Reklama

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem są proste w przygotowywaniu. Wystarczy godzina, by cieszyć się ich niesamowitym i delikatnym smakiem.

Reklama

Pieczone sakiewki ze szpinakiem, czosnkiem, serem feta i łososiem najlepiej podawać ze świeżymi pomidorami lub dobrą surówką. Smakują idealnie zarówno jako przekąska, jak i samodzielne danie.

Historia ciasta francuskiego

Ciasto francuskie znane już było w Starożytnym Rzymie i Grecji. We Francji pojawiło się dopiero w 1650 roku pod nazwą poite fevilleteee. W Polsce zadomowiło się dopiero w XVIII wieku. Ciasto francuskie wytwarza się dzięki długotrwałemu wałkowaniu ciasta z dużą zawartością tłuszczu. Można przygotować z niego rogaliki, ciastka z nadzieniem owocowym, rurki z kremem, paszteciki, paluszki czy vol-au-vent z nadzieniem mięsnym. Ciasto to jest kaloryczne, 100 g zawiera około 500 kalorii. Dodatkowo ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, nie jest polecane osobom z chorą wątrobą bądź trzustką.

Ciasto francuskie ze szpinakiem, serem feta i łososiem

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • papieru do pieczenia,
  • garnka.

Składniki na 8 sakiewek:

  • 250 g łososia,
  • 400 g szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 jajko.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia obierz ze skóry.
  • Pokrój rybę na osiem równych kawałków.
  • Każdy płat ciasta francuskiego podziel na 4 szerokie pasy.
  • Szpinak wrzuć do garnka.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Rozdrobnij fetę.
  • Dodaj ser i czosnek do garnka ze szpinakiem.
  • Duś całość do momentu, aż woda ze szpinaku się zredukuje.
  • Ostudź masę.
  • Na każdy pas ciasta wyłóż porcję szpinaku z fetą i kawałek łososia.
  • Zawiń dokładnie zlepiając każdą stronę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Na blasze wyłóż papier do pieczenia.
  • Sakiewki ułóż na blasze w odstępach.
  • Roztrzep jajko.
  • Posmaruj jajkiem po wierzchu każdą sakiewkę.
  • Piecz przez pół godziny. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama