Jak zrobić efektowne ciasto „runo leśne” ze szpinakiem i granatem
Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.
Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.
Przepis na ciasto ze szpinakiem i granatem - runo leśne
Szpinak jest wyczuwalny w minimalnym stopniu, a sprawia, że ciasto staje się wilgotne i świeże. Granat orzeźwia i nadaje mu soczystości.
Składniki:
Na ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
- 3 jaja,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 1 i 1/3 szklanki oleju,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 laska wanilii.
Na przełożenie:
- 1/2 litra śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 owoc granatu.
Czas wykonania: 40 minut plus 60 minut w piekarniku (bez studzenia)
Stopień trudności: średni
Z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 25 cm
Sposób przygotowania:
Po rozmrożeniu szpinak najlepiej nie tylko odcisnąć z nadmiaru wody. Najlepsze efekty daje dodanie do niego 3 łyżek masy jajecznej z olejem i zblendowanie na mus. Kawałki szpinaku będą mniejsze, dzięki czemu nie będzie tak mocno wyczuwalny w cieście, a dodatkowo jego kolor będzie intensywniejszy. Przecinamy wzdłuż na pół laskę wanilii i zeskrobujemy tępą stroną noża ciemne nasionka. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, kontynuując ubijanie, wsypujemy nasionka wanilii i wlewamy powoli olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Łączymy ze szpinakiem, który uprzednio blendujemy z 3 łyżkami masy jajecznej z olejem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach i studzimy ciasto. Na wysokości jego 3/4 kroimy ciasto na 2 blaty (można je też precyzyjnie rozdzielić napiętą nitką) i drobno kruszymy górną część. Ubijamy śmietankę z cukrem i równo rozsmarowujemy ją po cieście, posypujemy rozdrobnioną częścią ciasta, a wierzch obficie dekorujemy ziarenkami granatu, które wcześniej wybijamy z owocu.
- Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu? Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie.
- Od młodych lat słyszymy, że zielenina jest zdrowa. Poznaj właściwości i wartości odżywcze szpinaku.
- Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz, kiedy warto go jeść.
- Zastanawiasz się, jakie danie zrobić ze szpinakiem? Zobacz pomysły na potrawy ze szpinakiem.
- Chcesz przygotować oryginalne i smaczne danie? Postaw na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem.