Reklama

Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.

Reklama

Kruche ciasto francuskie można piec w piekarniku z dodatkiem brzoskwini, banana, pomarańczy, mango, truskawek i innych ulubionych owoców. Wystarczy postępować jak w przepisie, pamiętając, aby przed pieczeniem pokroić owoce na mniejsze części.

Ciasto francuskie z dodatkiem budyniu i ananasa, krok po kroku

Przygotuj wcześniej papier i blaszkę do pieczenia, rondel oraz pędzelek (do smarowania francuskiego ciasta jajkiem).

Składniki na ciasto (12 porcji):

Składniki na budyń:

  • 250 mililitrów mleka (1 szklanka),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki białego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyjmij z opakowania i pokrój na 24 równe kwadraty.
  • Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 12 wykrojonych części.
  • Rozbij całe jajko w miseczce i rozmieszaj widelcem.
  • Każdy z 12 kwadratów ciasta posmaruj, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
  • 3/4 szklanki mleka zagotuj z masłem oraz cukrem zwykłym i waniliowym.
  • Pozostałe mleko zmiksuj ze skrobią ziemniaczaną i żółtkiem.
  • Dodaj do gotującego się mleka (z punktu 5).
  • Gotuj całość na małym ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając.
  • Zdejmij rondel z palnika i pozostaw jego zawartość do ostygnięcia.
  • Budyń rozprowadź na cieście (mniej więcej 1 łyżeczka na 1 kwadrat ciasta).
  • Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki i układaj je na budyniu.
  • 12 pozostałymi kwadratami przykryj te z budyniem i ananasem.
  • Posmaruj jajkiem z wierzchu.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz około 20 minut.
  • Poczekaj, aż ciasto ostygnie.

Smacznego!

Jak podawać ciasto francuskie?

Ostudzone ciasteczka z budyniem i ananasem możesz lekko oprószyć cukrem pudrem. Deser będzie dobrze smakował podany na talerzyku z gałką lodów śmietankowych lub cytrynowych. Ciastka francuskie mogą być przekąską do kawy, herbaty, mleka lub czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama