Reklama

Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.

Reklama

Warto mieć sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Wypróbuj ciasto z dwóch jajek z prawdziwym kakao i dobierz do niego ulubioną polewę, która podkreśli smak czekolady.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dwóch jajek

Rada: ciasto czekoladowe dobrze smakuje z odrobiną korzennych przypraw – cynamonem, zmielonymi goździkami czy kardamonem.

Składniki (na 2 tortownice o średnicy 23 centymetrów):

  • 2 jajka,
  • 65 gramów kakao,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 220 gramów mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza.
  • Posmaruj tortownice odrobiną oleju i posyp je mąką.
  • Wymieszaj suche składniki ciasta w dużej misce.
  • Dodaj mokre składniki (oprócz wrzątku) i miksuj mikserem przez 2 minuty.
  • Dolej wrzątek, starannie wymieszaj i przelej płynne ciasto do tortownic.
  • Piecz około 35-40 minut.
  • Możesz sprawdzić, czy ciasta czekoladowe są już gotowe, wkładając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie czysta, wyjmij placki z piekarnika.
  • Możesz udekorować ciasta gotową polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z kawałkami orzechów.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama