Leżący na białym tle por
©emuck/Fotolia
Styl życia

Czy warto jeść pory?

Por to warzywo o dużej zawartości związków siarki, żelaza, witamin, a także o działaniu przeciwbólowym w bólach reumatycznych i wykrztuśnym podczas kaszlu. Obniża cholesterol, wzmacnia odporność i działa jak afrodyzjak.

Por to warzywo o dużej zawartości związków siarki, żelaza, witamin, a także o działaniu przeciwbólowym w bólach reumatycznych i wykrztuśnym podczas kaszlu. Obniża cholesterol, wzmacnia odporność i działa jak afrodyzjak.

 

Por ma wyrazisty, ostry smak i zapach, trochę zbliżony do cebuli. Dzięki bogactwu witamin, mikro i makro elementów, jego wartości odżywcze i właściwości lecznicze sprawiają, że to bardzo cenne warzywo.

Kasia gotuje z Polki.pl: zakwas na żurek

Wartości odżywcze pora

W 100 g pora jest zaledwie 61 kalorii, zawiera on niewiele białka (1,5 g) i tłuszczu (0,3 g). Por to warzywo bogate w witaminy i minerały, a więc zdrowe (zobacz badania). W 100 g pora jest 12 mg witaminy C, 47 µg witaminy K, a także witaminy: A, E, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy. Por to także źródło pierwiastków, zwłaszcza żelaza, którego jest aż 2,1 mg w 100 g surowego warzywa. Inne obecne w porze makro- i mikroelementy to: wapń (59 mg w 100 g), magnez (28 mg), fosfor (35 mg), potas (180 mg), cynk (0,12 mg) i sód (20 g).

Por ma właściwości lecznicze

Por za sprawą związków siarki i witaminy C pomaga w leczeniu kaszlu i infekcji bakteryjnych. Działa wykrztuśnie i zwiększa produkcję śluzu. Oprócz tego zwiększa poziom dobrego cholesterolu i wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych, a zarazem na potencję. Właściwości krwiotwórcze por zawdzięcza dużej ilości żelaza i witaminy C. Dzięki temu jest zalecany osobom chory na anemię. W medycynie naturalnej używa się pora w postaci papki jako przeciwbólowych okładów na bóle reumatyczne.

Por w kuchni

Por to także popularne warzywo wykorzystywane w kuchni. Szczególne miejsce ma w kuchni francuskiej, włoskiej i azjatyckiej. Nadaje się idealnie do zup, sałatek, chińszczyzny, warzyw na patelnię, do zapiekanek i wielu innych potraw. Warzywo dodaje im charakterystycznego, intensywnego smaku.

kapusta kiszona
©Sunny Forest/Fotolia
Styl życia
Właściwości kapusty kiszonej – naturalny sposób na zdrowie
Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Powody, dla których warto jeść kapustę kiszoną Kapusta kiszona to warzywo bardzo niskokaloryczne – w 100 gramach ma tylko 16 kalorii . Oprócz niskiej wartości kalorycznej, kapustę kiszoną warto włączyć do diety z wielu innych powodów, mianowicie: jest bogata w witaminy i składniki mineralne; zwiększa odporność organizmu ; działa przeciwgrzybiczo, -bakteryjnie i -pasożytniczo; przyspiesza przemianę materii ; obniża poziom złego cholesterolu; ma działanie przeciwzapalne; dzięki zawartości siarki i witaminie E, wpływa korzystnie na stan włosów , cery i paznokci; chroni przed nowotworami. Kiszona kapusta – składnik tradycyjnych polskich dań Kiszona kapusta jest niezbędna, żeby wykonać tradycyjne polskie dania, takie jak bigos , krokiety , pierogi z nadzieniem z kapusty i grzybów czy kapuśniak. Kapustę można jeść jako surówkę do ziemniaków. Bardzo zdrowy jest sok z kiszonej kapusty , który warto pić regularnie, aby wzmocnić odporność, oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się kaszlu czy wyleczyć kaca.   Kapusta kiszona, oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, ma również inne zalety, m. in. jest produktem regionalnym oraz długoterminowym (nie psuje się szybko i nie wymaga dodatku konserwantów).   Kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby z problemami żołądkowymi.   Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny, które pomagają przy...

