
Por to warzywo o dużej zawartości związków siarki, żelaza, witamin, a także o działaniu przeciwbólowym w bólach reumatycznych i wykrztuśnym podczas kaszlu. Obniża cholesterol, wzmacnia odporność i działa jak afrodyzjak.
Por ma wyrazisty, ostry smak i zapach, trochę zbliżony do cebuli. Dzięki bogactwu witamin, mikro i makro elementów, jego wartości odżywcze i właściwości lecznicze sprawiają, że to bardzo cenne warzywo.
Kasia gotuje z Polki.pl: zakwas na żurek
Wartości odżywcze pora
W 100 g pora jest zaledwie 61 kalorii, zawiera on niewiele białka (1,5 g) i tłuszczu (0,3 g). Por to warzywo bogate w witaminy i minerały, a więc zdrowe (zobacz badania). W 100 g pora jest 12 mg witaminy C, 47 µg witaminy K, a także witaminy: A, E, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy. Por to także źródło pierwiastków, zwłaszcza żelaza, którego jest aż 2,1 mg w 100 g surowego warzywa. Inne obecne w porze makro- i mikroelementy to: wapń (59 mg w 100 g), magnez (28 mg), fosfor (35 mg), potas (180 mg), cynk (0,12 mg) i sód (20 g).
Por ma właściwości lecznicze
Por za sprawą związków siarki i witaminy C pomaga w leczeniu kaszlu i infekcji bakteryjnych. Działa wykrztuśnie i zwiększa produkcję śluzu. Oprócz tego zwiększa poziom dobrego cholesterolu i wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych, a zarazem na potencję. Właściwości krwiotwórcze por zawdzięcza dużej ilości żelaza i witaminy C. Dzięki temu jest zalecany osobom chory na anemię. W medycynie naturalnej używa się pora w postaci papki jako przeciwbólowych okładów na bóle reumatyczne.
Por w kuchni
Por to także popularne warzywo wykorzystywane w kuchni. Szczególne miejsce ma w kuchni francuskiej, włoskiej i azjatyckiej. Nadaje się idealnie do zup, sałatek, chińszczyzny, warzyw na patelnię, do zapiekanek i wielu innych potraw. Warzywo dodaje im charakterystycznego, intensywnego smaku.