Reklama

Dietetyczne ciasto z owocami to nie mit. Przepis na nie jest banalnie prosty, a kawałek tego specjału zjedzony na podwieczorek z pewnością nie zrujnuje diety. Dodatkowo ciasto z truskawkami będzie przypominało o letnich miesiącach przez cały rok, gdyż do jego przygotowania można wykorzystać mrożone owoce.

Reklama

Przepis na dietetyczne ciasto z owocami – wskazówka

Pamiętajmy, że mrożone owoce też mogą być zdrowe, jeśli jesteśmy pewni co do ich przechowywania i procesu mrożenia. W związku z tym, najlepiej samemu zamrozić latem ulubione owoce, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok.

Dietetyczne ciasto z truskawkami – przepis

Potrzebujesz:

  • tortownicy o średnicy około 17 cm,
  • trzepaczki.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżeczki stewii lub ksylitolu,
  • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • mała łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • około pół kilograma truskawek,
  • galaretka truskawkowa.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ubij białka na sztywną pianę. Najlepiej sprawdzić stopień ubicia, odwracając naczynie do góry dnem – jeśli białka nie wypadną, oznacza to, że są dobrze ubite.
  • Do ubitych białek dodawaj stewię i delikatnie mieszaj.
  • Powoli dodaj żółtka (po jednym!), ciągle mieszając.
  • Dodaj połączone suche składniki.
  • Przelej do tortownicy i piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Aby sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony, pod koniec pieczenia wbij w niego patyczek do szaszłyków. Jeśli jest suchy – biszkopt jest gotowy.
  • Gdy biszkopt się piecze, przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu (możesz dodać odrobinę mniej wody niż to zalecane – będzie wyrazistsza w smaku).
  • Umyj truskawki, oderwij szypułki i ciasno ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki, aż całkiem stężeje.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama