Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Ciężarna kobieta gotuje
© Foton/Fotolia.com
Styl życia

Czy można jeść jajka w ciąży - ryzyko Salmonelli

Jajka można a nawet trzeba jeść podczas ciąży, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Pozostaje jedynie kwestia dotycząca sposobu ich przygotowania. Jajka surowe oraz jajka na miękko nie są wskazane, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia pałeczką Salmonelli.

Jajka można a nawet trzeba jeść podczas ciąży, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Pozostaje jedynie kwestia dotycząca sposobu ich przygotowania. Jajka surowe oraz jajka na miękko nie są wskazane, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia pałeczką Salmonelli.

 

Dłuższa obróbka termiczna lub przyrządzanie jajek w wyższej temperaturze, jak np. podczas smażenia czy pieczenia są wskazane, ponieważ w ten sposób są niszczone zagrażające zdrowiu a nawet życiu mikroorganizmy. Dlatego kobieta w ciąży może pozwolić sobie na jajecznicę lub sadzone jajko, pod warunkiem, że białko i żółtko będą mocno ścięte.

Jak długo należy gotować jajko

W czasie ciąży można jeść jedynie jajka ścięte - ugotowane na twardo. Ile czasu należy je gotować? Najlepiej 7-10 minut.

Na co zwracać uwagę kupując jajka

Na jajkach kupowanych w sklepie znajduje się oznaczenie w następującym formacie: X-YY-AABBCCDD. Pierwsza cyfra (w miejscu X) informuje nas o sposobie w jakim była hodowana kura nioska.

  • Cyfra 3 oznacza chów klatkowy (zabroniony w wielu krajach UE, ale nie w Polsce). Pasze, którymi są karmione zwierzęta zawierają bardzo dużo różnego rodzaju dodatków (przyspieszających znoszenie jajek) oraz antybiotyków. Kury te chorują i są okaleczane (m.in. przycina im się dzioby). Powierzchnia, na której żyje jedna kura jest mniejsza niż kartka A4. Ten sposób hodowli to niestety aż 90% „produkcji” jajek w naszym kraju.
  • Cyfra 2 oznacza chów ściółkowy. Teoretycznie warunki i jakość jajek powinny być lepsze, ale jest to nadal chów wielkoprzemysłowy, więc liczy się przede wszystkim ilość, a nie jakość produktu.
  • Cyfra 1 oznacza chów wolnowybiegowy. Jajka z jedynką na skorupce to informacja, że kury je znoszące mają do dyspozycji obszar zieleni na świeżym powietrzu, po którym mogą się poruszać. Jedzą trawę i rzadziej chorują.
  • Cyfra 0 oznacza chów ekologiczny. Zwierzęta są karmione karmą ekologiczną bez chemicznych dodatków oraz trawą. Dzięki temu ich jajka mają najwięcej witamin i są najcenniejsze pod względem odżywczym w porównaniu z pozostałymi grupami.

 

Jaja nieoznakowane to te, które sprzedawane są na targach przez osoby mające w swoim gospodarstwie nie więcej niż 50 kur. Więc najczęściej są to jaja, którym można nadać cyfrę 0 lub 1.

 

Podczas kupowania jajek zwracajmy uwagę na ich oznaczenia. To w jakich warunkach przebywały kury ma kluczowe znaczenie. Stawiajmy na jakość, a nie ilość szczególnie podczas ciąży i karmienia piersią.

W jaki sposób może dojść do zakażenia Salmonellą

Salmonella w ciąży jest niebezpieczna, tak samo jak wszystkie inne zakażenia bakteryjne, które powodują biegunki lub wymioty a przez to szybkie i niebezpieczne dla życia odwodnienie organizmu.

Aby do tego nie doszło należy przestrzegać higieny oraz unikać sytuacji, które mogą temu sprzyjać, takich jak:

  • jedzenie: surowego mięsa (np. tatar), jajek, ryb (np. sushi), lodów, ciast z kremami oraz picie niepasteryzowanego mleka,
  • niedokładne mycie przyborów kuchennych, oraz płukanie i czyszczenie gąbek i zmywaków do naczyń, które miały kontakt z wymienionymi wyżej produktami,
  • kontakt z osobami, które chorują na Salmonellę lub są jej nosicielami.

 

Pamiętajmy, aby w szczególności podczas ciąży i karmienia piersią zwracać uwagę na higienę, skład i pochodzenie produktów, z których komponujemy codzienny jadłospis. Świadomość i wiedza dotycząca sposobu produkcji oraz środków używanych do wytwarzania pożywienia może nas uchronić przez poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
majonez i jajka
© Lukas Gojda/Fotolia.com
Styl życia
Majonez a karmienie piersią – znajdujące się w nim surowe jaja mogą szkodzić
Domowy majonez robiony jest m.in. z surowych żółtek jak. Ze względu na ryzyko zarażenia się salmonellozą i alergię pokarmową należy ostrożnie podchodzić do potraw, które zawierają surowe jaja. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.

Domowy majonez robiony jest m.in. z surowych żółtek jak. Ze względu na ryzyko zarażenia się salmonellozą i alergię pokarmową należy ostrożnie podchodzić do potraw, które zawierają surowe jaja. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.   Salmonella nie przenika do mleka matki, ale może osłabić ją na tyle, że pokarm zaniknie. Alergeny obecne w jajach są ponadto częstą przyczyną wysypek, biegunek i wymiotów u dzieci karmionych piersią. Produkty zawierające surowe jajka mogą wywoływać salmonellozę Jednym ze składników domowego majonezu są surowe żółtka jaj. Ponieważ na skorupkach jaj mogą bytować bakterie salmonelli, należy zawsze przed użyciem, wyparzać jajo przez 10-20 sekund we wrzącej wodzie. Nie powinno ono mieć potem kontaktu z opakowaniem, w którym znajdowało się przed wyparzeniem, ponieważ na opakowaniu też mogą być bakterie. W wielu przypadkach nie można mieć pewności, czy przed dodaniem jajka do potrawy zostało ono wyparzone. Wtedy najlepiej powstrzymać się od zjedzenia jej. Bezpieczniejsze pod tym względem są produkty, np. majonezy, wyprodukowane przemysłowo ze sproszkowanych żółtek oraz domowe majonezy z żółtek gotowanych.   Zakażenie bakterią salmonelli objawia się silnymi mdłościami, wymiotami i biegunką. Objawy te mogą pojawić się już w ciągu 5 godzin po spożyciu posiłku, mogą też wystąpić w drugiej dobie po zjedzeniu potrawy zakażonej salmonellą. Chociaż salmonella nie przenika do mleka matki, zatrucie pokarmowe u matki karmiącej piersią może źle odbić się na jakości jej pokarmu, a nawet doprowadzić do odwodnienia i zaniku pokarmu . Surowe jaja mogą alergizować Surowe jaja w potrawach jedzonych przez matkę mogą wywoływać alergię pokarmową u dziecka karmionego jej mlekiem. Obecne w jajach alergeny...

Kobieta karmiąca piersią 3
© JenkoAtaman/Fotolia.com
Fleszstyle
Solarium po ciąży – wpływ na pokarm matki. Kiedy można się opalać?
Korzystanie z solarium nie wpływa na wydzielany przez piersi pokarm. Opalając się trzeba zachować rozsądek, używać wysokich filtrów ochronnych i zakrywać piersi.

Korzystanie z solarium nie wpływa na wydzielany przez piersi pokarm. Opalając się trzeba zachować rozsądek, używać wysokich filtrów ochronnych i zakrywać piersi.   Gdy miną 2 miesiące od porodu, matka karmiąca piersią może skorzystać z uroków solarium . Trzeba jednak pamiętać, jakie zagrożenie dla niej samej stanowi promieniowanie emitowane przez lampy w solarium. Opalanie w solarium w połogu Korzystanie z solarium nie jest bezpieczne dla skóry matki , ale w żaden sposób nie wpływa na karmione piersią dziecko. Jeżeli kobieta karmiąca uważa, że promienie emitowane przez lampy w solarium poprawią jej humor, może pozwolić sobie na sporadyczne opalanie, np. w kilkuminutowych seansach raz w tygodniu. Powinna jednak odczekać co najmniej 8 tygodni od porodu, aż ciało choć trochę dojdzie do siebie. Najlepiej wcześniej skonsultować się z lekarzem, który rozwieje ewentualne wątpliwości. Jak korzystać z solarium, karmiąc piersią. Kosmetyki Kąpieli słonecznych i opalania w solarium należy zażywać z umiarem. Zawsze trzeba pamiętać o zastosowaniu preparatu z ochronnym filtrem, także w solarium. W trakcie karmienia, piersi (a zwłaszcza przeciążone sutki) są szczególnie wrażliwe i wymagają bezwzględnego zakrycia ich bielizną. Wcześniej warto je posmarować kremem z wysokim filtrem UV. Poparzona, podrażniona czy nadmiernie wysuszona skóra piersi i sutków uniemożliwia bowiem nakarmienie dziecka, z powodu silnego bólu. Po powrocie z solarium trzeba koniecznie umyć piersi przed karmieniem . Na co dzień nie należy myć ich zbyt często, aby nie usuwać wydzielanego przez gruczoły naturalnego łoju ochronnego. Jeśli w trakcie ciąży na skórze pojawiły się przebarwienia, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że opalanie na słońcu lub w solarium spowoduje ich utrwalenie. Czy promienie lamp w solarium zmieniają pokarm matki? Promieniowanie emitowane przez...

Karmienie piersią 2
© Syda Productions/Fotolia.com
Styl życia
Jedzenie grzybów podczas karmienia piersią
Ogólnie nie jest wskazane, by jeść grzyby i pieczarki podczas karmienia piersią. Jednak jeśli dziecko dobrze toleruje nowe pokarmy i ma już kilka miesięcy, można spróbować włączyć grzyby do diety.

Ogólnie nie jest wskazane, by jeść grzyby i pieczarki podczas karmienia piersią. Jednak jeśli dziecko dobrze toleruje nowe pokarmy i ma już kilka miesięcy, można spróbować włączyć grzyby do diety.   Do około trzeciego miesiąca życia układ pokarmowy dziecka nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, by tolerować ciężkostrawny pokarm. Lepiej do tego czasu nie eksperymentować z nowościami kulinarnymi. Grzyby i pieczarki, a karmienie piersią Podczas karmienia piersią można jeść grzyby i pieczarki , ale najlepiej włączyć je do diety dopiero po około trzech miesiącach, a i to przestrzegając kilku warunków: nie mogą być bardzo wysmażone, ponieważ ogólnie smażone potrawy są jeszcze bardziej ciężkostrawne ; nie należy przesadzać z ich ilością; lepiej zjeść je na śniadanie lub obiad niż kolację; grzyby leśne muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła. Jakie więc grzyby można jeść podczas karmienia piersią ? Najlżejsze są ugotowane, suszone lub w postaci sosu grzybowego.   Pizza z pieczarkami lub wigilijne uszka są jak najbardziej do zaakceptowania, byle tylko nie przesadzić z ich ilością. Nowe pokarmy należy wprowadzać stopniowo, aby dziecko się z nimi oswoiło. Cały czas trzeba także obserwować malucha, czy nie pojawiają się zmiany na jego skórze lub kupka nie zmienia konsystencji. Wzdęcia i kolka to także sygnały, że dziecko źle zareagowało na nowość w diecie mamy. Kiedy nie jeść grzybów podczas karmienia piersią Lepiej nie jeść grzybów, gdy: dziecko źle znosi każdą zmianę pokarmu – jeśli nawet lekkostrawne nowości są z trudem przyjmowane, z ciężkostrawnymi grzybami prawdopodobnie będzie problem; dziecko nie ma jeszcze trzech miesięcy; grzyby nie pochodzą ze sprawdzonego źródła – dotyczy szczególnie grzybów leśnych.   Dowiedz się czy opalanie ma wpływ na pokarm...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner