Reklama

Por w jajecznicy powoduje, że ma ona mocno wyrazisty smak. Warzywo pokrojone w półksiężyce smaży się na maśle, a potem dodaje jajka z pomidorami. Jajecznicę miesza się, aż całkowicie się zetnie i nie będzie „wodnista”.

Reklama

Jeżeli dodasz do jajek odrobinę mleka, jajecznica będzie miała bardziej kremowy i aksamitny smak.

Smak potrawy wyostrzysz, dodając do niej: czosnek albo ser pleśniowy. Jajecznicę najlepiej smażyć na bardzo małym ogniu, dzięki temu jajka będą się powoli ścinać.

Jajecznica z porem, krok po kroku

Składniki wystarczą na dwie porcje jajecznicy.

Składniki:

  • 1 por,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 1 pomidor,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypiorek (do dekoracji).

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Por dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz.
  • Odkrój jasną część i ciemną końcówkę (tak aby został około 20 centymetrowy kawałek).
  • Por przekrój na pół (wzdłuż), potnij w cienkie półksiężyce i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  • Smaż około 2-3 minuty.
  • Jajka wbij do dużego kubka, dodaj sól, delikatnie wymieszaj i wlej na patelnię.
  • Pomidora umieść w miseczce i zalej wrzątkiem.
  • Usuń skórkę z warzywa, delikatnie zeskrobując ją nożem.
  • Pokrój pomidora na małe kawałki i wrzuć do lekko ścinającej się jajecznicy.
  • Dopraw pieprzem i mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką) przez około minutę.
  • Jajecznicę przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama