Jajecznica z porem z dodatkiem pomidora i szczypiorku: błyskawiczny przepis na śniadanie
Por w jajecznicy powoduje, że ma ona mocno wyrazisty smak. Warzywo pokrojone w półksiężyce smaży się na maśle, a potem dodaje jajka z pomidorami. Jajecznicę miesza się, aż całkowicie się zetnie i nie będzie „wodnista”.
Por w jajecznicy powoduje, że ma ona mocno wyrazisty smak. Warzywo pokrojone w półksiężyce smaży się na maśle, a potem dodaje jajka z pomidorami. Jajecznicę miesza się, aż całkowicie się zetnie i nie będzie „wodnista”.
Jeżeli dodasz do jajek odrobinę mleka, jajecznica będzie miała bardziej kremowy i aksamitny smak.
Smak potrawy wyostrzysz, dodając do niej: czosnek albo ser pleśniowy. Jajecznicę najlepiej smażyć na bardzo małym ogniu, dzięki temu jajka będą się powoli ścinać.
Jajecznica z porem, krok po kroku
Składniki wystarczą na dwie porcje jajecznicy.
Składniki:
- 1 por,
- 4 jajka,
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 1 pomidor,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypiorek (do dekoracji).
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Por dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz.
- Odkrój jasną część i ciemną końcówkę (tak aby został około 20 centymetrowy kawałek).
- Por przekrój na pół (wzdłuż), potnij w cienkie półksiężyce i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Smaż około 2-3 minuty.
- Jajka wbij do dużego kubka, dodaj sól, delikatnie wymieszaj i wlej na patelnię.
- Pomidora umieść w miseczce i zalej wrzątkiem.
- Usuń skórkę z warzywa, delikatnie zeskrobując ją nożem.
- Pokrój pomidora na małe kawałki i wrzuć do lekko ścinającej się jajecznicy.
- Dopraw pieprzem i mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką) przez około minutę.
- Jajecznicę przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
- Lubisz jajka? Dowiedz się, jaka jest zawartość białka w jajku.
- Zastanawiasz się, jak urozmaicić śniadaniowy jadłospis? Poznaj przepis na jajecznicę z awokado.
- Zobacz, jak wiele wyśmienitych dań można przygotować z jajek. Oto proste przepisy na dania z jajek.