Natka pietruszki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Lecznicze właściwości natki pietruszki: więcej witaminy C niż w cytrynie
Właściwości natki pietruszki to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Oprócz tego zawiera ona sole mineralne, flawonoidy i błonnik.

Właściwości natki pietruszki to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Oprócz tego zawiera ona sole mineralne, flawonoidy i błonnik.   Natka pietruszki jest nieoceniona w kuchni jako dekoracyjny i odświeżający element potraw. Może być składnikiem odżywczych koktajli, sałatek czy past kanapkowych. Lecznicze działanie natki pietruszki polega na wspomaganiu układu trawiennego, krwionośnego i moczowego, ponadto natka działa wzmacniająco na cały organizm. Natka pietruszki - właściwości lecznicze Zawartość witaminy C – czterokrotnie większa niż w cytrusach, witaminy A, PP, K oraz witamin z grupy B czyni z natki pietruszki nieocenionego sprzymierzeńca w walce o dobrą kondycję i zdrowie. Ponadto zawiera ona sole mineralne: cynk, żelazo, wapń, magnez, potas, błonnik , flawonoidy, chlorofil i olejki eteryczne. Tak bogaty repertuar składników odżywczych powoduje, że natka jest pomocna w wielu dolegliwościach . Natka pietruszki na wątrobę i infekcje Działa wiatropędnie, przeciwskurczowo, wspomaga pracę wątroby i całego przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości żelaza jest szczególnie polecana osobom chorym na anemię . Łagodzi bóle menstruacyjne, dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych, działa przeciwgorączkowo. Jej właściwości moczopędne pomagają w detoksykacji organizmu, zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych, problemach z prostatą oraz skąpomoczu. Należy pamiętać, aby nie nadużywać pietruszki ponieważ zawiera ona znaczną ilość szczawianów przez co zamiast łagodzić dolegliwości związane z kamieniami nerkowymi można nabawić się nowych. Chlorofil wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dlatego m. in. zjedzenie kilku listków natki pietruszki odświeża oddech i łagodzi bóle dziąseł. Flawonoidy są naturalnymi antyoksydantami, przez co pietruszka jest pomocna w opóźnianiu procesów starzenia...

Kolorowe papryki
© stockphoto-graf/Fotolia.com
Styl życia
Zdrowotne i kosmetyczne właściwości papryki trudno przecenić
Papryka ma nieocenione właściwości zdrowotne, które nieco różnią się w zależności od koloru i smaku warzywa. Poprawia trawienie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność. Właściwości papryki docenią szczególnie osoby troszczące się o skórę i oczy.

Papryka ma nieocenione właściwości zdrowotne, które nieco różnią się w zależności od koloru i smaku warzywa. Poprawia trawienie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność. Właściwości papryki docenią szczególnie osoby troszczące się o skórę i oczy. Paprykę warto jeść zarówno świeżą, marynowaną, pieczoną jak i sproszkowaną. Można kupić różne rodzaje papryki – od słodkiej po bardzo ostrą. Za najostrzejszą uchodzi habanero – o czerwonym kolorze, który po ususzeniu przybiera ciemną barwę. W Polsce najbardziej popularna jest papryka Bell. Składniki odżywcze i działanie zdrowotne papryki Papryka to źródło witamin i minerałów. Ma około pięć razy witaminy C niż cytrusy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, a także niezbędne dla zachowania zdrowia pierwiastki: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Witaminy hamują starzenie się komórek , sprawiają, że dzięki warzywu wyglądamy na młodszych i tak się czujemy – mamy więcej energii. Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu , dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz podnosi odporność. Przeciwutleniacze stanowią doskonałą ochronę przed nowotworami. W 100 gramach warzywa jest średnio 30 kalorii i 2 gramy błonnika. Papryka działa odrobinę moczopędnie, dzięki czemu wspiera proces oczyszczania organizmu. Właściwości lecznicze papryki czerwonej, zielonej i żółtej Papryka czerwona ma najwięcej witaminy A – w porównaniu z pozostałymi rodzajami papryki. Powinny ją jeść przede wszystkim osoby, które troszczą się o wzrok, skórę, mają kruche naczynia krwionośne. Papryka zielona ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego jest sojusznikiem kobiet, które planują macierzyństwo. Działa także krwiotwórczo i uspokajająco. Papryka żółta zawiera luteinę i zeaksantynę – barwniki, które niszczą wolne rodniki. Właściwości...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik