Przepis na pyszne ciasto francuskie na słono ze szpinakiem, serem feta i łososiem
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem są proste w przygotowywaniu. Wystarczy godzina, by cieszyć się ich niesamowitym i delikatnym smakiem.
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem są proste w przygotowywaniu. Wystarczy godzina, by cieszyć się ich niesamowitym i delikatnym smakiem.
Pieczone sakiewki ze szpinakiem, czosnkiem, serem feta i łososiem najlepiej podawać ze świeżymi pomidorami lub dobrą surówką. Smakują idealnie zarówno jako przekąska, jak i samodzielne danie.
Historia ciasta francuskiego
Ciasto francuskie znane już było w Starożytnym Rzymie i Grecji. We Francji pojawiło się dopiero w 1650 roku pod nazwą poite fevilleteee. W Polsce zadomowiło się dopiero w XVIII wieku. Ciasto francuskie wytwarza się dzięki długotrwałemu wałkowaniu ciasta z dużą zawartością tłuszczu. Można przygotować z niego rogaliki, ciastka z nadzieniem owocowym, rurki z kremem, paszteciki, paluszki czy vol-au-vent z nadzieniem mięsnym. Ciasto to jest kaloryczne, 100 g zawiera około 500 kalorii. Dodatkowo ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, nie jest polecane osobom z chorą wątrobą bądź trzustką.
Ciasto francuskie ze szpinakiem, serem feta i łososiem
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- papieru do pieczenia,
- garnka.
Składniki na 8 sakiewek:
- 250 g łososia,
- 400 g szpinaku,
- 200 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Łososia obierz ze skóry.
- Pokrój rybę na osiem równych kawałków.
- Każdy płat ciasta francuskiego podziel na 4 szerokie pasy.
- Szpinak wrzuć do garnka.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozdrobnij fetę.
- Dodaj ser i czosnek do garnka ze szpinakiem.
- Duś całość do momentu, aż woda ze szpinaku się zredukuje.
- Ostudź masę.
- Na każdy pas ciasta wyłóż porcję szpinaku z fetą i kawałek łososia.
- Zawiń dokładnie zlepiając każdą stronę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Na blasze wyłóż papier do pieczenia.
- Sakiewki ułóż na blasze w odstępach.
- Roztrzep jajko.
- Posmaruj jajkiem po wierzchu każdą sakiewkę.
- Piecz przez pół godziny. Gotowe.
Smacznego!
- Szukasz inspiracji na ciekawe dania? Skorzystaj z naszych 3 propozycji na letni obiad.
- Masz ochotę na puszyste bułeczki z owocami lub kisiel z sokiem? Tutaj znajdziesz przepisy na desery z wiśni.
- Uwielbiasz wędliny i marzysz o samodzielnym przygotowaniu kiełbasy? U nas znajdziesz przepis na żymlok – przysmak kuchni śląskiej.