Przepis na ciasto z 2 jajek – wilgotne, czekoladowe z korzenną nutą
Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.
Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.
Warto mieć sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Wypróbuj ciasto z dwóch jajek z prawdziwym kakao i dobierz do niego ulubioną polewę, która podkreśli smak czekolady.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dwóch jajek
Rada: ciasto czekoladowe dobrze smakuje z odrobiną korzennych przypraw – cynamonem, zmielonymi goździkami czy kardamonem.
Składniki (na 2 tortownice o średnicy 23 centymetrów):
- 2 jajka,
- 65 gramów kakao,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wrzątku,
- 220 gramów mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka soli,
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza.
- Posmaruj tortownice odrobiną oleju i posyp je mąką.
- Wymieszaj suche składniki ciasta w dużej misce.
- Dodaj mokre składniki (oprócz wrzątku) i miksuj mikserem przez 2 minuty.
- Dolej wrzątek, starannie wymieszaj i przelej płynne ciasto do tortownic.
- Piecz około 35-40 minut.
- Możesz sprawdzić, czy ciasta czekoladowe są już gotowe, wkładając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie czysta, wyjmij placki z piekarnika.
- Możesz udekorować ciasta gotową polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z kawałkami orzechów.
Smacznego!
- Śmietana, mleko, cukier i jajka wystarczą, aby zrobić pysze lody. Sprawdź, nasz przepis na domowe lody śmietankowe.
- Tradycyjne domowe lody można wykonać dodając laskę wanilii. Czy wiesz, jak zrobić domowe lody? Zobacz, przepis na lody bez maszynki o smaku waniliowym.
- Lody, wcale nie muszą być bardzo kaloryczne. Zobacz, nasze przepisy na zdrowe, domowe lody bez cukru.