Dietetyczny sernik na zimno z tofu i mleka kokosowego
Dietetyczny sernik to pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Podany tu przepis nie wymaga pieczenia, zamiast cukru wykorzystuje się słodycz daktyli oraz stewii. Ser tofu nadaje mu niecodzienny smak, a mleko kokosowe aksamitną konsystencję.
Dietetyczny sernik to pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Podany tu przepis nie wymaga pieczenia, zamiast cukru wykorzystuje się słodycz daktyli oraz stewii. Ser tofu nadaje mu niecodzienny smak, a mleko kokosowe aksamitną konsystencję.
Dietetyczny sernik na zimno – przepis
Czas przygotowania: 30 minut wykonanie + 60 minut na stężenie sernika w lodówce
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g naturalnego tofu,
- 250 g mleka kokosowego w puszce – przed wykonaniem sernika wstaw je na dobę do lodówki lub około 30 minut do zamrażalnika, wówczas zgęstnieje,
- 3 łyżeczki agaru,
- 2 łyżki stewii,
- 200 g migdałów,
- 200 g suszonych daktyli,
- sezonowe owoce do dekoracji,
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy lub cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Migdały i daktyle zblenduj na gęstą masę – w blenderze kielichowym – z 5 łyżkami mleka kokosowego (tą płynną częścią, która oddzieliła się od gęstej reszty) lub wody.
2. Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie uklep łyżką lub palcami.
3. Zagotuj mleko kokosowe dodając agar. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać cały czas. Agar musi się całkowicie rozpuścić.
4. Do mleka z agarem – nie musi być przestudzone – dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na aksamitną masę.
5. Wyłóż masę serową na daktylowo–migdałowy spód i dokładnie rozsmaruj. Udekoruj dowolnymi owocami.
6. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 60 minut. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.
Smacznego!
- Smakuje ci cieciorka? Zobacz, 2 przepisy na dietetyczne dania z cieciorki.
- Masz ochotę na hamburgera? Sprawdź, nasz przepis na domowy dietetyczny hamburger.
- Bądź fit w pracy! Zobacz, nasze pomysły na dietetyczne jedzenie do pracy.