Reklama

Przygotowanie domowej czekolady jest proste i można użyć ulubionych dodatków: migdałów, orzechów laskowych, żurawiny, rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Reklama

Domowa czekolada

Składniki:

  • 125 gramów masła,
  • 250 gramów mleka w proszku,
  • jedna szklanka cukru,
  • 7 łyżek kakao,
  • pół szklanki wody,
  • dodatki do wyboru: orzechy laskowe, rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy, migdały.

Czas przygotowania: 30 minut (plus czas oczekiwania, aż czekolada nieco stwardnieje, czyli przynajmniej godzinę)

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Wodę, cukier i masło podgrzewać w garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia, często mieszając.
  • Dodać mleko w proszku i dokładnie ucierać, aby nie pozostawić żadnych grudek. Chwilę podgrzewać.
  • Do przygotowanej płaskiej blaszki przełożyć tak przygotowaną masę. Należy ją rozprowadzić równomiernie. Ponieważ jest bardzo gęsta, jeśli używa się do rozprowadzania łyżki, można zamoczyć ją w ciepłej wodzie. Najwygodniej jednak rozprowadzić masę dłońmi.
  • Przygotowaną masę pozostawić na kilka minut, aby nieco przestygła.
  • Zanim masa stwardnieje, czyli po około 15 minutach, można ponacinać ją i do poszczególnych części dodać wybrane dodatki: orzechy laskowe, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową lub żurawinę. Można użyć innych ulubionych dodatków.
  • Po kilku godzinach czekolada idealnie nadaje się do jedzenia. W wersji dla cierpliwych: aby czekolada nieco skruszała, można pozostawić ją na dwa dni i wtedy delektować się samodzielnie przygotowanym przysmakiem.

Smacznego!

Można przygotować również domową czekoladę w wersji wegańskiej, wtedy potrzebne będą olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, daktylowy lub z agawy. Również w wersji wegańskiej dowolnie można wybrać ulubione dodatki.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama