Grillowane owoce – pomysły na desery i przystawki
Grillowane owoce mogą stanowić doskonałą przekąskę dla osób, które nie jedzą mięsa. Tak przyrządzone owoce mogą też być dodatkiem do innych potraw z grilla oraz do deserów, np. lodów. Można też zrobić z nich szaszłyk.
Grillowane owoce mogą stanowić doskonałą przekąskę dla osób, które nie jedzą mięsa. Tak przyrządzone owoce mogą też być dodatkiem do innych potraw z grilla oraz do deserów, np. lodów. Można też zrobić z nich szaszłyk.
Owoce z grilla można przyprawić pieprzem, cynamonem, chili, skropić syropem klonowym albo polać roztopioną czekoladą.
Pikantny ananas z grilla – doskonały dodatek do mięs
Składniki:
- kilka plastrów świeżego ananasa,
- chili,
- słodka papryka.
Sposób przygotowania:
Ananasa należy posypać słodką papryką z odrobiną chili, a następnie położyć go na ruszcie i przykryć. Po ok. 15 minutach ananasa należy przewrócić na drugą stronę i zostawić na kolejne 15 minut. Taki ananas jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa: żeberek, karkówki, piersi kurczaka.
Grillowana gruszka – korzenny deser
Składniki:
- 3 gruszki,
- korzeń imbiru,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczka octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Ocet i miód należy wymieszać ze zmielonymi cynamonem i gałką muszkatołową. Na tarce należy zetrzeć korzeń imbiru i wycisnąć z niego jedną łyżeczkę soku. Sok z imbiru należy dodać do pozostałych składników i wymieszać. Takim sosem należy polać obrane ze skórek, przekrojone na pół i wydrążone gruszki. Przez 15 minut gruszki należy grillować pod przykryciem. Grillowane gruszki można podawać z lodami.
Grillowane jabłko z żurawiną jako dodatek do mięs
Składniki:
- 3 jabłka,
- 2 łyżki masła,
- konfitura żurawinowa.
Sposób przygotowania:
Jabłka należy obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Do zagłębienia, które powstanie po gnieździe nasiennym, należy włożyć wiórek masła i łyżeczkę konfitury żurawinowej. Jabłko powinno grillować się pod przykryciem przez ok. 15 (jabłka kruche, słodkie) – 30 minut (jabłka kwaśne).
Grillowane banany z czekoladą na deser
Składniki:
- 2 banany,
- pół cytryny,
- pół tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej.
Sposób przygotowania:
Banany należy przekroić wzdłuż i skropić miąższ sokiem wyciśniętym z cytryny. Banany należy ułożyć na rozgrzanym grillu na folii aluminiowej i po 10 minutach delikatnie zdjąć. Banany należy podawać na gorąco, a na każdym ułożyć kawałki czekolady tak, żeby rozpuściła się i oblała banana.
Grillowane awokado – smaczna słona przekąska
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce awokado,
- pół cytryny,
- ok. 100 g parmezanu,
- świeża bazylia,
- czarny pieprz,
- sól,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Awokado należy przekroić na pół i pozbawić pestek. Następnie miąższ owocu należy skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, do wgłębienia po pestce wlać kroplę oliwy z oliwek, posypać pieprzem i solą oraz warstwą startego parmezanu. Awokado grilluje się przez ok. 5 minut pod przykryciem. Można je podawać z pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Owocowy szaszłyk z grilla z syropem klonowym
Składniki:
- jabłka,
- banany,
- ananasy,
- melon.
Sposób przygotowania:
Warzywa należy pokroić na podobne pod względem wielkości kawałki, a następnie naprzemiennie nadziewać na długie patyczki do szaszłyków. Szaszłyki powinny grillować się przez ok. 6-8 minut. Przed podaniem warto polać je syropem klonowym.
- Zaskocz uczestników imprezy! Oto 4 przepisy na ciekawe przystawki.
- Imprezowe menu jest bardzo ważne. Szybkie i efektowne przystawki na urodziny dla dzieci i dorosłych zdobędą serca gości.
- Sylwester tuż tuż? Mamy 2 przepisy na przystawki na sylwestra.