Ciasto ze śliwkami – wykonaj je sam
Ciasto ucierane ze śliwkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujesz na jego wykonanie około 60 minut. Najważniejszą rolę spełniają w cieście śliwki, które nadają słodyczy, wyraźnego smaku i aromatycznego zapachu.
Ciasto ucierane ze śliwkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujesz na jego wykonanie około 60 minut. Najważniejszą rolę spełniają w cieście śliwki, które nadają słodyczy, wyraźnego smaku i aromatycznego zapachu.
Ciasto ucierane ze śliwkami – przepis
Ciasto ucierane ze śliwkami idealnie nadaje się jako dodatek do kawy lub słodką przekąskę. Śliwki poprawiają apetyt i regulują trawienie. Zawierają duże ilości błonnika, który obniża cholesterol.
Składniki:
- śliwki (1 kg),
- kefir (400 g),
- olej rzepakowy (pół szklanki),
- masło,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- cukier (1 szklanka),
- mąka (3,5 szklanki),
- śmietana (¾ szklanki),
- proszek do pieczenia,
- sól.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z jedną szklanką cukru. Dodaj dwa jajka, żółtka, kefir i olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość ponownie wymieszaj i wylej na obłożoną papierem do pieczenia blachę lub tortownicę o średnicy 28 cm.
3. Śliwki dokładnie umyj, opróżnij z pestki i pokrój na kawałki. Wyłóż je na ciasto skórką do dołu.
4. Ciasto wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni.
5. Na sam koniec ¼ szklanki cukru pudru połącz z jedną, dwiema łyżkami soku z cytryny i udekoruj lukrem ciasto.
Smacznego!
- Tarta z malinami jest doskonałym pomysłem na niedzielny deser. Zobacz przepis na tartę z malinami.
- Drożdżowe jagodzianki są świetnym pomysłem na deser. Sprawdź przepis na domowe jagodzianki.
- Racuchy z jabłkami są idealnym pomysłem dla łakomczuchów. Zobacz przepis na racuchy z jabłkami.