natrzyj kaczkę marynatą pędzelkiem wewnątrz i na zewnątrz i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
6. Rozgrzej piekarnik do 230° Celsjusza i piecz kaczkę przez 20 minut.
7. Zmniejsz temperaturę do 160° Celsjusza i piecz kolejne półtorej godziny. Jeśli kaczka nadmiernie wysycha, skrapiaj ją obficie marynatą w trakcie pieczenia.
8. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli i 1 łyżkę oleju sezamowego.
9. Wymieszaj i wyrabiaj dłońmi ciasto, stopniowo dolewając niepełną szklankę wrzątku.
10. Gdy będzie już jednolite, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kwadrans.
11. Posyp odrobiną mąki stolnicę lub blat i formuj cienkie placki o kilkucentymetrowej średnicy.
12. Smaruj je z obu stron olejem sezamowym i rozwałkowuj.
13. Układaj jeden na drugim i przykryj ściereczką.
14. Tuż przed podaniem kaczki podsmaż placki z obu stron na natłuszczonej patelni.
15. Po wyjęciu z piekarnika pokrój mięso kaczki w plasterki.
16. Podawaj gorące placuszki z mięsem kaczki oraz warzywami pokrojonymi w słupki, polane sosem śliwkowym i zwinięte w ruloniki.
Smacznego!
- Popularna, lubiana i chętnie jedzona nawet przez dzieci zupa - rosół. Wypróbuj nasz przepis na rosół z kury.
- Rosół w wersji lekkostrawnej zrobisz np. z indyka. Przeczytaj przepis na rosół z indyka.
- Przygotuj zupę o wyrazistym smaku. Nie zawiedziesz się, korzystając z przepisu na rosół wołowy.