Farsz do naleśników na słono: czerwony i zielony – 2 sprawdzone i szybkie przepisy
Farsz do naleśników na słono w dwóch kolorach – czerwonym i zielonym – to sposób na szybki, dekoracyjny i bardzo smaczny obiad.
Farsz do naleśników na słono w dwóch kolorach – czerwonym i zielonym – to sposób na szybki, dekoracyjny i bardzo smaczny obiad.
Farsz do naleśników na słono – zielony – szpinak z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 10 – 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki (na około 10 naleśników):
- pół opakowania – około 250 g - mrożonego szpinaku np. w brykietach,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 pomidorów suszonych w oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Szpinak wrzuć do rondelka, dodaj łyżkę oliwy spod pomidorów, sól. Smaż na wolnym ogniu, często mieszając.
2. Po około 5 minutach dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek.
3. Smaż wszystko około 10 minut, aż woda ze szpinaku całkiem odparuje.
4. Smaruj naleśniki farszem zawijając w krokiety. Najlepiej smakują obsmażone na oleju na złoto.
Farsz do naleśników na słono - czerwony – soczewica z chilli
Czas przygotowania: 30 – 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki (na około 10 naleśników):
- 1 szklanka soczewicy czerwonej + 2 szklanki wody do gotowania,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej,
- 1 mała czerwona cebula,
- szczypta sproszkowanego chilli,
- świeża bazylia lub natka pietruszki – opcjonalnie,
- olej do smażenia,sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na 2 łyżkach oleju, pod koniec – czyli po około 10 minutach – dodaj paprykę i sól.
2. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dobrze mieszaj, aby woda odparowała.
3. Do soczewicy dodaj usmażoną na złoto cebulę i chilli, dokładnie wymieszaj.
4. Smaruj naleśniki, możesz przed zawinięciem posypać każdy świeżą bazylią lub natką.
Tak samo jak w przypadku zielonego farszu, czerwony również najlepiej smakuje w krokietach podsmażonych na złoto.
Aby naleśniki smacznie prezentowały się po podaniu, najlepiej pokroić je na kawałki i ułożyć na talerzu w towarzystwie sałatki z roszponki, kukurydzy, pomidorów i sosu winegret.
Smacznego!
- Wiesz, że naleśniki można zrobić bez jajek? Zobacz przepis na ciasto naleśnikowe bez jajek krok po kroku.
- Naleśniki dla fanów ostrej kuchni? Wypróbuj przepis na naleśniki z kurczakiem na ostro.
- Zobacz, jak przyrządzić farsz do naleśników: z pieczarek, z cukinii, z ciecierzycy.