Francuskie ciasto z domowym budyniem waniliowym i plastrami ananasa: przepis na 12 kruchych ciasteczek
Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.
Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.
Kruche ciasto francuskie można piec w piekarniku z dodatkiem brzoskwini, banana, pomarańczy, mango, truskawek i innych ulubionych owoców. Wystarczy postępować jak w przepisie, pamiętając, aby przed pieczeniem pokroić owoce na mniejsze części.
Ciasto francuskie z dodatkiem budyniu i ananasa, krok po kroku
Przygotuj wcześniej papier i blaszkę do pieczenia, rondel oraz pędzelek (do smarowania francuskiego ciasta jajkiem).
Składniki na ciasto (12 porcji):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 gramów),
- 4-5 plastrów ananasów z puszki,
- 1 jajko.
Składniki na budyń:
- 250 mililitrów mleka (1 szklanka),
- 1 łyżka masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki białego cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ciasto wyjmij z opakowania i pokrój na 24 równe kwadraty.
- Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 12 wykrojonych części.
- Rozbij całe jajko w miseczce i rozmieszaj widelcem.
- Każdy z 12 kwadratów ciasta posmaruj, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
- 3/4 szklanki mleka zagotuj z masłem oraz cukrem zwykłym i waniliowym.
- Pozostałe mleko zmiksuj ze skrobią ziemniaczaną i żółtkiem.
- Dodaj do gotującego się mleka (z punktu 5).
- Gotuj całość na małym ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając.
- Zdejmij rondel z palnika i pozostaw jego zawartość do ostygnięcia.
- Budyń rozprowadź na cieście (mniej więcej 1 łyżeczka na 1 kwadrat ciasta).
- Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki i układaj je na budyniu.
- 12 pozostałymi kwadratami przykryj te z budyniem i ananasem.
- Posmaruj jajkiem z wierzchu.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz około 20 minut.
- Poczekaj, aż ciasto ostygnie.
Smacznego!
Jak podawać ciasto francuskie?
Ostudzone ciasteczka z budyniem i ananasem możesz lekko oprószyć cukrem pudrem. Deser będzie dobrze smakował podany na talerzyku z gałką lodów śmietankowych lub cytrynowych. Ciastka francuskie mogą być przekąską do kawy, herbaty, mleka lub czekolady.
- Lubisz desery? Polecamy przepis na pyszne ciasto leśny mech.
- W domu pojawili się niezapowiedziani goście? Przygotuj błyskawiczny sernik z trzech składników!
- Ciasteczka nie muszą być wyłącznie słodkie. Poznaj dania z żurawiną na słono i słodko.