Krem z pomidorów
© JoannaTkaczuk/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na chłodnik z papryki, zupę ze świeżych pomidorów i sałatkę z bobu z pstrągiem

Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.

Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.

 

Świeże warzywa - pełne witamin i minerałów, świetnie wpływają na kondycję naszego organizmu.

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem

Zupa ze świeżych pomidorów – pomysł na najpopularniejszą, polską zupę

Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów zachwyca smakiem i aromatem.

 

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • patelni,
  • blendera.

 

Składniki (4 porcje):

  • 6 dużych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 4 marchewki,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 l wody,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • cukier (do smaku),
  • ocet winny (do smaku),
  • 4 łyżki śmietany.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obierz, pokrój i wrzuć do garnka.
  • Garnek zalej 2 litrami wody.
  • Dopraw wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i gotuj przez 20 minut.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę.
  • Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
  • Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli.
  • Po kilku minutach pomidory z cebulą dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.
  • Wyłów z zupy ziele angielskie.
  • Całość zblenduj na gładką masę.
  • Zupę zapraw śmietaną, dodaj szczyptę cukru, pieprzu, soli i octu winnego. Gotowe.

Chłodnik paprykowy – idealne danie na upalne dni

Chłodnik przygotowany z papryki to niecodzienny pomysł na letni, lekki obiad.

 

Potrzebujesz:

  • garnka z grubszym dnem,
  • blendera.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg papryki,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • oliwa (do smażenia),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 500 ml jogurtu greckiego.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę.
  • Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
  • Duś wszystko przez chwilę doprawione startym ząbkiem czosnku.
  • Zalej bulionem i gotuj przez 10 minut.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Dodaj jogurt i zblenduj na gładki krem.
  • Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.

Sałatka z bobu z pstrągiem – zaskakujące połączenie na letni obiad

Przepis na pyszną sałatkę z pstrąga z dodatkiem bobu, cebuli, pomidorów, koperku, pestek słonecznika i czosnku.

 

Potrzebujesz:

  • dużej miski.

 

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z wędzonego pstrąga,
  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula czerwona,
  • 8 pomidorów wiśniowych,
  • opakowanie rukoli lub innej sałaty,
  • koperek (do smaku),
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oleju lnianego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól morska (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebule, czosnek i koperek zblenduj z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami na gładki sos.
  • Do miski wrzuć podzieloną na kawałki sałatę, obrany bób, pomidory pokrojone w kosteczkę i pestki słonecznika.
  • Miskę polej przygotowanym sosem.
  • Na wierzch dodaj rozdrobnione filety z pstrąga.
  • Dokładnie wymieszaj. Gotowe.

 

Smacznego!


Przepisy z bobu: sałatka i pasta do pieczywa
© Ildi/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na wegańskie przekąski z bobu: letnią sałatkę z bobu, awokado i pomidorów i bobową pastę do pieczywa z czosnkiem i masłem orzechowym
Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.   Wskazówka: jeżeli przed gotowaniem ponacinasz skórkę na każdym ziarenku bobu, wówczas w trakcie gotowania nasiąknie przyprawami, które dodasz do wody. To też najlepszy sposób na gotowanie lekko przesuszonego bobu. Przepis na wegańską, pożywną sałatkę z bobu, awokado i pomidorów Składniki: pół kilograma świeżego bobu, połowa małej cebuli cukrowej, 10 pomidorów koktajlowych, 4-6 odsączonych z oleju pomidorów suszonych , pół dojrzałego awokado, drobno posiekany średniej wielkości pęczek natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka octu winnego, świeżo mielony pieprz.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 60 minut   Sposób przygotowania: Opłucz bób pod bieżącą wodą, umieść w rondelku, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 10-20 minut) – pamiętaj, aby nie przykrywać rondelka. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj cebulę w piórka i pomidory w ćwiartki. Suszone pokrój w cienkie paski. Wydrąż awokado ze skórki łyżką, pokrój miąższ w dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny. W małej miseczce wymieszaj: syrop klonowy, sos sojowy, ocet, szczyptę pieprzu, oliwę. Obierz bób z łupinek,...

Młoda fasola rozsypana na stole.
©Rawf8/Fotolia.com
Styl życia
Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia
Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.   Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree .   Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.   Przepis na zupę z młodej fasoli   Składniki na około 3 porcje: 1 szklanka świeżej fasoli Jaś , 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 mały por lub połowa dużego, 2 średniej wielkości marchewki, 1 korzeń pietruszki , 3 łodygi selera naciowego, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 45 minut   Sposób przygotowania: Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj . Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3...

Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia
Styl życia
Przepisy na chłodniki z buraczków, szpinaku i ogórków
Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.

Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.   Chłodniki przygotowuje się zazwyczaj na bazie bulionów warzywnych lub produktów z nabiałem. Można je przyrządzić z każdego rodzaju warzyw. Najpopularniejsze w Polsce są chłodniki z botwinki, buraczków i ogórków. Chłodnik z botwinki i buraczków Chłodnik z buraczkami zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego . Dodatkowo jest niesamowicie smaczny i pożywny.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki na 4 porcje: 1 pęczek liści botwiny , 2 buraki czerwone , 2 ogórki sałatkowe, szczypiorek (do smaku), 1 pęczek kopru, 2 łyżki soku z cytryny, 500 ml jogurtu naturalnego, 300 ml bulionu warzywnego, 5 jajek, pierz (do smaku), sól (do smaku).   Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania) Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Obierz buraki. Pokrój je w kostkę i wrzuć do bulionu warzywnego. Gotuj przez 10 minut. Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj do buraków. Wlej soku z cytryny. Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i dodaj do reszty. Ugotuj jajka. Białka pokrój w kostkę. Żółtka dodaj do jogurtu i wymieszaj. Szczypiorek i koperek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do chłodnika. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe. Smacznego! Chłodnik ze szpinakiem i serem feta Chłodnik ze szpinakiem jest bogaty w beta-karoten , który zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle pyszny.   Potrzebujesz: garnka, patelni, blendera.   Składniki na 4 porcje: 500 g szpinaku , 500 g jogurtu gęstego, 150 ml bulionu warzywnego, 100 g sera typu feta,...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik